Да режа или да не режа

Решението на Анджелина Джоли да премахне млечните си жлези и яйчниците си, без да има дори начална степен на рак, отвори кутията на Пандора

10 July 2015

Снимка: Архив EVA

Основание за постъпката й са намерените с изследвания „ракови гени”, които дават голяма вероятност в бъдеще тя да се разболее от рак на гърдата и на яйчниците. „раковият” ген се откри и при Кели Озбърн, съпругата на Ози Озбърн, която също пристъпи към превантивна операция на гърдите 

Обхванати от страх за бъдещето си, хиляди жени по света се отправиха към генетичните лаборатории, надявайки се, че генетиката ще се окаже новата спасителна идея. Дали обаче вярващите в нея вървят по правилния път? Дали премахването на жлези и органи трябва да бъде най-доброто решение, ако носим раков ген, но все още не сме болни? Как да запазим здравето си в тези турбулентни за душата и тялото години? Как да се предпазим от потенциалните опасности?

Колко българки са като Анджелина?

В България жените с генетичния дефект на група гени, обединени под името HER, какъвто има Анджелина Джоли, са 17-18% от всички пациентки с рак (карцином) на млечната жлеза. От генетична гледна точка карциномите са натрупване на генетични увреждания в гените. С помощта на специални генетични тестове може да се установи дали индивидът е носител на мутация за гените, водещи до по-голяма предразположеност към тумори, или пък, ако вече се е развил тумор, дали той е от типа наследствени.

Кои са „виновниците“: BRCА1 и BRCА2

Откриването на двата гена BRCA1 и BRCA2 преди около 20 г. е революционна новина. Намерят ли се при даден индивид, може да се каже с по-голяма яснота доколко той е предразположен към карциноми на гърдата, яйчниците, панкреса, меланом, рак на стомаха или матката. Ако бащата или майката са носители на един увреден ген, вероятността е 50% той да бъде предаден на децата. Рискът за развитие на тумор при мутация и на другия ген към 70-годишна възраст достига 70-80%.
Има болни, които приключват с терапията за тумор на гърдата и се установява, че имат и рак на яйчника. Ако са били изследвани генетично при диагностицирането на първия тумор, е възможно да се приложи схема на лечение, ефикасна и за двете локализации на туморите.

Защо да си правим кръвни изследвания?

Редовни кръвни изследвания вече могат да установят рак на яйчниците на ранен етап – до 86% точност. Ракът трудно се открива в ранен стадий, тъй като симптомите, които включват болки в долната част на корема, липса на апетит, отоци и подпухналост, са често срещани и при други заболявания.

Тъжната статистика…

750 българки заболяват всяка година от рак на яйчниците, едва три от всеки 10 преживяват пет години. Данните изнесе проф. Галина Чакалова, шеф на клиника в Националния онкологичен център в София. Повечето от пациентките са на възраст около 60 г. Тенденцията обаче е болестта да поразява все по-млади жени. Годишно има и по 20-30 случая на заболели девойки на възраст 15-16 години. В 15% от случаите този вид карцином е фамилен. Всяка година от рак на яйчниците в България умират близо 400 жени.

… и новата надежда

Генетичните лекарства правят революция в лечението на рака на млечната жлеза. Те ще заместят някои от досегашните травматични лечения. При новото лечение не само че няма негативни последици като опадането на косата, но и лечебният ефект е значително по-голям.

Какво казват лекарите - да чуем мнението на д-р Евгени Василев, д-р Прашант Рагавант и д-р Силвия Еленкова

Д-р Евгени Василев:
С профилактична операция рязко намалява рискът от развитие на карцином
текст Ваня Шекерова

Д-р Василев, подкрепихте Анджелина Джоли, когато си премахна двете млечни жлези превантивно. Сега, когато по същата причина й отстраниха и яйчниците, какво ще кажете?

Анджелина Джоли направи всичко това след изследване на два гена – BRCА1 и BRCА2, които отговарят, ако има високорискова мутация в тях, за бъдещо развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците.  

Колко голяма трябва да е вероятността да се разболееш от рак, за да си махнеш гърдите и яйчниците?

Зависи от локуса, който е открит. Те са дълги гени, в които ако има мутация в определени зони, съществува голяма вероятност да развиеш рак на яйчник или на гърда. Най-вероятно при Анджелина във високорискова зона се открива локация и самите генетици определят риска за бъдещо развитие на рак като висок.

Може да има мутация в други зони, наричат ги глухи, и те не застрашават пациента. Има една еврейска фамилия Ешкенази, в която жените много по-често боледуват от рак на гърдата. Там мутацията в гените се предава по наследство. Това е доказано в световен мащаб с генетични изследвания.

През цялото време говорим за мутация на гени. Предава ли се тази мутация от майка на дъщеря или предаваме само страха?

Ако в семейството има повече от един случай с рак на гърдата или на яйчниците, си заслужава да се направи това изследване. Иначе само от 5 до 10 на сто жени носят мутация за този вид рак.

Вие, лекарите, отчитате ли като най-съществено влиянието на стреса и начина на живот върху отключването на предразположението към рак? Дори и на фактора страх, който може да провокира развитие на раково заболяване?

С една профилактична операция рязко се намалява рискът от развитие на карцином. Рискът при такива пациенти стига до риска на общата популация. Аз имах пациентка, на която открих рак на гърдата в последния стадий на бременността. След успешното раждане отстраних гърдата. Скоро след това обаче се наложи да оперираме и другата. По-късно по нейно решение отстранихме и яйчниците й.  

Премахвайки жлези, каквито са и гърдите, и яйчниците, ти стигаш до хормонален дисбаланс на организма. Той не е ли също твърде опасно състояние, което може да отключи някакъв вид злокачествено заболяване?

Това е по-малкото зло. Без гърди и яйчници ще си жива. Премахването на яйчниците води до други промени в организма на една жена, но спасява живота й. Единствено премахването на яйчниците в по-ранна възраст може да ускори развитието на остеопороза. Но пак си жива. А карцином на яйчника е много зловещо заболяване, късно се открива.

Ходът на развитието му е такъв, че малцина оживяват. Мутация в еди-кой си локус на еди-кой си ген дава 60% вероятност в живота на тази пациентка да се развие карцином на яйчника. Как можеш да живееш спокойно при такава прогноза? В крайна сметка смисълът на операцията е да те освободи от страха.

Въпросът все пак е дали искаме да знаем и да се страхуваме.

Да не искаш да знаеш, е като да си заровиш главата в пясъка. Като щрауса. Най-вероятно причината за рака се крие в гените. Доказано е категорично, че тези два гена, по-точно мутациите в тях, причиняват рака на гърдата и яйчниците. Разбира се, не бива да подценяваме и въздействието на околната среда. Най-вероятно под въздействието й мутират лабилни гени и се стига до загуба на контрол над клетките.

Стресът в крайна сметка е един от факторите на околната среда. Отделно замърсяването, начинът на хранене и на живот въобще... Доказано е, че един от най-рисковите фактори е алкохолът. Особено при жените. Тези, които злоупотребяват с алкохол, над 80 мл концентрат на ден или съответния еквивалент в по-леки напитки, по-често заболяват от рак на гърдата.

Специално за цигарите ако говорим, не е доказано със сигурност влияние върху рака на гърдата. Влияят върху респираторния тракт и отделителната система. Доста по-често при пушачи се наблюдава карцином на бъбрека или пикочния мехур.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР