Панакота с рози и кардамон

Една лятна веган версия

Мануела Панайотова 20 June 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Започвам оттам, докъдето бях стигнала миналата седмица - как използвах сладкото от рози.

Не зная как се случи това, но още като го видях и си представих… не, усетих вкуса и аромата на панакота с кардамон и розово сладко. Този италиански десерт е много толерантен към импровизации. Класиката му ми е малко тежка, затова го предлагам в лятна веган версия. Използвах кутия кокосово мляко, 100 г кокосов крем*, сухи розови листенца, сладкото, кардамон (на вкус) и агар-агар*.

Как го направих: Смесих кокосовото мляко с шепа листенца от рози и оставих да заври. След час прецедих. Към ароматизираното мляко добавих 2 с.л. мед, 10 зрънца счукан кардамон, кокосов крем и 1 с.л. агар-агар на снежинки (ако е на прах 1/2 с.л.). Изчаках да заври и оставих за 3-4 минути, докато агарът се разтвори напълно. Разлях в керамични форми. Поднесох десерта полят с розово сладко.

*агар-агар - желиращ агент, който се добива от водорасли - от био магазините.

*кокосов крем - сходен е с кокосовото мляко, но съдържа доста по-малко вода и дехидратиран кокос - от био магазините.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР