Една българска роза

Положението в нашата страна може да не е розово, но пък розите ни са със световна слава

Мануела Панайотова 13 June 2015

Снимка: Мануела Панайотова

От казанлъшката роза (дамасцена) се добива най-желаното от парфюмеристите розово масло. Розата се влага в хранителни добавки, сладкиши, чайове и коктейли. Някъде бях чела, че розата има най-високата енергийна вибрация сред цветята. Не съм специалист, но залагам на това.

Малко преди края на розобера от розоварна Дамасцена в с. Скобелево ми донесоха кошничка свежи цветове, розова вода и сладко от рози. Какво да кажа - засега не съм се сетила как да оползотворя само тичинките и зелената част, все пак искам да си вдигна вибрацията!

Водата заедно с най-дребните пъпки и листенца замразих. Ароматни и красиви, тези ледени кубчета са мой съюзник в борбата с летните жеги. Акцент са на много безалкохолни и алкохолни коктейли, ползвам ги като тоник за лице, дори ги размесвам с обикновен лед и пълня шампаниерата. Докато напитката се охлажда, ледът освобождава аромата си и малки розови пъпки плуват около бутилката.

Листата на розата също са ценни. От тях може да се приготви сладко. А може и да не се приготви... Има лесен начин, с който те се превръщат в красива декорация за много сладкиши. Всяко листенце се намазва с неразбит белтък и се посипва с кристална захар. Съхнат едно денонощие и се съхраняват в плътно затворен буркан.

А, да! Остана сладкото, но какво направих от него - ще споделя другата седмица...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР