Няма по-страшно от параноя от храна

Кирил Вътев, собственик на една от месопреработвателните компании у нас

Ваня Шекерова 01 July 2015

Откровено казано, му имам доверие, което се изразява в избора ми да купувам продуктите на фирмата му. И досега не съм имала нито един повод да се разочаровам от качеството им. Смятам, че работи честно и че така ще отговори на въпросите ми

Г-н Вътев, може ли без Е-та в преработените храни?

Откакто светът е започнал да преработва селскостопански продукти – плодове и зеленчуци, мляко и месо, въздейства върху суровините с цел съхранение за по-дълго време. Някои от продуктите претърпяват узряване или ферментация – сирената, сурово сушените меса.

Ферментират както виното благодарение на живи микроорганизми. Така че процесът е биохимичен, каквито са и процесите в човешкия организъм. Науката изследва тези процеси и и ги пренася в обработката на храните.

За съжаление начинът на живот, и дистрибуция правят немислимо производството на храни без добавки. С целия екип на фирмата направихме обиколка из Германия, Австрия и Словения. Не видяхме нито биопродукт, нито конвенционален без натриев нитрит.

Кирил Вътев
Известно е, че в големи количества той е отровен, но в минимални, които стриктно се контролират, не. В нашето производство той идва прецизно дозиран като нитритна сол – смес от готварска сол и натриев нитрит.

По принцип и добавките както медикаментите се препоръчват в точно определени дозировки във всички регулации – и европейски, и национални. А организмът има способността да изчиства всичко ненужно, след като усвои това, което му е необходимо, за да функционира нормално.

Има ли безвредни Е-та или всички са в графата вредни и опасни?

Няма разрешени за влагане добавки с Е-номера, които да не са тествани. С това се занимава ЕFSA (Европейска агенция по безопасност на храните), която работи с повече от 40 института в различните европейски страни. Тя изследва въздействието на тези добавки върху човешкия организъм и в списъка на Е-номерата са само разрешените за влагане вeщества в точно регламентираната пропорция.

Няма храни и медикаменти без Е-та, естествени и синтетични, много от тях се ползват вече и в готвенето. Например натриевият глутамат, който е усилвател на вкуса, масово се използва в заведенията в цял свят и в подправъчните смеси за домакинството. Той усилва вкуса, изостря апетита, кара те да ядеш повече.

Е 621 е мононатриевият глутамат. В Австрия и Словения не намерихме нито един продукт без него. Страна с развита индустрия, развит пазар и платежоспособни потребители. Никой не се занимава с тази тема там.  

Ама в Австрия в кренвиршите има месо, а тук – само съмнения...

50% от целия световен пазар на месни продукти се казва кренвирш. Затова има толкова много митове и легенди около тях. В целия свят месото в кренвиршите зависи от стандарта, който се прилага. Дадено е право на всеки производител сам да си прави рецептурата и да я пази като фирмена тайна.

Най-важното е, че е задължен да изпише на етикета какво съдържа неговият продукт. За да прочетеш правилно един етикет, е много важно да разбираш какво четеш. За месото в кренвиршите няма еднозначен отговор. Както и задължителен минимум месо. Утвърденият стандарт „Стара планина“ изисква 75% месо и 25% мазнини. Не само кренвиршът „Стара планина“ се контролира стриктно.

Собствена фирмена рецептура за всеки продукт се заверява от контролния орган, но пак не можеш да правиш, каквото си искаш, защото те контролират по съответствието на етикета и състава на продукта.

Добре де, освен от етикета може ли по друг начин да разберем дали в кренвиршите има месо?

Етикетът е водещ източник на информация. Другото е въпрос на вкус. Ако в кренвиршите няма месо, това не означава, че са вредни. Например д-р Облаков, който преподава в италианската селскостопанска академия, казва така: ако на сутринта не мога да си сваля халката от пръста, мисля какво съм ял вчера и започвам да го избягвам. Ако си вадя с лекота пръстена, значи съм се хранил с качествена храна. Това правило той прилага в Италия, където храните са с най-високо потребителско доверие в света.

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Мария
06 August 2015, 21:42

аз съм от поколението, което "завари" домашните колбаси и нямам спомен месото да е изглеждало грозно. използваше се единствено месо и подправки, а сега месото от масовото производство е токсично и сигурно изглежда не грозно, ами страшно!

1
Милена
09 July 2015, 16:25

Хареса ми изложението на темата и начинът, по който се обосновава интервюираният. "Искаме да обясним всичките си проблеми с храната до степен, че създаваме параноя от храна – няма по-страшно от това. Дотам ли трябва да докараме хората? Да смятат, че с храната се тровят? "

ТВОЯТ КОМЕНТАР