Патриша Аркет - бунтарката с Оскар в ръка

Фаталната жена на американското независимо кино от 90-те Патриша Аркет все още живее със сенките от детството си и все още обича Никълъс Кейдж. Филмът „Юношество“ на режисьора Ричард Линклейтър й донесе първия Оскар в кариерата й и най-после я научи да обича себе си

Ирина Иванова 07 June 2015

Снимка: Getty images, A.M.P.A.S

На 22 февруари 2015 г. в нощта на Оскарите Патриша Аркет се отправя към обляната в светлини сцена на Долби Тиътър в Ел Ей, за да получи статуетката за най-добра актриса в поддържаща роля за филма „Юношество“ и да произнесе своята реч. Думите са в главата й от месеци насам, макар че ги нахвърля върху листа едва предишната нощ.

Облечена е в черно-бяла рокля на Rosetta Getty, русата й коса е прибрана, носи очила. Висока е 1,57 м, но тялото й е тежко, едро, масивно. Да, би могла да изглежда доста по-добре за своите 46 години, но така и не успява да се самодресира с тренировки и диети.

Докато влиза в Долби Тиътър, Патриша чува как по-лицемерните коментатори я определят като „пищна“ – прилагателно, с което тя свиква още след раждането на Джейн, второто й дете. Винаги, или поне през по-голямата част от живота си, е била по-пищна, отколкото трябва. Винаги е била по-ниска, отколкото трябва и въобще – далеч от холивудските стандарти за съвършенство.

През годините се е наслушала на съвети от типа на: „Захарче, ще е добре да свалиш поне 10-ина килограма!“, „Миличка, защо не си изправиш зъбите?!“, „Котенце, време е за лифтинг!“ Оставете ме на мира! – й се искало да изкрещи неведнъж.

Патриша пък споделя, че при един от „пристъпите“ си майка й я душила с голи ръце, докато не припаднала. „Да си Аркет, е болест. Наследствена. Всички сме засегнати от нея“
Сега обаче трябва да изкрещи друго. Събития като Оскарите винаги й напомнят гладиаторските боеве от древността. Минаваш по червената, сякаш кървава пътека, всички крещят името ти, а ти трябва да излезеш на арената. Или на сцената, все едно. Патриша така и не свиква със славата и публичността, с живота на звезда.

Всеки път преди премиера или голямо събитие в гърлото й сякаш засяда буца и за да се успокои, трябва задължително да стиска в юмрук гранат, зодиакалния камък на сина й Енцо и неин талисман. Гранатът и сега е с нея – в кесийка, пришита за роклята й.

Джаред Лето й поднася статуетката. Прекрасен е и ужасно й прилича на сестра й Алексис, „кралицата на нощта“... Целуват се, тя поема своя Оскар, който е първият за семейство Аркет въобще. Благодари на Академията, на екипа на „Юношество“, на семейството си, децата си, мъжа до себе си Ерик Уайт и после изрича онова, заради което всъщност е излязла: „За всяка жена, която е раждала, за всеки данъкоплатец и гражданин на тази нация! Борихме се за равни права на всички останали. Дойде време да получим равно заплащане и равни права за жените на Съединените американски щати!“ Как само трепери гласът й! Но който разбрал – разбрал.

Патриша е бясна от скандала с хакнатата поща на Sony Pictures, от който става ясно, че жените в Холивуд продължават да получават значително по-малки хонорари от колегите си от мъжки пол. И още оттогава иска да се произнесе по темата.

Никой или почти никой от присъстващите в Долби Тиътър знаменитости не се изненадва от речта й. Защото отлично знаят коя е тя, коя е майка й и кои въобще са Аркет.
         
Нашите бяха откачалки

Навремето не друг, а именно Бренда-Марди, майката на Патриша, бременна с нея в 7-ия месец, ляга пред автобус, чийто шофьор отказва да качи инвалид, и участва във всички протести, митинги и революции през бурните 60-те. Дядото на Патриша по майчина линия е полски евреин, преживял нечовешки страдания, но оцелял от Холокоста. Има неща, които не могат и не трябва да се забравят, Патриша вярва в това. И иска нейните деца също да помнят и един ден да имат куража да излязат пред хиляди хора и да защитят нечии права. Било то и своите собствени. Било то и на подобно място като церемонията по връчването на Оскарите.

Когато през 1997 г. майка й умира от рак на гърдата, Патриша дълго не може да се съвземе. Докато една нощ не я сънува. Насън Марди й казва да отиде и да купи много подаръци, като изброява поименно за кои хора да са. Най-странното е, че сред изброените роднини и приятели има и такива, които Патриша буквално не може да понася. Все пак тя изпълнява заръката на майка си и оттогава много често й се случва да чува гласа й.

Семейство Аркет са от големите холивудски династии. Патриша заедно със сестра си Розана, братята си Дейвид, Ричмънд и Робърт/Алексис (роденият като мъж Робърт впоследствие решил, че е транссексуален, обявил се за жена и приел името Алексис – б.а.) са четвърто поколение актьори.

Прадедите им са пътуващи водевилни актьори, а дядо им Клиф Аркет е знаменит комедиант и прекрасен музикант. Когато вече не може вече да играе на сцената, се втурва да води радиошоута и е толкова ангажиран, че за да не изпусне участие, пътува с моторна лодка по Чикаго Ривър, понеже всичките студиа са накацали по брега на реката. Патриша и до днес обича да гледа стар запис от участие на дядо си в култовото The Tonight Show, водено от знаменития Джони Карсън. Карсън се опитва да се пошегува с Клиф на тема алкохол. Впрочем Аркет винаги са имали проблеми с алкохола.

Аркет (сериозен): Не пия повече, Джони.
Карсън: Наистина ли, Клиф? Не пиеш ли?
Аркет: Не, не пия повече, Джони. Но не пия и по-малко.
Да, Клиф Аркет бил велик. Малко преди да умре, решил да сключи брак с жената, с която живеел вече доста години. Пошегувал се, че не е на хубаво да се жени човек на такава възраст. И се оказал прав. Отишъл си след няма и месец.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР