Сладък хляб
За топлите месеци е много подходящ - както за закуска, така и като допълнение към различни сирена и десертни вина
Мануела Панайотова 16 May 2015
Преди време бях много запалена по приготвянето на хляб. Правех с мая, със сода, бавновтасващ в тенджера, с месене, без месене... Месенето на хляб се оказа голяма школа за търпение и постоянство, така че продължих и започнах да отглеждам квас. Дойде ред на нови експерименти с различни техники, типове брашна и добавки. Разказвам за това в минало време, защото в един момент осъзнах, че приготвям повече хляб, отколкото реално се консумира у дома. Изсуших кваса, защото зная, че отново ще дойде неговото време.
Сега съм на вълна сладък хляб. За топлите месеци е много подходящ, както за закуска, така и като допълнение към различни сирена и десертни вина.
Днешното предложение е за хляб с банани, сушени сливи и черен шоколад. Използвах 300 г брашно от лимец, 4 супени лъжици мед, 4 супени лъжици разтопено кокосово масло, 100 г микс от сушени сини сливи, черен шоколад, счукани какаови зърна и тиквени семки, пюре от 3 узрели банана, 1 чаена лъжичка брашно от мескит*, 1/2 чаена лъжичка морска сол, 1/2 чаена лъжичка ванилия, 1 чаена лъжичка сода и 1 чаена лъжичка бакпулвер.
Как го направих: в един съд смесих бананово пюре, сол, ванилия, разтопено кокосово масло и мед, а в друг - брашно, сода и бакпулвер. Смесих сухите и мокри съставки, добавих и микса от сливи, шоколад и зърна. Изсипах в облицована с домакинска хартия форма за хляб и изпекох на 180 С за 1 час. Оставих да изстине преди нарязване.
*Мескитът принадлежи на семейство бобови, стабилизатор е на кръвната захар и това го прави безопасен за диабетици. Продава се в биомагазините.
.