Цитрусово изкушение

Реване с брашно от бадеми, мед и портокалов сок

Мануела Панайотова 09 May 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Неотдавна, по-скоро от любопитство, отколкото от носталгия, си купих бутилка боза и макар че е от ново поколение, това на био продуктите, първите глътки отключиха спомени за сладкарниците от моето детство. Тогава на почит бяха пастите, украсени с маслени розички и многобройните сиропирани сладкиши. Толумбички, охлюви, саварини, баклави и реванета подредени в метални тави и плувнали в захарен сироп. А за разредител - боза.

Прииска ми се да направя нещо от тези сладости, но то да не повтаря, а само да напомня за оригинала. От всички сладкиши най-лесно за „преобразяване” се оказа реването. Вместо брашно реших да използвам смлени бадеми, а захарта да заменя с мед. С малко куркума и портокали осигурих цвят и свежест, а пък сиропирането с портокалов сок направи реването леко и много ароматно.

Използвах 300 г смлени бадеми (може да ползвате готово бадемово брашно), 4 яйца, 1 чаена лъжичка куркума, кората на един портокал, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка сол, 90 мг мед, 4 супени лъжици кокосово масло.

За сиропа: 6 супени лъжици мед, сок на 2 портокала и 3 чаени лъжички вода от портокалови цветчета*.

Как го приготвих: загрях фурната до 170 градуса. Подготвих тава 20/20 застлана с домакинска хартия. Смесих всички съставки и блендирах. Изсипах в тавата и пекох около 30 минути. Оставих да изстине. Затоплих леко портокаловия сок, водата от портокалови цветчета и меда. Надупчих реването с вилица и го сиропирах.

*Вода от портокалови цветчета може да намерите в арабските магазини.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР