Черен ориз с батати и боровинки

Достъпно, цветно и много вкусно

Мануела Панайотова 04 April 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Странно, сега, когато природата се буди за нов живот, все повече хора се оплакват от отпадналост и умора. Вероятно непостоянното време, авитаминозата и зимното обездвижване си казват думата. Но с една добра програма, в която има повече течности, умно подбрана храна и умерена физическа активност, бързо влизаме във форма.

Казвам умно подбрана храна, защото в тази част от годината изборът на свежа храна е силно ограничен. Зелените салатки са много мамещи за окото, но в тях няма нищо хранително. И докато чакаме природата да налее сокове си в плодове и зеленчуци, да приготвим нещо достъпно, цветно и много вкусно - черен ориз с батати (сладки картофи) и боровинки. Бататите са сравнително нови на нашия пазар. Причината да ги предпочета пред нашите картофи е, че са богати на витамин А, витамин С, растителни протеини и антиоксиданти. Вкусът им е сходен с този на тиквата.

Трябват ви: чаша черен ориз, един среден сладък картоф, кокосово масло, 2-3 стръкчета зелен лук, 5 гр. сушени боровинки, 3-4 с. л. леко запечени на тиган орехи, сол и черен пипер.

За дресинга: смляна скилидка чесън, 1/2 ч. л. горчица, 1 ч. л. настърган джинджифил, сок от половин лимон, 1 с. л. оцет (ябълков или малинов), 3 с. л. зехтин, 1 ч. л. сусамово масло, 2 с. л. соев сос.

Как го приготвих: варих ориза докато омекне (около 25 минути), нарязах картофа на кубчета и го сварих на пара. Смесих охладените ориз и картофи с дресинга и разбърках добре. Най-добре е да оставите ароматите и вкусовете да се слеят за една нощ.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР