Заплетени истории

Пореден сезон дантелите не случайно тържествуват по модния подиум.

06 September 2009

За есен зима 2009/2010 те са приоритет на роклите и като акцент в комбинациите с по-тежки и наглед несъвместими материи. Малко повече за нежния есенен тренд от дизайнерката Невена Николова:

Невена, какво не знаем за дантелата?

Тя никога не бива да се разглежда като „равен плат“ и да се интерпретира само по начина, по който е изтъкана. Предизвикателство е за всеки дизайнер, защото работата с нея е далеч по-трудна, отколкото с останалите материи. Бих казала, че това е изключително „жив“ материал за работа - дантелата трябва да се обработва, да се изрязва, да се апликира (и то многопластово), да се играе триизмерно с нея. Аз никога не работя с една дантела в чистия й вид.

Кои са скритите й козове?

Интересна е, защото с нея буквално се „рисува“ по тялото. Шарките могат да се четат по различен начин и  могат да се използват както за да подчертаем хубавите извивки, така и за да скрием други, не толкова хубави. Противно на всички представи, дантелата търпи комбинации с абсолютно несъвместими на пръв поглед материи - противоположни като тъкан или плътност. Например – дантела и кашмир, или дантела с черен или син деним. Но трябва внимателно да се прилага, за да се „успокоят“ една друга материите и да не влизат в противоречие.

Кой е най-големият й чар?

Малко неща са по-сексапилни от начина, по който дантелата ляга върху кожата. Въздействието е мигновено – с дантела хем си облечен, хем не си. Има и една подробност – много е важна хармонията между цвета на дантелата и тена на отделния човек. Пренебрегне ли се това търсене, то и най-красивата дантела може да стои крайно нелепо.

Невена: Дантелата може да бъде изключително семпла като рисунък. Но винаги – изтъкана от фин, висококачествен материал като коприната. Неописуемо е усещането на 100% копринена дантела върху кожата. Работата с нея е още по-деликатна, тъй като изисква особено внимание при обработката. Не е лесно да се комбинира и с други материи, тъй като окото много ясно различава фината текстура. 

Разкошните дантели, с които Невена работи за последните си няколко колекции, се поръчват директно от Франция, от фирми с над 100-годишни традиции в създаването на фината материя. Високото им качество се определя освен от естествените копринени нишки (придаващи усещането за паяжина), също от умелото вплитане на допълнителни декоративни детайли: седеф, дърво, перли, пайети...

Речник: Дантелата е декоративен ажур върху плат, формиран посредством изплитане, вплитане или усукване на нишки. Подобни декоративни ръкоделия са открити в древноегипетските гробници, но в истинския си смисъл дантелата се появява през Ренесанса. Изработката на първите дантели на вретено не е точно документирана, но вероятно започва в началото на 16 век. Към 1550 г. вече се практикуват основните познати и днес методи за правене на дантели: плетене на кука, на вретено, чрез изрязване, изтегляне, филе. Към 1600 г. дантелите, които отначало са модна украса за долни фусти и ризи, вече са сред най-луксозните и важни стоки за търгуване в Европа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР