Новата роля на стария хляб

Някъде бях чела, че храната е единственото прекрасно нещо, което засища глада

Мануела Панайотова 21 February 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Идва момент, в който искам да се насладя на нещо обикновено, като парче прясно изпечен хляб, поръсен с чубрица. Случва се в залисията на ежедневието този хляб да е станал подходящ само за храна на птиците, но тогава с малко зеленчуци и подправки му давам нов живот.

Няколко моркова, лук, яйце и прясно мляко - това е, което ви трябва за това семпло ястие. Прибавите ли шепа лешници, се превръщате в негови трайни почитатели. Лешниците придават с вкуса си една фина изисканост на иначе ,,сиромашките” съставки.

Как го направих: Използвах шест филии хляб, нарязан на кубчета, шепа лешници, един нарязан лук, три настъргани моркова, сол, черен пипер, сушени ароматни треви (чубрица или мащерка), едно яйце и малко прясно мляко.

Смесих хлебните кубчета, лука и морковите. Овкусих и залях сместа с разбитото в мляко яйце. Изчаках малко да се навлажни всяко кубче, разпределих в предварително намаслени тарталетени форми. Поръсих с цели лешници и изпекох при 180 градуса за около 40 минути.

И за още щипка пикантност ги поднесох с маринован червен лук. За маринатата използвах чаша ябълков оцет, супена лъжица лимонов сок, 3 супена лъжица захар, 1/2 супена лъжица сол, 1 дафинов лист, 1 звездовиден анасон, черен пипер, семена кориандър и 2 средни глави червен лук, нарязани на тънки пръстени. След като завряха, оставих съставките да къкрят 20 минути. Отделих лучените пръстени, прецедих и върнах маринатата в чиста купа. Накрая охладих.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР