Бактерии и имунитет

Каква е ролята на съвкупността от бактерии, които живеят в червата, за човешкото здраве според световния опит?

Елка Влаховска 13 February 2015

През ноември Надя Петрова, водещ нутриционист у нас, защити специализация в University of Colorado Boulder на тема Gut Check – exploring your microbiom (изследване на микробиома на червата)

Надя Петрова, нутриционист
Какво означава микробиом?

Бактериите в човешкото тяло са 10 пъти повече от клетките. Тяхната ДНК е по-сложна от човешката и притежават способността да я променят. В този смисъл те са суперорганизми. На шега или не, ги наричат „втория геном“. Те са не само в червата, но и върху кожата, в устата, а при жените – и във вагината. Комплексът от бактерии в организма се определя като Human Microbiom.

Каква е връзката му със здравето?   

Оказва се, че има много сериозна връзка между микроорганизмите в червата и качването на килограми. Чревната микрофлора влияе и на психиката ни, действайки директно на мозъка. В момента се изследва връзката на бактериите с изграждането на имунитет при раждането.

Каква е тя?

Намирайки се в утробата, бебето е в стерилна среда, плацентата не пропуска микроорганизми. При естественото раждане плацентата се разкъсва и бебето преминава през влагалището на майката. Там то за първи път се излага на света на бактериите. Докторите вече са доказали, че по време на бременността влагалището на майката се променя.

В него се увеличават лактобацилите (добрите пробиотични бактерии), които се хранят с лактоза, основен компонент на млякото. Така при раждането устата на бебето се изпълва с лактобацили, готови да поемат и разградят майчиното мляко. Това е началото на изграждане на добра чревна микрофлора.

Ако не е родено по естествен път, бебето има достъп само до кожната микрофлора. При това невинаги става дума само за кожата на майката. В медицинските среди сега това е водеща тема, защото имунитетът на човек се изгражда през първите три години. Недобре балансирана микрофлора от самото начало на живота води до отслабен имунитет.

А ако се налага майката да роди със секцио?

Това, което може да коригира частично нещата, е кърменето. Чрез кърмата и кожата около зърната на гърдите бебето също приема микроорганизми и започва да изгражда собствен микробиом и имунитет. Но комбинацията от секцио и некърмене е обричане на детето да е болнаво цял живот. Ако по стечение на обстоятелствата няма и кърма, майката трябва да дава пробиотици на бебето поне през първите три години плюс пълноценна храна.

Каква е ролята на пробиотиците на по-късен етап от живота?

Те са полезни, но за да започне да се разраства добра микрофлора, трябва да й подаваш качествена храна. Ако обаче подаваш рафинирано бяло брашно, захар, ориз и техните производни, лактобацилите не виреят на тази храна и измират. Целта е да ги населиш и те сами да се поддържат.

Как?

Каквато храна подаваш на организма, ще се появяват бактерии, които се хранят с нея. Няма голямо значение броят на бактериите в чревната флора, а тяхното разнообразие. В червата ни живеят милиарди бактерии и е от огромно значение дали тези милиарди са 5 или 50 вида. Когато са 50 вида, дори и някой вид да умре поради липса на „неговата“ храна, друг вид ще изпълни функциите му и няма да се получи пробив в имунната защита.

Не е разумно само да пиеш пробиотик и да мислиш, че си окей. Трябват разнообразни полезни храни. И ако през зимата не достигат пресните плодове и зеленчуци, добре е да се наблегне на ферментиралите храни – кисело мляко и кефир, ферментирали зеленчуци, комбуча, квас за хляб и до някаква степен вино и бира.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР