Алкална диета за здраве

Светът полудя по алкалната диета и по ефекта й за поддържане на здраво и хармонично тяло

Елка Влаховска 04 March 2014

Зеленчуков фреш

Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу и Кирстен Дънст са сред най-големите почитатели и проповедници на балансирания хранителен режим. Как да практикуваме алкална диета – попитахме Надя Петрова, холистичен нутриционист.

Г-жо Петрова, от какво зависи алкално-киселинният баланс в организма?

Зависи от храните и напитките, които приемаме във всекидневието. PH е мярката за киселинност или алкалност на воден разтвор, като скалата на pH  върви от 1 до 14. Степен 7 се смята за неутрално ниво, под 7 – за киселинно, над 7 – за алкално. Чистата изворна вода е обикновено с pH близо до 7.

Защо pH е толкова важно за здравето ни?

В човешкото тяло има около 50 трилиона клетки и нито една от тях не може да съществува без вода. Кръвта ни е 70% вода, мускулите – 75%, костите – 22% и т.н. За да си здрав, организмът ти постоянно се стреми да поддържа алкални нива на водата в тялото, което зависи освен от водата, която пиеш, и от храните и другите напитки във всекидневието ти. Ако нивата на pH станат киселинни, това в повечето случаи означава болест, докато алкално pH е индикатор за здраве. Разбира се, никой не може да се храни само с алкални храни, но за да поддържа тялото баланс, алкалните трябва да преобладават.

Каква е правилната пропорция?

В холистичната медицина се смята, че с пропорция от 70% алкални и 30% киселинни храни и напитки се поддържа добро здраве.

Как се храним обикновено?

За съжаление основна част от храната на българина е ниско до високо киселинна, например денят започва с кафе (киселинно) и продължава с хляб, приготвен от бяло брашно, мая, олио и трапезна сол (киселинни). На масата винаги присъстват сирена, кокоши яйца и месо, които са киселинни, газирани напитки и алкохол, както и сладкиши, приготвени с бяла захар, прясно мляко и отново бяло брашно и яйца. Наблюденията ми показват, че обичайното меню на българина е съставено почти изцяло от киселинни храни.

Как да променим тези навици?

Ако човек се замисли какво точно слага в устата си през деня, може да направи ценни за здравето си изводи и съответно промени в хранителния си режим. Вижте таблицата на д-р Робърт Йънг от САЩ, който над 20 години работи в областта на биологията и здравословното хранене. Тя отчита алкално-киселинния състав на храните в сурово състояние. По нея всеки може да определи как да включи в режима си повече алкални храни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР