Салата, моля!

Една интересна рецепта за топла салата с карфиол, черен ориз и стафидно грозде

Мануела Панайотова 17 January 2015

Думата салата произлиза от латинското herba salta и означава осолена трева, зеленчук. Но това е доста остаряла представа за ястието, което често замества основното блюдо на елегантните жени. Да похапваш плодове и зеленчуци е едно, но да ги съчетаеш, да ги овкусиш и поднесеш със стил - това вече си е изкуство.

Споделям с вас една рецептата за топла салата, коятопо празниците пожъна голям успех. У дома я харесаха, защото е изненадваща и пикантна, а мен ме спечели с това, че е лесна и питателна, което може да я направи основно ястие.

Салатата е от карфиол, черен ориз и ето я изненадата - стафидно грозде. Вероятно това извиква в съзнанието ви израза ,,манджа с грозде", но не е така. Няколко по-малко известни факти за черния ориз: известен е още като ,,императорски ориз" или ,,забранен ориз", защото някога е бил достъпен само за Императора. Според изследванията на учени в една супена лъжица от този ориз се съдържат повече антиоксиданти, влакна и витамин Е, отколкото в черната боровинка (цветът му се дължи на същите пигменти, които се съдържат в нея, в гроздето и в къпините). Има съвсем малко глутен, много желязо, богат ядков аромат и лек сладък привкус. Може би точно заради това така добре си партнира със стафидното грозде, което пък дава свежест и изтънченост. Дресингът не само обединява съставките, но и внася дозирана пикантност.

Ето как да я приготвите:

Изпечете на фурна питка карфиол разделена на розички (700 - 800 гр.) и поръсена с кимион. Сварете чаша черен ориз във вода с кокосово мляко и щипка сол (200 гр. ориз/300 мл. Течност). Комбинирайте карфиол, ориз, стафидно грозде и пресен кориандър в голяма купа.

Дресинг: 1 с.л. тахан, 2 с.л. соев сос тамари, 4 с.л. сок от нар (или лимон), 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. срирача*, табаско или лют червен пипер. Полейте с дресинга и поднесете салатата топла. Ако търсите по-празничен ефект, поръсете с шепа зърна от нар.

*Срирача е лют сос или чили сос, направен от люти червени чушлета, дестилиран оцет, чесън, захар и сол. Продава се и в големите супермаркети.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР