Мелани с лъвското сърце

История в снимка

Ирина Иванова 26 January 2015

Снимка: Getty images

Винтидж фотосесия на Мелани Грифит като тийнейджърка и нейния домашен любимец, 200-килограмовия лъв Нийл, с когото спят в едно легло, шокира Холивуд и целия свят

Майката на Мелани Грифит и муза на Алфред Хичкок – актрисата Типи Хедрен, днес е на 84 години и е живата история на Холивуд. През 1969-а година тя снима филм в Африка и буквално се влюбва в лъвовете. Точно в този момент те са „на мода“ след грандиозния успех на филма Born Free, създаден по книгата на Джой Адамсън „Лъвицата Елза“.

По време на снимките в Африка Типи и тогавашният й съпруг Ноел Маршал, един от най-влиятелните холивудски агенти, посещават резерват, където попадат на група лъвове, нанесли се да живеят в изоставената къща на шефа на резервата. Типи и Ноел решават, че ще е интересно да направят игрален филм за тях. След дълго умуване достигат до извода, че това няма как да стане, без самите те да поживеят с лъв у дома.

Точно в този момент основателят на една от набиращите популярност секти – Църквата на Сатаната – Антон Леви, бивш дресьор, търси „приемно семейство“ за своите лъвове. Дотогава ги е отглеждал в апартамента си в Сан Франциско. След като неколкократно е предупреждаван от полицията да разкара зверовете, той най-после решава да го направи и подарява лъва Нийл – около 200-килограмов екземпляр с уникална черна грива – на Ноел Маршал. Мелани е само на 13, когато животното се настанява в дома им. И не в специална клетка в разкошния парк на ранчото, а вътре в самата къща. Имат си домашен лъв! После през годините актрисата отглежда още 10.

Когато днес Типи Хедрен разглежда снимките от „лъвския период“, изпада в нещо като закъснял шок. Чувства дълбок срам, че е позволила детето й да спи в едно легло с 200-килограмов див звяр, който може във всеки момент да го убие с едно движение на лапата или на стоманената си челюст.

„Извънредно глупава постъпка от моя страна! – възкликва мисис Хедрен. – Зверовете можеха да ходят, където си поискат из къщата и когато си поискат. Изключително бързи са и когато се хвърлят, само куршум в главата може да ги спре. Тези животни са психопати. Те нямат гени за съвест, не изпитват угризения и както си играят с теб, така в следващия момент могат да те изядат за вечеря.“ Въпреки всичко Хедрен настоява, че Нийл е най-добрият приятел на Мелани от тийнейджърските й години. Разбира се при условие, че никога за нищо на света не му обръща гръб.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР