На фермерски пазар в София
Древна китайска мъдрост гласи храната ти да е от места, от които може да бъде пренесена пеша за не повече от 24 часа. Днес китайците са се втурнали към примамките на цивилизацията. Затова пък европейците се връщат към местното производство, старите занаятчийски практики и непосредственото човешко общуване. Новите кооперативи на XXI век
Елка Влаховска 30 October 2014
Ралица Касимова
Ралица, Ники и Албена са организаторите на фермерските пазари в София. Всяка събота от 11 до 15 ч. на „Римската стена“ в кв. Лозенец е срещата между местни производители на плодове, зеленчуци, билки, мед, сладка, вино, хлябове с квас, веган закуски и търсещите добра храна за семействата и децата си. Същото се случва отскоро и на пазара „Иван Вазов“ в сряда от 16 до 20 ч. Тази идея е реализирана в партньорство с Пазари Изток и Пазари Юг, а основателите стъпват на натрупания опит от Хранкооп София. Сред основните им цели е да подкрепят местните производители на чиста храна и да направят срещата между тях и клиентите им открита и честна – „очи в очи“. На пазара се разменят не само стоки срещу пари, а разговори, емоции, контакти. С една дума, усещането е за преживяване, а не за пазаруване.
Повече информация какво предстои на фермерските пазари – на фейсбук страницата на Хранкооп
Искаме да покажем истинската стойност на хубавата, отговорно отгледана храна и да поощрим директно малките производители. На фермерския пазар можеш да видиш какво богатство от сортове и вкусове има у нас. - Ралица Касимова
Не можем да споменем всички вкусни неща, които предлагат на фермерския пазар, но моите находки бяха градинските домати, козето сирене на ферма Халалица от с. Искра, здравословната „нутела“ – мед с лешников тахан, както и вкусните домашни сладка на Cottage Farm Alino (по името на селото, в което е фермата): от ябълки с плод от бъз, и от сливи с кардамон. Може да се опитат на място жива бира, малиново вино, ароматни плодови сиропи, веган закуски.