Мнения за и против суровоядството

23 October 2014

Привържениците на суровоядството искрено вярват, че пещерният човек е извършил голяма глупост, като е започнал да си готви вечерята на огъня. Американските диетолози са единодушни, че диетата е полезна дори и само за това, че изобилства от плодове и зеленчуци, а значи - с витамини и микроелементи. Но ще трябва да забравите за макароните, фасула, млечните произведения, които също доставят на организма много полезни вещества. Пък и микробите имат неприятното свойство да се размножават в суровите храни.

За

Привържениците на пълното суровоядство дават пример с експеримент, при който в два съда се налива стомашен сок на хищник. В единия се слага жива жаба, в другия – сварена. Първата жаба се разтваря напълно, заедно с костите, а при втората се наблюдават само повърхностни изменения. Според руския академик А. М. Уголев това е доказателство за саморазтварянето на суровите храни – автолизата, един от трите вида храносмилане, които се извършват в организма ни, става основно в стомаха и тънките черва. Суровата храна съдържа ензими, които се активизират от стомашната киселина, т.е. не стомашният сок разтваря храната, той само включва механизма за саморазтварянето й. Ензимите се унищожават при термична обработка. Те са още повече при растителната храна. При нагряване над 43 градуса те загиват и човек трябва да разтваря храната с помощта на собствените си ензими, което никога не става изцяло. Това важи и за термообработената растителна храна – варени, задушени и печени плодове и зеленчуци.

Против

В Германия екип от университета в Гисен под ръководството на проф. Клаус Лайцман провежда мащабно изследване на суровоядци от 1996 до 1998 г. 45% от всички изследвани мъже и 15% от жените се оказват с анемия, причинена от дефицит на желязо, като процентът се увеличава според дължината на суровоядния стаж. Друго изследване от 1999 г. показва, че при суровоядците има значително по-голяма ерозия на зъбния емайл. Още няколко изследвания (1982, 1995, 2000 г.) доказват много ниско ниво на витамин В12 в тази група. Термичната обработка изпълнява три функции: убива бактериите (т.е. прави продукта безопасен за консумация), подчертава вкуса и мириса (повече отколкото в сурово състояние) и променя текстурата, като облекчава процеса на храносмилане. 

 

Съвет от Сергей Анисимов за смути закуска за суровояди

Слагам маруля, краставица, зелен грах, кълнове – най-често от елда или соя, накиснати семена – слънчогледови или сусамови. Заливам със 100 мл растително олио – сусамово, тиквено, зехтин. Слънчогледово олио не препоръчвам, защото е тежко. Слагам и връзка зеленина – магданоз, копър, кориандър. Добавям и малко вода – 50-100 мл, сок от 1 лимон и 2 супени лъжици подправки, например смес за зеленчуци. Накрая и 1 лъжичка сол. Разбивам всичко с настолен блендер до получаването на еднородна маса.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР