Аферата „Бетанкур“

Как най-богатата жена във Франция стана причина за задържането на Саркози

03 July 2014

Никола Саркози

Снимка: getty images/guliver

Преди два дни бившият държавен глава на Франция Никола Саркози беше задържан под стража, за да бъде разпитан във връзка с търговия с влияние. Вчера френската прокуратура повдигна и официално обвинение. В основата на всичко е така наречената афера „Бетанкур“ - дело, разследващо финансирането на президентската му кампания през 2007 г. Подозренията са, че Саркози се е възползвал от 91-годишната наследничка на L'Oreal Лилиан Бетанкур, за да си издейства дарения надвишаващи многократно позволения от закона таван. А именно – тя му била дала 150 000 евро. Въпреки че делото е старо, Саркози бе задържан сега, понеже го заподозрели, че има вътрешни лица в съдебната система, които го информират как върви то.

На 22 октомври Лилиан Бетанкур ще стане на 92 години. Тя е най-богатата жена във Франция, втора в Европа и според класацията на сп. Forbes – на 9-о място по богатство в света. Семейството й притежава цифром и словом над 34,5 млрд. долара. Лилиан е дъщеря на основателя на L’Oreal Йожен Шьолер, единствена негова наследница, притежателка на първите акции в козметичния гигант и съпруга на френския ексдепутат и министър в няколко правителства Андре Бетанкур. Наскоро след дълги юридически битки нейния директорски пост в L’Oreal зае 25-годишният й внук Жан-Виктор Майер. Според медицинско заключение от 2011 година тя страда от Алцхаймер, деменция и проявява признаци на слабоумие.

Повече за историята на Лилиан Бетанкур, за брака й с Андре, за странната й връзка с 20 години по-младия от нея фотограф Франсоа-Мари Бание, по който пропилява един милианд евро от богатството си, за личните и съдебни битки с дъщеря й, може да прочетете в юлския брой на списание EVA.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР