SPF - спорове, заблуди и факти

Или как да научите урока си за вездесъщите инициали по лесния начин

Свобoда Сидерова 30 June 2014

Преди да ви помогнем с избора на SPF, нека видим защо ни харесва загарът

Комплимент за Нарцис

„Прекрасно изглеждаш! От отпуска ли се връщаш?“ Най-скъпото в подобен комплимент е бронзовият тен, неотменна част от здравословния начин на живот. Отражението в огледалото, което сякаш казва „Това съм аз, но в по-добра форма“, не само повишава социалния статус, но и подобрява отношенията със собственото тяло, правейки ни по-привлекателни и по-сексапилни. Причината е оптическият ефект, който намалява обемите и камуфлира недостатъците на кожата. Колкото и да говорят дерматолозите за опасността от слънцето, ние пак ще се радваме на ласките му. С една-единствена уговорка – разумно.

Наистина работи

Експеримент на австралийски учени доказва ефикасността на слънцезащитната козметика. Половината от 900-те участници нанасят на лицето и тялото си всеки ден средства със
SPF 15. Останалите ги ползват тогава, когато смятат за нужно. След четири години (толкова продължава експериментът) представителите на първата група почти не са остарели. Най-добри са резултатите при хора на средна възраст от 35 до 40 години. Именно при нея дерматолозите препоръчват употреба на SPF дори през зимата.

Какво казва FDA?

Новите правила на Американската агенция за храни и лекарства влизат сила от тази година. Козметиката със SPF със и над 15 и отбелязана защита срещу UVB и UVA лъчи предотвратява фотостареенето. Факторите под 15 не гарантират широкоспектърна защита. В този случай би трябвало да пише, че предпазват само от слънчево изгаряне, а не от рак на кожата или признаци на стареене.

FDA предлага и ограничаване на SPF до 50. Макар ползата от 50+ да е доказана, някои хора възприемат много високата защита като еднократна. Надписът water resistant също не означава, че средството не трябва да се обновява. Според тестове след 40 до 80 минути след къпане или пясъчни бани то е неефективно.

Ултравиолетът е една от причините за дълголетие?! Докато геронтолозите спорят с дерматолозите, следвайте златното правило – стане ли сянката на кибритена клечка, забита в пясъка, равна на дължината й, не стойте на слънце
Равномерният загар предотвратява петна?!

Не си подавате навън носа без SPF 50+, тъй като за вас, също както за азиатките, равномерният тен е №1. Рискът действително намалява, но UV вредите се натрупват, дори да не изгаряте. В един прекрасен ден ръцете се покриват с петна. Виновен е не кремът, а меланотоцитите – клетки, произвеждащи пигмент, които с годините мигрират и „цъфват“ на стратегически зони, изложени най-много на слънце. Хватката е междувременно да се печете равномерно. На практика излиза, че е по-добре да ходите с шорти, отколкото с дълъг панталон. Така се повишава и синтезът на витамин D. В последно време заболяванията, свързани с липсата му, нарастват. Остеопорозата например рязко „младее“ и учените се питат дали не е свързано с тоталното пазене от слънце.

Един за всички и всички за един

Дори само 1% от химичните филтри, поглъщащи UV светлината, дава защита от 30 до 40. Лошото е, че проникват в кожата и се окисляват. Отразяващите я физични или минерални екрани са по-безопасни и по-стабилни. Микронизирането им спестява белия слой, който оставят след себе си. Синтетичните органични филтри пък съчетават плюсовете на първите два. Многото блокатори усилват възприемчивостта на кожата към ултравиолета. За да намалят риска от раздразнения и алергии, марките оптимизират броя им.

Комбинирането им гарантира по-голяма защита, отколкото на всеки поотделно. Изборът на Uriage – два химични, два минерални и органичен – е подходящ при свръхчувствителност към слънцето, хиперпигментации, фоточувствителни лекарства, след естетични или хирургични процедури... Именно EXtreme Photoprotection означават инициалите в името на крема Bariesun XP SPF 50+.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР