Законът на Берлускони

И ето го с лице на застаряващ Пинокио, изопнато от няколко лифтинга, с кукления си за мъж ръст от 1,65, който според клишето би се увеличил доста, ако Силвио се покачи върху банковата си сметка... Говори като зарзаватчия, живее като магнат.

Ирина Иванова 14 July 2014

Снимка: getty images, corbis

През 2009 г. Елуана Енгларо е във вегетативна кома вече 17 години след автомобилна катастрофа. Семейството й настоява да се спази правото й да умре, като се спре изкуственото поддържане на живота й. Един човек обаче е много категорично против и това е Силвио Берлускони, по онова време министър-председател на Италия вече трети мандат. „Това е убийство. Та тя има менструация! Може да има бебета!“ – заявява Берлускони и с тази реплика си навлича гнева на всички, дори на семейството на Елуана

Разбира се, Берлускони е начело на консервативна десноцентристка партия и е логично да е против евтаназията. Ватиканът също го подкрепя. Журналистите бълват дописки, че той се опитва да трупа политически дивиденти за сметка на една човешка трагедия, като при това дори иска да я удължи. Но дълбоко в себе си милиони италианци са убедени, че Силвио Берлускони може да е всякакъв, може да е властолюбив, сластолюбив, свръхамбициозен играч, популист и т.н., но едно е сигурно – той обича живота и е искрен, когато казва, че предпочита изкуственото му поддържане пред прекъсването му.

В Мрежата човек може буквално да се „удави“ в наличната информация за Силвио Берлускони – интервюта, анализи, коментари, жълтини, книги, филми, вицове, клипове, цитати. Ето го как причаква Ангела Меркел, скрит зад колона, изскача и я изплашва със знаменитото „Ку-ку!“. Ето го как симулира секс с нищо неподозираща полицайка, опряла се на капака на спрял автомобил. Ето го как си бърника съсредоточено в носа, вади оттам „нещо“ и го лапва, прокарвайки го с глътка кафе. Берлускони палячото! Ето го в компанията на най-различни жени – Карла, Вероника, Габриела, Елена, Памела, Сузи, Анджела, Руби, Натали, Валери, Дарина (да, Павлова)... С две от тях го свързва брак, с други – сексскандал, с трети – просто секс, с четвърти – Бог знае какво. Берлускони женкарят! А лафовете му?!

Те са дори повече от гафовете – „Елате да инвестирате у нас, защото секретарки ще ви бъдат италианки – най-красивите жени в света.“; „Правете като мен и ще печелите повече“ (към онези от италианците, които живеят под прага на бедността); „Попитали италианските жени дали искат да правят секс със Силвио Берлускони. 20% отговорили с „да“, а останалите казали: „Пак ли?!“ (разказва виц за себе си на конференция на партията си „Форца Италия“); „Казват ми да се махна.

Той мечтаеше за живот ала Франк Синатра – любовници, яхти, песни, копринени шалове, бели дрехи“
Питам ги: къде точно да се махна? Имам 12 къщи.“; поздравява Барак Обама за президентския пост и заявява, че му завижда за чудесния тен; припомня на Никола Саркози, че му е задължен, задето си има такава красива жена, визирайки Карла Бруни, която е италианка. Дори има жанр „берлусконизъм“ по аналогия с „афоризъм“. Означава: кратко, остроумно, нагло и обикновено цинично изказване. Берлускони обожава не просто пиперливите, а лютите шеги, особено свързаните със секса.

Той е емблема на хедонизма, нещо като италиански Хю Хефнър. Може би е момче на мафията, играч, циник, парвеню, мегаломан, луд дори. Обаче има едно нещо, което всички обожават в него – страстта му към хубавия живот, смеха, секса и жените. Въобще – към dolce vita. Както и липсата на всякакъв снобизъм. Това, че си пада по камериерки, старлетки, танцьорки, стриптийзьорки и всякакви незнайни (да, колкото са по-неизвестни, толкова по-добре) хубавици с големи цици, моделки, асистентки, момичета на повикване и прочие, и прочие... е толкова италианско!

А какви легенди се носят за калигулските вакханалии, наречени от самия гражданин Берлускони „бунга-бунга партита“, в които голи момичета танцуват някакви африкански танци?! И всичките сексскандали за афери с малолетни, непълнолетни... Mamma mia!

Не, този Берлускони не може да подкрепи евтаназията. Не искайте това от него. Как може той да изпрати някое нещастно момиче в лапите на смъртта? Точно той, който през 2008 г. проведе предизборната си кампания със следния клип. Красива блондинка стои пред щанд, отрупан с банани, и казва: „Всеки от нас има една голяма мечта.“ А после многолюден женски хор пее: „Слава Богу, че Силвио е тук!“ Жените винаги са били неговата голяма слабост и неговата голяма сила.

Но въпреки всичко изписано и изречено за и от Берлускони, заровите ли се в информацията в Мрежата, ще разберете едно – зад вечната му иронично-цинична усмивка, зад речите, лафовете и гафовете му, зад съдебните процеси, мацките, слуховете, той гениално си е покрил следите. Зад всичко това всъщност няма абсолютно нищо истинско за живота му. Факти – да, много, но нищо лично. Нито дума. Любови? Чувства? Драми?... При Берлускони драми няма. Само комедии.

Това е неговият номер. Никой никога не е бил допускан до сърцето му. Може би само майка му, която цяла Италия нарича „мама Роса“ и която умира през 2008 г. на 97-годишна възраст. Може би. Или „тримата мускетари“, за които ще стане въпрос по-нататък и които са нещо като „черната кутия“ на Берлускони. Може би. Никой не знае. Истината е, че Силвио може би умее да разказва вицове, но още по-добре умее да мълчи.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР