Къци, по-точно Джордж

"Боб, йес!" Вечеря на свещ с Къци Вапцаров в стола на тираджиите в Горубляне

Адриана Попова 27 May 2014

Снимка: Светослав Караджов

С Къци Вапцаров сме седнали на маса, която би възхитила всеки привърженик на минимализма. Няма покривка. Менюто е сурово като живота – шкембе чорба, боб по русенски, салата от домати с един брой художествено нарязана репичка, свински карета, люти чушки, заводски хляб и вино „Механджийско“ на чаши. Различни чаши. Десерт няма. Къде е адресът ли – столът на тираджиите в Горубляне, наричан за престиж кетъринг ресторант.

С Къци сме там, защото наблизо е студиото, в което се снима шоуто „Като две капки вода“, Къци е прясно гримиран като Джордж Майкъл – поредното му превъплъщение след суперуспешните Лили Иванова и Слави Трифонов, и иска да го снимаме за нашето интервю именно като Джордж. Затова трябва да се вместим между грима и прякото излъчване на шоуто по Нова телевизия. „Кетърингът“ е най-близкото място, където в ограниченото ни време можем да снимаме нашата рубрика „Вечеря на свещ“, гост на която е Къци. Или Джордж?

Здравей, Джордж, знаеш ли, че в България има един много известен шоумен, Къци Вапцаров?

Вие сте родени в една година през един месец – той на 25 юни, ти на 25 юли 1963-а. Знаех, че е на моите години, но точно кой месец... Засичал съм го във фейсбук. Мисля, че е известен във фейсбук средите в България.

Не само там, уверявам те.

Аз също редовно влизам във фейсбук и съм забелязал, че Къци види ли хубаво момиче, веднага се залепва отдолу, започва да му прави комплименти. Да му харесва снимките. Виждам, че напоследък се преобразява в образи и на мъже, и на жени. Иначе на мен не ми остава много време да гледам телевизия, камо ли българска, нали се сещате. Нашата английска телевизия е далеч по-интересна, по-скъпа, качествена. Плюс това аз не владея вашия български език и ми е много трудно. Гледах веднъж някакво предаване, беше с една бъклица и един дрян. Въобще не можах да се ориентирам защо така се случва, какво говорят тия хора.

Не се притеснявай, Джордж, хапвай, докато си говорим, това е нещо типично българско, надявам се, че ще ти хареса.

Боб, йес.

Заповядай, хапвай!

Не, не мога, аз сега съм пил вода. Да ми се обърка в стомаха всичко.

Май и Къци не пие вода, когато се храни.

Да, религията не му позволява. Религията на сухояденето. Това е секта, която не иска храната да бъде разредена в стомаха с много вода. Много редки сектанти са това. Пият вода, изчакват двайсетина минути водата да не е в стомаха и тогава се хранят.  

Ти ядеш ли боб в Англия?

Върви с много млад чесън. Много го ядем. Има български ресторант и аз често го посещавам.

Да не си някакъв скрит фен на България?

Много мои приятели англичани си закупиха имоти във вашата страна. Мисля, че Елтън Джон си взе и е много доволен. Той ми е казвал, че ходи веднъж в годината, сади чушки, домати, после няма време да отиде да ги обере, но те му ги обират. Освен чушките му обрали всичко – телевизора, канапетата, прахосмукачката, прозорците му взели, дали не беше и цялата къща.

Джордж, разбрах, че и двамата с Къци сте имали сходни проблеми – ти с марихуаната, а Къци преди години с пиенето.

Във фейсбук съм го виждал, в някакъв период е бил много дебел. Отвратил се е от себе си. И сега е спрял алкохола, пие само вода. Рядко си позволява бира или младо вино.

Кажи нещо за твоето гръцко минало, каква е историята там? Как е истинското ти име?

Георги Михайлов съм всъщност. Българин от Резово. Моята рода е оттам. Баба ми се запознава с един богат грък, който им е бил на гости. После правят едно пътешествие по островите, залюбват се. Раждат се моите родители, те заобичват Кипър, не желаят повече да се връщат в България, защото по това време там има пионерска организация, комсомол, казарма.

На Къци религията не му позволява. Религията на сухояденето. Това е секта, която не иска храната да бъде разредена в стомаха с много вода.
А знаеш ли дали Къци е ходил в казарма?

Да, във фейсбук профила му съм виждал, танкист е бил, тъй като е дребен на ръст, бързо влиза в танка и бързо се излиза. Така спестяват, правят по-малки танкове, набутват в тях повече малки човечета. Защото ако е един едър човек като Фънки, той ще си седне сам в танка и няма да има място за други танкисти.

Кой е Фънки?

Той урежда концертите на всички нас, на Мадона, на моите колеги Скорпиънс, най-големите винаги са при Фънки. Ако не познаваш Фънки, не можеш да гостуваш в България, което те прави половин артист. Не си никакъв шоумен, не си звезда. Даже концерти отпадат, ако не си минал първо през български стадион.

Благодаря, Джордж, но дали вече да не поговорим със самия Къци? Как се чувстваш в шоуто „Като две капки вода“, Къци?

Прекрасно… много обичам да пея и там става невероятна магия, да си като някой друг. Когато се прибрах вкъщи след лайва със Слави Трифонов, пуснах записа в интернет и не повярвах. Виждах как Слави слиза по стълбите и се движи по сцената. Паднах от смях.

Как се готвиш за шоуто?

Първото и най-важно е да запомниш точната мелодия и текст. Което хич не е лесно, особено на моята възраст. Ние с Фънки си приличаме по едно – и двамата имаме страшно силна, но ужасно неуслужлива памет. Трябва да чуеш парчето стотици пъти.

Усещаш ли, че си взел „реванш“ от Слави с превъплъщението си?

Не съм търсил реванш. Нямам какво да деля с него. За мен е забавно да го уловя като герой в моя филм и да го пресъздам. Направих го с добро око и без да става гадна пародия. Той е благодатен за имитация.

Впечатлява ме твоето умение да „пречупиш“ жлъчта на хората, които те нападат.

Защото съм незлоблив, не отговарям на агресията с агресия и след време тя се стопява. По-скоро хората, които са били агресивни с мен, осъзнават, че са прекрачили някаква граница, че не са блеснали в най-добрата си светлина и съм сигурен, че премислят поведението си и правят опит да оправят нещата.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР