SOS! Искам сладко!

Толкова ли е опасна захарта и с какво можем да я заместим

Елка Влаховска 14 May 2014

Неотдавна главният сладкар на Белия дом Бил Йосес демонстративно подаде оставка, защото първата дама Мишел Обама го принуждавала да преобразува рецептите си със здравословни продукти. Толкова ли е опасна захарта и с какво можем да я заместим, попитахме д-р Юлия Григорова, гастроентеролог и диетолог в болница „Лозенец“ и експерт към компанията за здравословен начин на живот Fine line

Д-р Григорова, опасна ли е за здравето бялата захар?

Бялата захар потиска имунната система, а вече е и доказано, че е канцерогенна. Освен това има пристрастяващ ефект. Големите количества рафинирана захар предизвикват цикли на завишена и понижена енергия и дисбаланс на кръвната захар, хормоните и невротрансмитерите. Но все пак тя е необходима за нормалната обмяна на веществата – затова нека да е в по-малки количества и във възможно най-близка до естествения си вид форма.

По-здравословна ли е кафявата захар от бялата?

Д-р Юлия Григорова
Хранителните свойства на бялата и кафявата захар почти не се различават и с нито една от тях не бива да се прекалява. Здравословните дози са за мъже до 20 г на ден, а за жени – до 15 г на ден. Кафявата захар бива различни видове – демерара, мусковадо, турбинадо – и съдържа растителни влакнини и витамини, както и микроемеленти. Такива полезни вещества има само в натуралната кафява захар, която се прави от захарна тръстика. Такава е и добитата в Китай – наречена червена захар „хунтан“.

Прекаляваме ли с консумацията на сладки неща във всекидневието си?

Всеки втори българин злоупотребява с консумацията на продукти и напитки със захар. Всеки втори мъж и всяка трета жена у нас страдат от наднормено тегло. Годишно българинът консумира по 36 кг захар, докато преди близо век употребата на този продукт у нас се е свеждала едва до 2 кг на година. Прекомерната или честа употреба на захар, захарни или сладкарски изделия води още до свръхприем на енергия, наднормено тегло и затлъстяване, които увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести, диабет тип 2, зъбни кариеси и още куп заболявания.

С кои естествени подсладители да заместим захарта?

Стевията е широко разпространена заради сладкия вкус на листата си. Със своя екстракт от стевиол гликозиди, който е с до 300 пъти сладостта на захарта, стевията привлича вниманието като подсладител – нисковъглехидратен и с ниско съдържание на захар. Стевията има незначителен ефект върху кръвната захар. Листата може да се консумират пресни или в чайове и храни.

Кленовият сироп е подсладител, който се получава от сока на захарния клен. Произвежданият в Канада кленов сироп има уникални свойства – вместо вредна захароза, той съдържа изработена от дървото сладка глюкоза и голямо количество полезни микроелементи. В истинския кленов сироп не се добавят консерванти, оцветители и ароматизатори. Той е изключително богат на калий, калций и желязо. Предпочитан е от хората, които са загрижени за приема на калории, тъй като е стопроцентово свободен от мазнини и напълно органичен продукт. Кленовият сироп може да замести захарта във всички области на нейното приложение – като подсладител за горещи напитки или печени тестени изделия.

Освен това може да се добавя не само към сладки, но и към месни или зеленчукови ястия. Учени от Квебек са доказали, че кленовият сироп е ефективен в борбата срещу растежа на ракови клетки в главния мозък, простатата, белите дробове и в гърдата. Пчелният мед също е добър естествен подсладител. Той е обогатен от пчелите с полезни ензими. Но с него не бива да се прекалява.

Има ли полезен шоколад?

Доказано е, че черният шоколад съдържа близо четири пъти повече антиоксиданти от сливите, гроздето, ябълките и ягодите. Докато млечният и белият шоколади имат повече захар, мляко и мазнини, най-полезен е шоколадът със 70% какао. Редица проучвания са показали, че хората, които консумират черен шоколад през ден или няколко пъти седмично, не се оплакват от сърдечни проблеми. Черното изкушение е богато на кофеин – блокче млечен шоколад от 40 г съдържа 10 мг кофеин, а натурален черен шоколад – 28 мг. Ето защо, ако си позволите натурален шоколад на закуска, ще се почувствате свежи и ободрени през целия ден.

А дали да не се лишим изцяло от сладко?

Значението на глюкозата за поддържането на живота е толкова голямо, че ако организмът не получава достатъчно въглехидрати (които превръща в глюкоза), има механизъм за използването на запасите от мазнини и дори от белтъчини и превръщането им в глюкоза. Хората имат различна толерантност към въглехидратите, инсулинова чувствителност и инсулинова резистентност и не можем да ги слагаме под общ знаменател, давайки категоричен отговор на въпроса да ядем ли сладко. По-важен е въпросът какъв вид сладко и по колко да консумираме. Сега живеем в епохата на промишлените имитации и сурогати, които изместват или заместват истинските храни. Опасното е, че съвременната индустрия позволява те да се разпространяват в огромни мащаби.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР