Прага – красиво, красиво, красиво и шопска салата

Прага пак е обезоръжаващо красива и никой там не ще избегне хубавата бира и немските туристи. Основните й забележителности – Храдчани, Мала страна, Карловия мост, Старомьесткия площад с часовника Орлой, Вацлавския площад могат да се обиколят за ден, но има опасност сърцето ви да остане там завинаги.

Адриана Попова 10 May 2014

Лебедите във Вълтава

Снимка: Адриана Попова

Бях забравила колко хубава е Прага. И пълна с немски и руски туристи също. Но дори те не могат да изпият бирата й и яйчения й ликьор, абсента и бехеровката й.  
И да изядат всичките парки в рохлику, кнедли, свинско със зеле и палачинки.
И да изтрият паважа на Карловия мост и Старомьесткия площад.
И да прогонят лебедите от Вълтава.
И да заемат всичките места в най-старата кръчма У Флеку, работеща без прекъсване от 1499 г. (U Fleku, Křemencova 11).

Но някои неща в Прага за последните 10-ина години, откакто не съм я виждала, са се променили. Първо, навсякъде по туристическите маршрути са се появили ателиета за тай масаж. През отворените им към улицата врати се вижда как тайландки?/виетнамки? с цветя в косите масажират едри бели немски стъпала и прасци. Второ, шопска салата се предлага дори в кръчмите, в които е обявена традиционна чешка кухня, У Флеку включително. Вярно, че тя няма много общо с първообраза и прилича по-скоро на сготвени зеленчуци с люто сирене на кубчета, към които чешките кулинарни експериментатори добавят за разкош и зеле.  И трето, човек трябва да се оглежда за групи със сегуей (това са онези двуколесни превозни средства, които управляваш с кормило и с тяло), които катерят пътя към Храдчани или правят остри завои по старинните площади на града.

Най-хубавите бири, които опитах този път, бяха един тмавий лежак (тъмно наливно пиво) У Флеку и бира с бананов вкус в Дома на пивоварите, Pivovarský dům (ul. Ječná/Lípová 15). Домът на пивоварите е сравнително млада кръчма, но с добра традиционна кухня. Освен бананова има вишнева, кафеена и копривова бира, пивовице, pivovice – което е нещо като ракия от бира, както и бренди и шампанизирано вино от бира. Оттам може да се купи и козметика на основата на бира.
Обаче не се обърквайте – Прага не е само бира и кнедли, тя е мястото на “Замъкът“ на Кафка, на иронията на Хашек и остроумието на Чапек, на всекидневните джаз концерти, на големите книжарници на Вацлавския площад, които никой не е превърнал в магазини за конфекция, на младите семейства, които ходят на изложби с бебетата си. Тя има 100 кули и 100 лица. И за тях  ще ви трябва малко повече от един ден време. 

Показалец на вкусовете
абсент – чешкият е със статут на знаменитост. Най-добрите марки са Absinth Hills (най-известният), Bairnsfather Absinth, Absinth Bitter (най-продаваният), Reality Absinth, Absinth Euphoria – нещо като биоверсия, Cannabis absinth и Absinth с 80% алкохол.
бехеровка, becherovka – алкохолна напитка, измислена от Ян Бехер вероятно не с лоши намерения, но с пагубен според мен резултат. Има вкус на сироп за кашлица, не от хубавите. Ако един ден немските туристи вземат, че изпият цялата бехеровка на Чехия, ерго на света, нe ще страдам особено.
парек в рохлику,  párek v rohlíku– букв. кренвирш в хлебче, няма как да подминете будките с кренвирши и наденички, klobasky, по Вацлавския и Старомьесткия площад.
яйчен ликьор, vaječný likér – по оригинална чешка рецепта, с прекрасен цвят на разбито прясно яйце

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР