Стефания Колева

До последна капка в шоуто

Ирина Иванова 28 April 2014

Снимка: Златимир Араклиев

Актрисата с най-красивите трапчинки ни разказва с усмивка за диетите, борбата „по върховете“ на брака, спасителния план на д-р Гайдурков и щастието да си майка, която обича работата си

Винаги съм мечтала точно по този начин да ми стоят черни тесни дънки. Актрисата Стефания Колева изглежда страхотно и затова най-официално й забранявам да облича повече широки дрехи. Защото не са само черните тесни дънки. Стефания е прекрасна и като любимата хетера на Херкулес в най-новата си постановка на сцената на Народния театър „Херкулес и Авгиевите обори“, където е облечена в черна къса рокля. „Много ми е странно! – възкликва Щефи (както я наричат всички) малко сърдито. – Отслабнала съм не повече от пет килограма, а всички реагират като теб! Кой знае как съм им изглеждала преди!”

Славата на Стефания още от времето, когато беше студентка в НАТФИЗ е, че е луда глава. „Нито се води, нито се кара“ – казваше един преподавател за нея. Предавам й думите му. Стефания все още не се усмихва – а тя има най-слънчевата усмивка с трапчинки. „Защо пък така ти е казал?!“ – пита ме тя. Боли я глава. Снощи е гледала до късно последния филм на Торнаторе „Най-добрата оферта“, сутринта е станала в 6,30 („заради Катерина“ – дъщеря й, б.р.) и е изпила няколко фреша. Не е имала време за кафе, но затова пък вече е приключила с ангажиментите си за деня и успявам да я навия да изпием по чаша вино. Слава Богу, трапчинките й най-после се появяват.

Нито се водиш, нито се караш, защото веднъж по време на един кастинг си се подстригала нула номер.

Факт. Косата ми беше дълга до раменете и я подстригах на „каре“ – точно преди поредния кръг на въпросния кастинг. Режисьорът полудя. Сега, от позицията на опита, мога да кажа – така не се прави, много е непрофесионално. Защото от екипа бяха започнали да си ме представят в конкретна роля по определен начин, а аз изведнъж....(Пак се появяват трапчинките. При Стефания трапчинките не са сладникави, а по някакъв начин инатливи и малко лудешки.) Явно е вярно, че тогавашната Стефания нито се е водела, нито се е карала. Сега вече е друго.

Виж сега, Стефания, много добре знам, че зад всяко едно отслабване винаги се крие една история. Признай как и защо отслабна ти. Никой няма право да отслабва така, без да каже нищо по въпроса.

Така ли? Моето отслабване е конспирация и съм споделила, че ако споделя с някого тайната, ще трябва да го убия след това. Ти реши дали да ти казвам. (трапчинки) Шегувам се. Ясно, за храна и килограми ще си говорим. Пак казвам, че не съм отслабнала чак толкова много, най-много пет килограма. Истината е, че направих най-естественото нещо – промених начина си на хранене и начина си на живот по здравословни причини най-вече. Не спазвам диета и не гладувам. Ходя при доктор Гайдурков, той ми изготви индивидуална схема на хранене.

Защо въобще тръгна по този път обаче?

Преди време претърпях животоспасяваща операция от преплитане на червата и имам леки здравословни проблеми. През годините съм опитвала всякакви диети. Зелева супа например. Искам да ти кажа, че никой не може да издържи на толкова зеле! Дюкан съм пробвала – никой не може да издържи на толкова месо! Съсипва ти организма това месо. Правила съм и обикновени диети – едно яйце на закуска, парче месо и салата на обяд, една ябълка на вечеря, знаеш как е. (Аз ли не знам! – б.р.) Не се чувствах добре от нито една от тези диети и въобще смятам, че диетите са много незрял начин за отслабване – отслабваш бързо и качваш бързо. И тялото ти наистина не се чувства добре, нямаш енергия.

Сега как се чувстваш?

Истината е, че направих най-естественото нещо – промених начина си на хранене и начина си на живот по здравословни причини най-вече. Не спазвам диета и не гладувам.
Разбрах, че качеството на храната и дисциплината на хранене са най-важни. Режимът ми е индивидуален, в него няма точни часове, грамажи и прочие, но изисква дисциплина.  Не употребявам никаква сол и използвам само естествени растителни мазнини – авокадо предимно, зехтин и ядки. Много са ми важни и хранителните добавки – оризови и грахови протеини, тъй като те са основният източник на енергия. Честно казано, нито за секунда не съм се чувствала изтощена, отпаднала, а това е безценно. Моля се само да се заинатя, да издържа. Ако не, ще се накажа със зелева супа. Знаеш ли как слушам, като се заплаша с нея!

Инат ли си?

Мога да бъда. Но то е и за хубаво. Например когато родих Катерина, изживях много труден период. Първо, забременях по време на снимките на „Тя и Той“ (може би най-успешният бг ситком, в който Щефи си партнира с Юлиян Вергов – б.р.), продуцентите проявиха изключителна коректност и въпреки че впоследствие разбрах, че са обсъждали да ме заменят с друга актриса, не го направиха. Като всяка жена и аз бях притеснена от първото раждане и се записах на курсове за бременни и за млади родители.

Много „професионално“ се отнесох, обаче се оказа, че курсовете, макар и полезни, не могат да те подготвят съвсем за реалността. Преносих дъщеря ми. След това, тъй като родих със секцио, направих някакво възпаление и поддържах седмици наред температура. Чувствах се много зле. Беше много изтощително. Когато Катерина навърши три месеца, се върнах на работа. Реших, че екипът на „Тя и Той“ достатъчно ме изчакаха, и започнахме отново снимки. И си ходех на снимки с помпичката за кърма. Така че понякога е важно да се заинатиш.

Стефания, според теб има ли натиск от страна на медиите и обществото върху хората с публични професии да изглеждат по определен начин?

Не отговарям за другите, само за себе си. И медиите, и обществото могат да бъдат доста жестоки. Особено към хората с публични професии. Мен например около две-три години ме изкарваха бременна. А аз бях с примерно три или четири килограма отгоре. Като студентка много се влияех, защото голяма част от моите колежки бяха много слаби, макар че от друга страна си се приемах такава, каквато съм, и си се харесвах. Но е трудно да не се влияеш, понеже си актьор, публична личност и непрекъснато си под прицел. Както ти казах обаче, не отслабнах заради това.

Съгласна ли си с теорията, че проблемите с храненето са на емоционална основа?

Да. При мен е свързано с емоционалността ми. Обаче не съм от хората, които ще се утешат с един буркан течен шоколад. Аз ще се утеша с една чиния люти чушки и после ще продължа да се утешавам с бисквитки, кексчета и други неща с брашънце, а това също не е добре. Сега, откакто спазвам режима, който д-р Гайдурков ми изготви, открих, че не само емоциите влияят върху храненето, но и храненето влияе върху емоциите. Можеш да станеш по-уравновесен, по-балансиран с промяна в хранителния режим. И си мисля, че вече е крайно време да се спре с рекламата на различни видове диети, защото това също е индустрия. Непрекъснато излизат някакви нови диети, които стават модерни.

Диетите са един много незрял начин да отслабнеш и момичетата трябва да знаят това. Не мога да им предложа своя режим, защото той е индивидуален, всеки трябва да открие своя собствен начин на хранене, който ще го накара да се чувства добре и ще го мотивира да го спазва. Не мога също така да кажа, че ми е лесно, защото е борба, ежедневна. Ходя на фитнес по четири-пет пъти седмично, само сега около новия спектакъл нямах много време и ходих по-рядко. Но всеки ден водя битка, за да изглеждам по този начин. И най-важното е, че се чувствам добре.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР