Ти Шо – денсинг идолът на Виетнам

Тихомир Гаврилов, печелил два пъти виетнамския Dancing Stars, коментира изпълненията на родните звезди

Адриана Попова, Лилия Стамболова 08 April 2014

С денсинг партньорката си Ин Чан

Снимка: личен архив

Помолихме Тихомир Гаврилов да коментира изпълненията на звездите в Dancing Stars. Но защо точно него? Тишо, както го наричат приятелите, е професионален танцьор, печелил два пъти виетнамския Dancing Stars, първият е през 2010-а, вторият – миналата година.

Как се случва това? Причината се нарича г-н Мин. Това е човекът, който налага във Виетнам освен  Dancing Stars формати като X Faktor и The Voice и който е сред най-известните и богати хора в родината си. Г-н Мин е завършил ВИТИЗ, България му е близка на сърцето и затова, когато решава да прави танцовото шоу преди 4 години, кани наши професионални танцьори. Заминават 8 човека, сред които и Ти Шо. Витнаемците го наричат така, защото името му е трудно за произнасяне. В техния език изглежда няма много дълги думи, вместо това имат плод мън и курорт Муй Не (огромни плажове със ситен пясък, нови хотели, зеленина). А миналогодишната партньорка на Ти Шо се казва Ин Чан. Доста красива е тази Ин, поппевица, която като дете е учила балет. Тя не обича шумните купони, предпочита кулинарните удоволствия и помага на българина да открие очарованието на виетнамската кухня. При предишните си престои той има малшанс – натравя се и не смее да рискува с типичните ястия. Но сега! Опитва чао га – нещо като пиле каша, но с ориз, всякаква морска храна, включително пържени зъби от октопод – описва ги като малки, меки, вкусни, от местните плодове – личи и въпросния мън, приличен на червена круша с тръпчив и свеж вкус. Няма никакви оплаквания, въпреки че стомахът му е чувствителен. Харесва му и местният хляб, приличащ на френска багета, и кафето, което се пие с много лед и кондензирано мляко. Сайгон или Хошимин, градът, в който се снима  Dancing Stars, е с френско колониално минало – багетите и кафето също са част от него. Пие се и много бира, но с лед, в търсене на спасение от жегата. Сайгон е забързан и развиващ се мегаполис с 6 млн. население, с небостъргачи и молове с бутици на Chanel, Louis Vuitton, Dior. След неговата пренаселеност София се вижда на Тишо при връщането му тук обезлюдена. Той дори се обажда на сестра си да пита да не би да е имало евакуация. Виетнамците работят като луди, известните хора нямат почивен ден, защото „ако не работиш, ще дойде друг, по-добър и по-работлив.“ Йерархията е строга: „каквото каже шефът, това се прави.“ Белотата на кожата се цени много, тя е символ на богатство. Ако си тъмнокож, значи бачкаш на полето. Виетнамките много завиждали на белотата на Тишовата кожа, светлия си тен те пазели маниакално с ръкавици, шапки и очила. Цялата им козметика била с избелващ ефект. И един много мил факт. Във Виетнам има много хора, учили и работили в България, за която тя е нещо като Обетована земя. Те и досега пазят топли спомени за Лили Иванова, Йорданка Христова и си правят мусака на „българските“ си сбирки.

Още първата година Тихомир печели първото място като партнира на Нго Танг Ван – популярна филмова актриса, певица и фотомодел. Миналата година състезанието е още по-оспорвано. Участниците са млади и надъхани да спечелят звезди. В това издание участват 10 български танцьори. Накрая всички са ужасно уморени: „С Ин брояхме дните – 5 дни до финала, 3 дни...“ Победата е още по-сладка, но умората е голяма и релаксът след това – задължителен. Докато е в заслужена почивка, Тишо организира в София собствена танцова школа за непрофесионалисти. Той танцува от 10-годишен, бил е републикански шампион по спортни танци, завършил е НСА с тази специалност, треньор от 9 години.


Тихомир за Dancing Stars:

Състезанието в Dancing Stars е битка и известните хора, които влизат в подобен формат, трябва да знаят, че няма да им е лесно. В началото вероятно те не осъзнават, че ги очакват много танци и умора. Забавно е, но се изискват големи усилия. В България репетициите започват късно – пет или десет дни преди старта на предаването, а би трябвало да се случи поне месец по-рано. Освен това вместо да се правят хореографии, съобразени с качествата на звездите, се копират едно към едно танците от американския Dancing Stars. Даже ги снимат по един и същи начин. Добрият треньор трябва да намери движенията, подходящи за звездата, и стила, който пасва на нейната двигателна култура. А всички треньори в Dancing Stars до един умеят това.
Най-общо за звездите – добре е всички да работят върху завъртанията и повечето – върху стойките си. Важно е и да се стараят да имат връзка с партньора си и да наблегнат върху това, че всеки танц изразява някаква емоция.

Между Нели Атанасова
и партньора й в началото на формата нямаше химия и връзка. Правеха сложни поддръжки, но липсваше танц. За да има танц, е необходима връзка между самите хора. Трябва да има привличане, взаимно усещане и доверие. Иначе танцът изглежда като чужда дреха, която някой ти е дал да облечеш, но не ти подхожда. Нели имаше да работи и върху завъртанията, да бъде оставена да бъде водена, когато някой друг я завърти. Не беше бърза, но вече има напредък.

Михаела Филева
Изглежда супер и се движи добре. Тя е чудесна и има шанс за първото място. Усеща се, че между нея и партньора й има връзка. Харесвът ми начинът, по който танцува. Справя се добре. Тя пее и умее да чува и музиката. Танцът, за който получиха четири десетки, беше великолепен. Тя се справи много добре.

Дарин Ангелов
Трудно е да бъдеш мъж на дансинга, защото мъжът води и контролира целия процес. Дарин успява да го прави и се движи добре, за разлика от останалите мъже, които все още изглеждат не на място.

Албена Михова
е чудесна. Попретупва нещата, но набляга на артистичността си и компенсира с чар.

На Сани Жекова
й е трудно, но тя полага доста усилия. Все пак нещата се променят интензивно от танц до танц. Според мен ще се справи с предизвикателството.

Ути Бъчваров
прави шоу, но него го води партньорката му. Добре е да поработи върху това да може да стъпва добре. А счупената му ръка предполагам, че е трик на продуцентите. Подозирам, че наблягат на тези малки истории, жълти неща, за да привлекат интерес. Счупената ръка много боли и той едва ли би могъл да прави поддръжки. Много съм впечатлен от него, защото той много добре използва физиката си и се правя наистина добре.

Антон Касабов
се занимава със силов спорт и му липсва грация. Движенията му са по-насечени. И двамата с Мариан са високи и стоят наведени като мъжкари. Хубаво е да имат това мъжко излъчване, но да бъдат изправени.

Нана
За възхищение е това, което прави тя, защото показва силата на духа.

Потенциален пообедител
Албена Денкова е блестяща. С нетърпение очаквам какво предстои да покаже. Тя е легенда. Нели, Албена и Михаела, Дарин и Сани също ще се борят сериозно за първото място.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР