Интимофобията

Психолозите твърдят, че 30% от съвременните мъже страдат от интимофобия - страх от емоционално сближаване с жена

Антония Дончева 12 March 2009

Да си призная, до момента си мислех, че не съм срещала такъв мъж. Но след като направих справка със специализираната литература, се оказа, че повечето от тези, които съм познавала, могат да се причислят към някой от скритите под различни маски интимофоби. Най-лесно е било да ги разконспирирам по това, че всички без изключение са искали час по-скоро да пристъпим към интимни отношения без последващи ангажименти. И аз, горката, съм се отдавала без резерви на емоциите от връзката ни. Която после се е оказвала повече от ялова. По мое време обаче нямаше интернет и такава статистика. Нито пък компетентни по тези въпроси психолози и сексолози.

Сега именно тези специалисти очертават трайна тенденция към интимофобия у мъжете. С тяхна помощ и със собствен опит ще се опитам да направя колективен портрет на въпросните особи.

Представете си следната ситуация: той е вашият идеал. Умен, красив, чувствителен и грижовен. Срещате се вече две години. До момента не ви е отправил предложение да създадете здраво семейство и да си завъдите деца. Нещо повече, той упорито отбягва разговорите на тая тема. Вие непрекъснато премисляте: дали пък той все пак не харесва очите ви или нещо в големината на бюста ви го смущава, дали не преживява дълбока душевна травма, може да е бил потискан от властна майка в детството си... А дали не страда от някакъв скрит недъг, останал незабелязан дори пред военната комисия преди влизане в казармата?

Според сексолозите с богата практика всичко това са повърхностните проявления на интимофобията. Работата е там, че поведението на по-голямата част от мъжете се вмества в стандартни модели. Те са склонни да се привързват към жените, да им правят предложения, да живеят с тях под един покрив и да очакват от тях да им родят наследници. Съществуват обаче около 30 на сто от потомците на Адам, които са обременени от цял комплекс несъзнавани страхове и избягват всичко това.

Класическият интимофоб е мъж, прехвърлил 30-те и доволен от статуквото, при което дамата на сърцето му нощува в квартирата му не повече от един-два пъти седмично. По-дълъг престой под един покрив с жена извиква у него странна тревога, причината за която той не може да си обясни. Затова именно недъга интимофобия психотерапевтите често определят като най-доброто доказателство за безсъзнателното начало у човека. Мен като жена обаче не ме вълнуват толкова научните изводи, а конкретните проявления на този недъг. На въпросите, които си задавам, специалистите отвръщат, че интимофобът не може да бъде идентифициран веднага, тъй като той се прикрива зад различни маски. На този карнавал можем да преброим седем - поне толкова са очертали психолозите. Оттам нататък всяка от вас сигурно може да влее свой принос в науката и практиката.

Вечно търсещият

Той искрено вярва, че на своите 30 или дори 40 години още не е срещнал своя идеал. (Веднага се сещам за познат, който е сигурен в това и на 51 години.) Тези нещастници, които тази, в определен смисъл не съвсем чужда на романтизма маска, дълго е приемала за прекрасни принцеси, са били разобличавани. "Самозванките" или не споделяли неговата маниакална страст към чистотата, или не споделяли неговото увлечение по филмите на ужасите. Въобще винаги са имали недостатък, с който е било невъзможно да се примири. Вечно търсещият продължава да храни надежди, че рано или късно срещата на неговия живот ще се случи. И продължава да бъде притегателен за противоположния пол. Той предизвиква у жените илюзията, че ако е направил избор в тяхна полза, то няма да промени мнението си. Парадоксално е обаче, че вечно търсещият прави всичко възможно жените с неприемливи недостатъци в неговия живот да стават все повече и повече. Заедно с това именно тази маска при щастливо стечение на обстоятелствата и при настойчиво желание от женска страна да извади любимия от интимофобския комплекс специалистите смятат като най-перспективна за бъдещи отношения.

Вечно раненият

Той започва с това как в младостта му дявол от женски пол в ангелски образ безмилостно се е подиграл с чувствата му. Оттогава е загубил завинаги доверие в жените. И ще направи всичко възможно това да не се повтори никога повече. Изследователите на мъжката психика спорят коя от двете маски - на вечно търсещия или на вечно ранения - е най-разпространена. Смята се, че в европейски мащаб все още преобладават вечно търсещите. Докато американските психолози твърдят, че янките-интимофоби по правило са от вечно ранените екземпляри от този вид. Може би ключът към тази барака е в знаменития въпрос How do you feel it? (Как преживяваш това?), който холивудските герои си задават твърде често. Възможно е именно навикът "да преживяваш" да подтиква интимофобите да препарират миналите си преживявания и чувства. И радостно да съобщават на своите лични психоаналитици: "Да, аз не се доверявам на жените, защото в колежа Мери ми изневери." Ако някой вземе, че се поинтересува от тогавашното развитие на събитията, може да се окаже, че вероломната Мери е нямала и хабер от възвишените чувства на нашия герой към нея.

Вечно раненият е една от най-удобните за своя притежател маска. Тя му придава романтичен ореол на низвергнат герой, готов на любовни сътресения, което го издига на небивали висоти в очите на жените. Ние, бедничките, започваме да се борим самоотвержено с призраците от миналото на своя герой, без да подозираме, че той се чувства изключително комфортно в мъглата на собствените си преживявания и обиди. Поне доста по-комфортно отколкото с реална жена до себе си. Въпреки всичко до тук е прието за вярно, че тази маска е далеч по-малко безнадеждна и заплетена отколкото следващата.

Вечно младият

Той е твърде млад, за да има сериозни отношения с женитба в перспектива. Твърде млад е на 27. И на 33. И даже на 40 решава дилемата в полза на своята неувяхваща младост. По-късно вместо на младостта може да започне да се позовава на всякаква друга причина, била тя велики дела, които го чакат и са несъвместими с матримониалните планове. (Не мога просто да не спомена тук известен наш телевизионен водещ на много популярно едноименно шоу.) Психолозите са склонни да смятат, че в този случай към интимофобията се прибавя и несъзнаван страх от старостта и от неизбежната смърт. Отричането на възрастта от вечно младия интимофоб често е съпроводено от огромни загуби на време и сили за поддържане на физическа форма. Той блъска като луд във фитнеса, пие витамини, ходи на масаж, ляга си навреме. Така че спокойно можем да приемем, че зад перфектния торс на героя често е скрито кълбо от проблеми. Интимофоб с жена и любовница

Доста странна и не съвсем в обичайните рамки на тази фобия маска. Героят е женен и изглежда, че този факт го отделя от унилото братство на интимофобите. Само че в този случай неизбежно появяващата се една или няколко любовници се оказва същия този несъзнателен начин да се изскубне от силна емоционална привързаност към жена. В конкретния случай - към съпругата.

Дон жуан

Една от най-известните и широко разпространени рядко сваляни маски. По правило той се влюбва истински във всичките си избраници. Но щом градусът в отношенията спадне, на него му е нужен нов прилив на адреналин. Подкупващото в донжуана е неговата наивност и искреност. Той наистина е убеден, че ви обича както никоя друга преди това. За да сте здраво стъпили на земята, трябва да си припомняте, че такива мъже не се привързват задълго не само към женска пола, но и към работата. Не търсете сред тях социално успели, те реализират целия си потенциал в любовите. Някои (наистина рядко) дори са готови да отпразнуват новото светло чувство с венчило. Женитбата в този случай се превръща в акт на индулгенция: при разрив служи за доказателство как той някога ви е обичал. И това ще е самата истина. Така че, приемайки предложението на човек, който е бил женен минимум три пъти преди това, не разчитайте кой знае колко, че с вас ще завърши неговият цикъл под надслов "Сватбите на..."

Казанова

Тази маска психолозите единодушно определят като сериозно проявление на психопатия. Такъв мъж е направо опериран от милите черти на донжуана - романтичност, нежност, искреност. Действа на принципа на грубото доминиране, тъй като за Казанова е важен самият факт на близост с дадена жена, след което той губи всякакъв интерес към нея. На тази маска не й достига фантазия и желание да развие дори и егоистичен, но все пак интригуващ сценарий на играта. Психолозите я наричат психологически примитивна. Така че има смисъл Казанова да бъде разглеждан само като партньор за еднократна употреба. Така на следващата сутрин може да се разделите леко и без съжаление.

Мизогинист

Думата "мизогиния" е образувана от две латински, означаващи ненавист и жена. В резултат се получава убийствена лингвистична диагноза. Докато повечето интимофоби (с изключение на Казанова) изпитват неприязън към съвместното съжителство с жена (но не и към жените изобщо), то мизогинистите смятат самия факт на съществуването на женски пол за огромна грешка на природата. Често в знак на протест срещу възмутителното устройство на този свят те си избират отшелнически професии. Стават лесничеи, капитани далечно плаване и пазачи на фарове не поради любов към необятните простори и вълните. За щастие вероятността за контакт с такъв мъж е нищожна. Даже и да се случи, едва ли бихте били очаровани.

И неговата майка също
Разглеждайки с помощта на специалистите всички тези маски, започнах да разпознавам под тях реални личности, с които животът ме е срещал. Но някак си радостта от новото познание не ми донесе оптимизъм. Не е ли това грешка на природата? Не са ли предостатъчно вече мъжете, които излизат от играта поради обратна сексуална ориентация? Защо така подлярски се стеснява кръгът на играчите?

Експертите психолози и сексолози имат незабавен отговор на тези въпроси. В най-добрите традиции на психоаналазита тежестта на отговорността за измамените надежди пада на плещите на майката. Причините на са биологични, а социални. Интимофобията е резултат от възпитанието. Всички претенции могат да бъдат адресирани към майките на момчетата, които в повечето от случаите ги възпитават сами и не смятат за необходимо да спазват емоционална дистанция.

Това изглежда примерно така: днес мама е в добро настроение и заедно със синчето се тъпче с шоколад, смее се и дори играе с него. А утре му се кара заради разхвърляните играчки.
Това е твърде примитивен пример. С възрастта обаче промените в маминото настроение стават все повече и по-чести и все по-трудни за обяснение. Подобни немотивирани за детето редувания на ласки и наказания стават така травмиращи, че то за дълги години след това си избира позицията на емоционална отдалеченост по отношение на жените. В изолирани случаи, когато травмата е твърде силна, се появява и желание за отмъщение.

Много мъже в зряла възраст несъзнателно се опитват да се докопат до мамината топлина и грижа, пътешествайки от една жена към друга. При това на нито една от всички не се доверяват, помнейки до какво ги е водило това в детството им. Ако в семейството е имало баща или баба, то за момчето остава възможност да компенсира неполучената ласка. В случай, че е съществувало само с майка си, не му е оставало нищо друго освен да предугажда нейните настроения. И дори по начина, по който тя се събува след връщането си вкъщи, да преценява струва ли си изобщо да излиза от стаята си.

Значи ли това, че интимофобите се отличават с някаква принципно несвойствена за мъжа чувствителност и наблюдателност?
Отговорът е положителен. Именно тези им качества така привличат жените. Разбира се, ако не става въпрос за по-жестоките варианти като Казанова например или мизогиниста.

Какво да правим, ако у новия си поклонник долавяме явните характеристики на някоя от горните разновидности? Може най-напред трябва да опитаме да разрушим страха от жените, като откровено му разкажем за нашите тревоги, неприятности и трудности. Нека той да види, че вие не сте от друга планета, а човек като него. На вас може да ви се обяснява, но вие също сте ранима, имате своите скелети в гардероба. Не бива да настоявате за по-чести срещи, още по-малко за женитба. Постарайте се да анализирате неговите предишни романи. Ако вече сте се срещали по-дълго време, това е добър знак. Всяка по-дълга привързаност на интимофоба е повод за оптимизъм. Обаче ако в течение на годината почувствате, че комплексът не се разсейва и той продължава да ви държи на безопасно разстояние, не бива да се утешавате с напразната надежда за развитие на отношенията. Интимофобията е диагноза, момичета!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР