Магии с ракия от шеф Сидония Радева

Сидония Радева превърна консумирането на националната ни напитка в изтънчено преживяване

Елка Влаховска 27 January 2014

шеф Сидония Радева

Кой казва, че ракията не е изискано питие? Първият Lord of the chefs у нас Сидония Радева превърна консумирането на националната ни напитка в изтънчено преживяване. Не е задължително да съчетаваме ракията с шопска салата или домашна туршия, можем да я поднесем на гостите си и със сьомга или с чудесен плодов десерт.

Изискано
Сушено маринована сьомга в ракия
250 г филе от сьомга, 1/4 ч.ч. морска сол,
1/4 к.ч. захар, 1 к.ч. ракия, 1/4 ч.ч. копър на ситно, щипка кайенски пипер, прясно смлян черен пипер

В подходящ съд се наръсват половината от солта, захарта, пипера и копъра. Отгоре се поставя филето от сьомга и се полива равномерно с ракията. Поръсва се с останалата сол, захар, пипер и копър и се затваря съдът. Поставя се в хладилник да престои 1-2 дни по желание. Изважда се сьомгата от съда и се измива. Подсушава се с кухненска хартия. Реже се на тънки филийки. Като мезе за ракия може да се оформят хапки от пълнозърнест хляб с яйчен тартар, лук и мариновани краставички.

Класическо
Греяна ракия с черен пипер
200 мл ракия, 2 с.л. мед (захар), 5-6 зърна черен пипер, 1 резен ябълка

В джезве се нагрява медът (ако използвате захар, карамелизирайте я до светъл карамел). Поставят се зърната черен пипер и ябълката и веднага се налива ракията.
Течността се маха от котлона в момента на завиране и се пие гореща.

Екстравагантно
Крушов галет с ракия

За тестото: 1 ч.ч. брашно, щипка сол,1 ч.л. захар, 165 гр краве масло (нарязано на кубчета и охладено), 60 мл студена вода; 4 круши (почистени и нарязани на филийки), 1 с.л. ракия (дюлева по възможност), 60 г захар, 10 гр царевично/пшенично нишесте

Смесват се брашното, захарта и щипката сол. Добавя се кравето масло и всичко се стрива с ръце, докато добие вид на пясък. Добавя се водата и се разбърква. Тестото се меси за кратко, увива се в пластик фолио и се оставя в хладилника. Същевременно се обелват и почистват крушите и се разбъркват с ракията. В отделна купа се смесват захарта и нишестето. Върху набрашнена повърхност се разточва тестото – около 5 мм дебелина. Аранжират се крушовите резени и се посипва захарната смес отгоре. Пече се в предварително загрята фурна на 180 °С. Сервира се с топка сладолед или крушово сорбе.

Със своите разнообразни кулинарни вълшебства шеф Сидония Радева ще ви посрещне в ресторант Sidoniya – Lord of the Chefs на адрес: Апартхотел Анастасия, ул. Славовица 51 Е в столицата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР