дискретния чар на детайла

„Интериорът на дома, както и гардеробът на една жена трябва да се променят според сезоните, модата и настроенията. Ако искаш да бъдеш модерен, идеален начин да изразиш себе си е домът“, казва Мира Лазарова, главен продуцент на новините в ReTv, посрещайки ни в току-що обновения си апартамент.

Елка Влаховска 25 February 2009

f dg

 

„Интериорът на дома, както и гардеробът на една жена трябва да се променят според сезоните, модата и настроенията. Ако искаш да бъдеш модерен, идеален начин да изразиш себе си е домът“, казва Мира Лазарова, главен продуцент на новините в ReTv, посрещайки ни в току-що обновения си апартамент.

Според нея трябва да съществува хармония между личния стил и мястото, в което живееш.


Домът на Мира е предекориран с премерен еклектичен микс от модерни елементи и ретро акценти. Един от тях е дизайнерската етажерка с подредените порцеланови супници, чайници и сосиери, които освен антикварна имат и сантиментална стойност. По тази колекционерска мания я запалва нейната дългогодишна приятелка Елена Филипчева и сега това е едно от любимите занимания на Мира в свободните дни - да обикаля антиквариати. Носталгичен нюанс в интериора внасят и старото огледало с дърворезбована рамка, наследство от баба й, което тя поставя над модерната камина, и библиографските издания на списание Vogue от 1964 г. Те вече са част от интериорната среда и духа на дома, заедно с картините, книгите и семейните снимки в изящни рамки.


Мира е жена с отношение към хората, към детайлите, към красивото, към дома като ценност. „Когато събирах сили за ремонта, си представях лицата на хората, които обичам. Исках да направя място, в което да „потъват”. Исках то да вдъхновява, да предизвиква и да приютява”.


Много внимателно Мира заедно с арх. Тея Трошанова (0887 41 96 87), която променя интериора на дома, избират новото обзавеждане от ИКЕА в Солун. „ИКЕА е любима на всички вкъщи, защото концепцията им е много добре измислена. Те дават шанс на млади и много талантливи дизайнери и канят големи имена в скандинавския дизайн за своите лимитирани серии, казва Мира. - Освен това е толкова непретенциозна марка, а аз точно към това се стремях.” Двете разглеждат изложените мебели, прехвърлят каталози и се справят като модерни жени – бързо, организирано и решително. И така само за 40 дни домът е изцяло „преоблечен“ - от тапетите и килимите, купени от България, до мебелите и малките аксесоари. От предишното обзавеждане са запазени красивата дизайнерска етажерка в хола и елегантното легло и мебелите в спалнята.


Арх. Трошанова е едновременно моден дизайнер със собствено студио и авангардни колекции, и преподавател в Художествената академия, специалност „Мода“ – жена с точно чувство как цветовете и материалите променят пропорциите, мащабите и усещанията. С избора на цвят лайм на едната стена и на патладжан на срещуположната, тя успява да ориентира пространството така, че холът „да не изтича“ навън през големите прозорци. Овалните килими по неин проект и изпълнени от фирма Декора, омекотяват предишната геометрия и допълват усещането за топлина в дома. Това е любимото място на Мира вечер в хола - на лежанката пред телевизора с хубав филм, книга и чаша вино.


На втория етаж, където са двете спални, Тея, заедно с момичетата създава много спокойна и романтична атмосфера, прекъсната само от яркото тревисто зелено на малкия шкаф в коридора, където е и бюрото с компютъра. Бежово, пепел от рози, бели завеси до пода, възглавнички с монограми и балдахин над леглото - стаята на Неда и Мина е като на модерни принцеси.


Спалнята на Мира е като самата нея - не очакваш да видиш нежни цветове, а нещо смело и ярко. Но когато влезеш, вътре е приглушено розово с тъмно бежово и бордо. Много женствено, много шик.

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР