Модерeн дизайн в класическа рамка

Навремето големият просветител на XVIII в. Жан-Жак Русо възкликва: “Ако бях крал, бих искал да живея в къща с бяла фасада, покрив с червени керемиди и със зелени кепенци на прозорците.”

Елка Влаховска 30 March 2010

Когато човек се разхожда по столичната улица “Оборище” и погледът му бъде привлечен от резиденцията на посланика на Кралство Нидерландия у нас, неизменно би си казал, че мечтата на Русо е пред очите му. С едновременно семпли и съвършени пропорции, с доближаваща се до рустикалния стил визия къщата носи очарованието на една отминала епоха и неслучайно е обявена за паметник на културата. Строена е от богат фабрикант в началото на миналия век и все още някои интериорни детайли подсказват за бита и обзавеждането от онова време. В резиденцията обаче властва духът на модерния дизайн, който перфектно се вписва в класическа рамка – високи тавани с гипсови корнизи, идеално поддържан дъбов паркет, ефектни греди по тавана, камина.  

През септември м. г. Н. Пр. Карел ван Кестерен и съпругата му Вилемейн Дрийсен идват в София след четиригодишен дипломатически мандат в Танзания. Цветовете и светлината на Африка са все още в очите им, както споделя г-жа Дрийсен, затова столичната резиденция й се вижда донякъде мрачна. Високите и разлистени стари софийски дървета хвърлят сянка в дома, стените в жълтеникав цвят – “пречупено бяло” по думите й, старинните мебели и дограмата в тъмнокафяво допълват усещането за по-затворено пространство. “Предложих на съпруга ми да пребоядисаме къщата изцяло в бяло, за да се отвори пространството и да има повече светлина” – казва г-жа Дрийсен. Допълва, че холандците по природа са много активни хора, бързо взимат решения и не се колебаят да действат. Така за по-малко от два месеца резиденцията променя изцяло облика си и посреща първите гости на прием. Съхранени и подновени са естественият паркет, дървените греди на тавана, камината. За мебелировката г-жа Дрийсен има свои лични предпочитания, които споделя с интериорния дизайнер Ния Ташева от The Project. Двете жени намират своя общ “световен” език, наречен модерен дизайн, в който общуването е съгласуваност на вижданията и познание за марките, материалите, пропорциите, цветовете. Залагат на водещите италиански компании – меката мебел на B&B в трапезарията и на Maxalto в трите къта на приемните помещения, на флуидната светлина на лампите на Prandina, на усещането за мекота на модерните килими на Nobilis. В общата тоналност не присъстват активните цветове, защото „те биха направили помещенията прекалено оживени” - казва г-жа Дрийсен. - „А ние каним много хора тук и когато е по-спокойна палитрата на цветовете, няма усещане за пренаселеност. Обичам хората да се чувстват комфортно в дома. Има отделни хубави кътове, където могат да седнат, да поговорят и да им е приятно. И същевременно има пространство и за тези, които стоят прави по време на приема.” Стилизиран портрет на кралица Беатрикс, която холандците много почитат и обичат, посреща гостите във входното антре на резиденцията.  Кралският герб е неизменен елемент от украсата на красивите сервизи от фин порцелан, в които се сервира на приемите във всяко посолство на Кралство Нидерландия по света.   

Вниманието ми привлича и колекцията от керамични декоративни къщички в бяло и синьо, един Амстердам в миниатюра, разположен между двете крила на прозорците край витата дървена стълба към втория етаж. С особена стойност за г-жа Дрийсен е колекцията полускъпоценни камъни, повечето донесени от Мадагаскар. „Харесва ми тяхното разнообразие по форма и цвят. За мен символизират Африка, където всичко е напълно естествено” – казва г-жа Дрийсен. Подредила ги е в различни кътове на дома, особено красиво се открояват върху масите от стъкло. Естествено, като всяка жена Вилемейн Дрийсен обича и цени скъпоценните камъни. Любимо бижу й е пръстенът с редкия син камък танзанит, който се добива единствено в мини в Танзания. 
Цветята са също дълга и приятна тема: Холандия, както се знае, е най-големият производител и износител на цветя в света. „В холандските домове те са навсякъде – разказва г-жа Дрийсен – и в кухнята, и в хола, и в трапезарията. Има ги навсякъде и в голямо разнообразие – и в оранжериите, и в малките квартални магазини. Мога да кажа, че културата на цветята в Холандия е различна от всяко друго място на света.” А когато я питам дали тук, у нас, не й липсва голямото разнообразие, ми изтъква, че в София имаме много хубави паркове и се радва, че наблизо е Докторската градина, в която през хубавите дни се разхождат със съпруга си. Доволна е и от друго съседство – на Музея галерия за модерно изкуство, който веднага е посетила. Лекар по професия, но с широки познания в областта на дизайна и архитектурата, Вилемейн Дрийсен споделя пристрастието си към съвременното изкуство, оригиналните  архитектурни проекти и красивите декоративни изделия. Натрупала е култура на стила, която изразява в обзавеждането на дома,  в облеклото, в свободното общуване на различни теми. Когато я питам какво би посъветвала младите читателки на списание EVA, тя отговаря: „да наблюдават стиловете на обличане при различните култури, да натрупат познание за десените и съчетаването на цветовете и винаги да търсят доброто качество. И много е важно също да не се стремят да бъдат само „съпругата на...”, а да имат своята професия и интереси.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР