Роклите на леля, якето на татко

Адриана Попова 14 October 2008

Две приятни млади дами седят пред камината и в мъгливите лондонски вечери преправят старите дрехи на любимата си леля. Звучи като цитат от класически английски роман, но не е, защото годината е 2008 и на двете приятни млади дами не им предстои в следващите 300 страници да се омъжат. Те се казват Аника Сандърс и Кери Сийджър и преправят дрехите, защото това е успешният им бизнес.

Всичко започва преди 11 години, когато те основават фирмата си Junky Styling. Тогава двете тийнейджърки обикалят лондонските клубове, облечени в дрехи собствено производство и решават, че ако обединят шевните си машини и усета си към детайлите, ще имат успех. Започват да изкупуват дрехи втора употреба, но от качествени платове, от лондонските пазари и от тях създават напълно нови тоалети, запазвайки интересните детайли. Облеклата им са дръзки, младежки, „говорят“ лондонския сленг и напомнят пънк вдъхновението на Вивиан Уестууд. Резултатите: колекциите на Junky Styling се разпродават 100%, а клиентите им имат две причини да са доволни. Първо, дрехата им гарантирано е уникат, и второ – могат да се похвалят, че са част от движението за етична мода. С други думи, за производството на облеклата не са експлоатирани нископлатени работници, не са хабени енергия и вода за направата на платове, а единственият използван „природен“ ресурс е въображението на Аника и Кери. На сайта си двете предлагат и т.нар. гардеробна хирургия. Всеки може да им занесе любима дреха (например от въпросната любима леля) и да обясни какъв резултат иска да получи. Сега за лейбъла работят още петима дизайнери, а асортиментът включва и аксесоари: колани, чанти, повечето изработени от стари кожени якета.

Облеклата на Junky Styling не са евтини, цените стигат и до 400 паунда. Сред клиентите им се спрягат имена като Кейт Мос, Сейди Фрост, Сиена Милър. Впрочем все повече звезди подкрепят идеята за внимателно отношение към природата и пестене на ресурсите й. Хедър Милс и Натали Портман например са почитателки на обувната марка  Beyond Skin, която използва в някои от колекциите си с елегантни обувки на висок ток текстил втора употреба. А Линдзи Лоън неофициално стана лице на благотворителната организация TRAID, която поддържа над 850 текстилни депа в цяла Великобритания и десетина магазина, основно в Лондон. В тях всеки може да остави старите си, но качествени дрехи, да ги замени или да си купи други, а парите от продажбата им отиват за опазване на природата и за страни от Третия свят. TRAID магазините гарантират високо качество на облеклата, които са сортирани на ръка, а част от тях са дизайнерски реконструирани.

Според изчисления на пазара във Великобритания годишно се „превъртат“ 700 хил. тона текстил. От тях само 200 хил. реално се използват, останалите са за боклука. Ако всеки на Острова през годината си купи по една „рециклирана“ дреха, това би спестило 371 млн. галона вода, са изчислили от природозащитната организация „Евъргрийн“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР