сватбена листа, модерният избор

Има сватби, на които се подаряват яхти или поръчкови автомобили, има и сватби, след които остават куп нежелани подаръци. Е, с яхтата или автомобила едва ли някой би помислил да се раздели, но често след празника младоженците се опитват да върнат в магазините многобройните вази, свещници и пепелници и да ги заменят със сервизи за хранене или чаши, които харесват.

Елка Влаховска 14 March 2009

 

Има сватби, на които се подаряват яхти или поръчкови автомобили, има и сватби, след които остават куп нежелани подаръци. Е, с яхтата или автомобила едва ли някой би помислил да се раздели, но често след празника младоженците се опитват да върнат в магазините многобройните вази, свещници и пепелници и да ги заменят със сервизи за хранене или чаши, които харесват. Европейците, които са по-практични от нас, отдавна предпочитат да си направят сватбена листа, която точно описва с какво биха искали да обзаведат бъдещия си дом. И не изпитват никакви притеснения да поканят гостите да направят своя избор в определените предварително места.


У нас тази услуга се предлага от няколко години в елитни столични магазини и засега е била ползвана предимно от хора с космополитен дух, които са живели в европейските столици. Те знаят добре, че няма да притеснят или да обидят гостите си, а ще им спестят усилията да обикалят и да гадаят какво би им харесало.



Как се организира сватбена листа? Месец или два преди сватбата младоженците (у нас най-често булката с майка си или с приятелки) избират сервизите, приборите, чашите и аксесоарите за дома. По този начин всяка дама с усет към красивото може да съчетае по стил, предпочитана марка или декорация необходимите както за всекидневието, така и за празнични поводи неща за трапезата и за дома. В поканата за сватбата е написан адресът на магазина. Там подреждат красиво аранжирана маса с всички предмети, които младоженците са харесали, описани детайлно на лист в специална папка. Всеки гост може да отиде в удобно за него време и да избере своя подарък.


В някои от магазините ги опаковат веднага и ги връчват, в други действат по-дискретно: издават специален ваучер, на който е изписано калиграфски името на госта и предмета, който е купил, но без да се посочва стойността. Така всички гости са равнопоставени на сватбата и се избягва показността на даровете. А и булката, красиво облечена и гримирана, не е принудена да поема в ръцете си огромни пакети. Семейството ги получава на следващия ден или до седмица след събитието и тогава може на спокойствие да отвори красивите опаковки, да прочете поздравителните картички и да се зарадва на желаните придобивки за дома.


 

 

Къде можете да направите сватбена листа



бутик Rosenthal и магазини Selma-Iv
Сред предложенията: изящни сервизи от фин порцелан на Rosenthal (Розентал), сребърни прибори за хранене на Christofle (Кристофл), декоративни дизайнерски предмети от стъкло на Costa Boda (Коста Бода), сервизи и аксесоари за дома на Alessi (Алеси), чаши за различни напитки на Riedel (Ридел), разнообразие от предмети за дома за празнични и всекидневни нужди.

 


магазин Gourmet House
Пионер в услугата „сватбена листа“ у нас.
Сред предложенията: сервизи от френски лиможки порцелан на Raynaud (Рено), марката, свързана със сватбените подаръци на принцеса Даяна, костен порцелан на Wedgewood (Уеджууд), сребърни и посребрени прибори, свещници, съдове за хайвер на Ercuis (Еркю), марката, украсила масите в митичния Ориент експрес. Плюс чаши за всякакви напитки на Riedel (Ридел) и гурме аксесоари за ценители и познавачи на Carl Mertens (Карл Мертенс).

 


магазини Петра
Сред предложенията: сервизи от фин порцелан с различни декори и форми на Villeroy&Boch (Вилеро и Бох) , прибори за хранене, ножове и разнообразие от съдове за готвене на WMF (Ве Ем Еф), прибори на Auerhann (Ауерхан), изящни декоративни предмети от масивно сребро на De Vecchi (Де Веки) плюс дискретно и компетентно обслужване.


магазини Крео
Работят съвместно с магазини Genesis за по-цялостно обзавеждане на дома. Сред предложенията: разнообразни предмети за трапезата и за интериора на Leonardo (Леонардо), дизайнерски сервизи за кафе и за чай, чаши и декоративни предмети на Ritzenhoff (Риценхоф), оригинални сервизи и аксесоари на Guzzini (Гуцини), гурме и декоративни аксесоари на Magppie (Магпий). Удобството: магазини в Мall of Sofia и City Center Sofia , така че възможността за избор и от други фирми е „на една ръка разстояние“.

магазин Domus
Първи предлага у нас сватбена листа on-line със специален код за достъп, който се дава на младоженците и на техните гости. В нея можете да включите порцеланови сервизи за хранене, за кафе и за чай на Seltmann Weiden (Зелтман Вайден), чаши за всекидневието или за празнични поводи на Zwiesel (Цвисел), аксесоари за вино на Leopold (Леополд) и разнообразни красиви предложения за дома, които можете да видите „на живо“ в магазина. www.domus.bg


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР