компания за виното

необходими продукти: 6 котлета от телешко месо, сол, черен пипер, кимион, 3 скилидки чесън, 100 г масло; за тиквеното чатни: 1 с.л. олио, 1 с.л. настърган пресен джинджифил, 1 червена чушка, 1 глава червен лук...

25 February 2009



телешки котлети с тиквено чатни


необходими продукти: 6 котлета от телешко месо, сол, черен пипер, кимион, 3 скилидки чесън, 100 г масло; за тиквеното чатни: 1 с.л. олио, 1 с.л. настърган пресен джинджифил, 1 червена чушка, 1 глава червен лук, 1 ч.л. канела, 1 портокал, 3 ч. чаши нарязана и сварена тиква, 2/3 ч. чаша захар, половин чаена чаша стафиди, ¼ чаена чаша оцет, сол
приготвяне: натрийте котлетите със счуканите скилидки чесън, овкусете ги със сол, черен пипер и кимион. Загрейте в тава маслото и пуснете котлетите, обърнете ги и от другата страна. Затворете тавата с фолио и печете на умерена фурна. В тенджерка загрейте олиото и пуснете джинджифила, нарязаната чушка, лука и канелата и варете, докато лукът омекне. Пуснете половин чаена лъжичка настъргана кора от портокал и половин чаша от изцедения му сок. Добавете тиквата, захарта и стафидите. Варете още 10 минути, после охладете, преди да сервирате с котлетите.

 



пуйка със зеленчуци


необходими продукти: 1,3 кг филе от пуйка, 1 скилидка чесън, 1 с.л. маргарин, настърганата кора от половин лимон, сухи подправки – мащерка, розмарин, млян черен пипер; за гарнитурата: 400 г моркови, 600 г картофи, 1 кг броколи, 1 голяма глава лук, зехтин; за соса: 2 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 1 ч.чаша лек пилешки бульон, сол, черен пипер
приготвяне: сварете зеленчуците на пара, прехвърлете ги в тава, овкусете със сол и черен пипер, напръскайте със зехтин и запечете леко във фурната. Смесете маргарина, настърганата кора на лимона, накълцаната скилидка чесън и подправките и с тази смес намажете нарязаното на порции филе. Оставете да се маринова около час и после опечете в предварително загрята фурна. Извадете и покрийте с фолио. В останалия от печеното сос долейте половин чаена чаша вода. Отделно на бавен огън загрейте маслото, сипете брашното, разбъркайте и долейте топлия пилешки бульон. Сипете и соса от печеното и разбърквайте, докато сместа се посгъсти. Поднесете филетата, полети със соса и с гарнитура от зеленчуци.

 



печен свински бут


необходими продукти: свински бут около 3,5 кг, 2 с.л. олио, 4 глави лук, сокът на 1 лимон; за соса: 2 кисели ябълки, 8-10 сушени сини сливи, 600 мл пилешки бульон, 300 мл сухо бяло вино
приготвяне: загрейте фурната на 220 градуса. На повърхността на месото направете няколко дълбоки разреза. Намажете хубаво с олио и овкусете със сол и черен пипер. Срежете главите лук наполовина, без да ги обелвате. Разположете ги в тавата със свинското с люспата отгоре. Печете половин час и намалете фурната на 180 градуса. Ако започне да загаря, покрийте с фолио. Месото е готово, когато отделя прозрачен сок при леко пробождане с ножа. За соса нарежете ябълките на кубчета, добавете сливите без костилките и бульона и варете на котлона, докато течността почти се изпари. Долейте виното. Извадете месото от тавата, обелете опечените глави лук и ги нарежете, прецедете соса в тенджерка. Добавете към него ябълковата смес, дафинов лист и черен пипер, варете още 5 минути. Пасирайте хубаво и ако се наложи, претрийте соса през сито. Сервирайте месото, като го полеете с ябълковия сос и с гарнитура от картофи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР