пътят на коприната

Страшно е да си помислиш от какви дребни неща зависи историята. Да вземем например коприната. И досега нямаше да познаваме тази кралска материя, ако пашкулът на една гъсеница не беше паднал в чая на императрицата на Китай, която почивала под сянката на черница.

Свобoда Сидерова 14 September 2009

стайлинг диана шингарова

Страшно е да си помислиш от какви дребни неща зависи историята. Да вземем например коприната. И досега нямаше да познаваме тази кралска материя, ако пашкулът на една гъсеница не беше паднал в чая на императрицата на Китай, която почивала под сянката на черница. Легендата разказва, че погнусената красавица се опитала да го извади, а той взел, че се размотал.


Оттогава китайците почитат копринената буба като небесно божество и дълги години пазят производството на коприна в тайна. Мюсюлманите я обявяват за неземен разкош, на който се радват само праведниците в рая. Цивилизованият свят днес също обожава коприната и я използва дори в козметиката. Същото се отнася и за останалите благородни тъкани - лен, памук и кашмир.


Концепцията на аромата Max Mara например улавя в бутилка стила на модната икона - мек като памук, удобен като лен и чувствен като коприна. С едноименните продукти за баня, разработени в три линии - коприна, памук и лен, засега не може да се похвали нито една марка.


Но на нашия пазар има и други продукти, които използват нишки от кралските материи.

 

топлината на кашмира


Рядка като бял трюфел (вид подземна гъба), скъпа като злато и нечувано мека. Става дума за тънката мека вълна, непосредствено до кожата на тибетските кози, наречена пашмин. Едно животно дава само шепа от този пух, и то само веднъж в годината. В средновековието ценният материал е достъпен само на махараджите.


Днес, няколко века по-късно, кашмирът (изработва се непосредствено от козя вълна) и пашминът са новото завоевание на козметолозите. Вълшебното действие на екстракта от пашмин се проявява при суха коса: по време на миенето и лечението на косата съдържащият се в него кератин (вещество, подобно на онова, от което е изграден косъмът) прониква в структурата на косъма и възстановява повредените места.


От друга страна, протеин, сходен с този на косата, усилва еластичността й. Резултатът е копринена и буйна грива. Сместа от екстракт от кашмир и бадемови протеини прави чудеса с грапавата мъжка кожа. А екзотичният аромат на кашмира сгрява душата с аромат на подправки, напомнящи за "Хиляда и една нощи".

 

 

ЕВА препоръчва:


1 дезодорант с аромата Deep Red на Hugo Boss

2 парфюмна вода Casmire на Chopard

3 тонален крем Cashmere Perfect на L'Oreal

4 тоалетна вода Glaumourous Shimmer на Ralph Lauren

5 парфюмна вода Black Cashmere на Donna Karan


кашмирен шал, м-н Лариса

 


мек като памук


Гърците научават за памука след походите на Александър Велики в Индия. Войниците с удивление разказвали за "дървесната вълна", от която индийците шиели дрехи. И в наши дни памукът си остава едно от най-добрите средства за предпазване на кожата от слънчево изгаряне и преждевременно стареене. В интерес на истината материята притежава защитни свойства в сух вид, в мокър - пропуска ултравиолетовите лъчи.


Обичайните неща често ни се откриват откъм необичайната страна - памукът се оказа уникално козметично средство. Интересът към него нараства с всяка година. Красивите умове в лабораториите намериха множество доказателства за полезните свойства на растението. Независимо от външната си беззащитност, бялата "топка" притежава омекотяващо и противовъзпалително действие и придава на кожата усещане за кадифена мекота. За да осигурят необходимия комфорт на нежната и чувствителна кожа, козметолозите включиха екстракта от памук в дезодорантите.


Фирма Veet го направи съставна част на течната си кола маска под формата на рол-он. Компаниите за продукти за коса също се заинтересуваха от възстановяващото и укрепващо действие на памука, незаменимо при изтощена от боядисване или химично третиране коса.

 

 

ЕВА препоръчва:


1 дезодорант-спрей Rexona с екстракт от памук

2 почистващ ексфолииращ крем Aroma Peeling Cream от серията Source Pure на Ingrid Millet с масло от памук

3 масажно олио за баня Massage and Bath Oil от серията HydroRelax с масло от памуково семе

4 парфюмиран дезодорант-спрей Max Маrа с екстракт от памук


памучна възглавница, м-н Кайлаш

 

 

копринена чувственост


Работата не е само в разкоша. А във възможностите на коприната да върне на кожата предишната еластичност и розов цвят. Витамините, аминокиселините и ензимите в състава й регулират водния баланс и намаляват загубата на влага, като образуват защитен филм. Погледната отстрани, кожата създава впечатление, че е покрита с лак.


Копринените протеини не само увеличават многократно овлажняващите свойства на продуктите, но и са в състояние да разгладят бръчките като с ютия. Те са ключов елемент за японската компания Kanebo (за жалост не се продава у нас). Опаковката на омекотяващия крем и пудрата от серията The Silk напомня пашкул. Достатъчно е през нощта да нанесете само пудрата, за да се събудите с гладко като коприна лице.


Фирмите за коса също се надпреварват да лансират продукти с коприна. Ценната съставка придава на косата естествено сияние и гладкост на падаща материя. От копринените протеини се заинтересуваха и визажистите и ги включиха в спиралите. Изразът "облечени в коприна" мигли се възприема буквално.

 

 

ЕВА препоръчва:


1 релаксиращ крем за тяло Creme Poudree corps от серията Acadespa Relax на Academie с пудра от коприна

2 подхранващ копринен шампоан Nutri-soie на Yves Rocher

3 шампоан за тънка коса без обем Shampooing Volumateur на Darphin с копринени протеини

4 крем за тяло Body Cream на Oriflame с копринени протеини 5 лак за коса Phytolaque Soie на Phyto с копринени протеини


копринен шал. м-н Лариса

 

 


ленен аристократизъм


Навремето богатите спели в ленени чаршафи, а простолюдието - в памучни. Аристокрацията отдавна е открила вълшебните свойства на лена, а последните изследвания ги потвърдиха - материята регулира телесната температура, а маслото от лен стимулира имунната система. Нито коприната, нито дори памукът имат подобен ефект. Маслото от скромното на вид растение, получено чрез студено пресоване, отдавна е любимец на диетолозите. Козметолозите го уважават заради ненаситените мастни киселини, витамин F, A и E и фитохормоните, които запазват красотата.


1-2 лъжици на ден са достатъчни, за да активирате клетъчната обмяна и да подобрите състоянието на кожата. Ароматът на маслото съвсем не е неприятен - ухае на първа пролетна трева. Ленът е богат източник на вещество със силно антибактериално действие, което успокоява, премахва раздразването и възпалението. Маската от ленено семе е прекрасно средство за гладка и нежна шия, както и за двойна брадичка.


При суха или изтощена от боядисване коса специалистите препоръчват 10-минутен масаж на скалпа с ленено семе. Ако капнете няколко капки от него на ръцете, ще се сдобиете с бебешка кожа. Семето и екстрактът от лен са любима съставка на специалистите от Clarins, които загърбиха козметичния снобизъм и ги включиха в доста продукти.

 

 

ЕВА препоръчва:


1 овлажняващ шампоан за тяло с аромата на Max Mara с екстракт от лен

2 успокояващ и хидратиращ спрей за лице Lily Essential Mist Issima на Glierlain с екстракт от ленено семе

3 възстановяващ серум Supra Serum от серията Haute Exigence Multi Intensif на Clarins с ленено семе

4 регулираща омазняването маска Masque Normalisant на Clarins с екстракт от лен

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР