пътеводител за лятото

Случвало ли ви се е неочаквано да ви обземе чувството за благодат? На пръв поглед нищо особено не е станало. Идва юни, а с него и лятото. Как да не сте щастливи? Предлагаме ви едно пътуване, което ще ви донесе секси загар и незабравими емоции...

Свобoда Сидерова 26 February 2009

 

Случвало ли ви се е неочаквано да ви обземе чувството за благодат? На пръв поглед нищо особено не е станало. Идва юни, а с него и лятото. Как да не сте щастливи? Предлагаме ви едно пътуване, което ще ви донесе секси загар и незабравими емоции...

 

Първа спирка
Кожата -
сънгейт


Трудно е да си представите прозрачните тоалети на Giambattista Valli, Jil Sander, Louis Vuitton... без съблазнителен средиземноморски загар. Въпросът е аферата със слънцето да приключи благополучно за вас. В смисъл да получите рекордно количество комплименти, а не бръчки

 

В последно време дерматолозите са склонни да реабилитират бронзовия цвят на кожата, но ако играете по правилата. По тяхна молба козметолозите измениха формулата на слънцезащитните средства. Надпреварата за висок индекс SPF приключи. 50+ е максималният. 100 е не само безсмислен (защитава еднакво като петдесетката), но е и много коварен, подлъгвайки с мнима защита.

 

За най-ефективни се смятат средствата с минерални екрани (титаниев диоксид или цинков оксид), които защитават срещу UVA и UVB. Другата не по-малко ефикасна съставка е Mexoryl. Запомнете тези термини! Ако ги срещнете в анотацията на продукта, смело купувайте. Наред с намаляването на индекса на защита се увеличават съставките срещу бръчки, петна, мазен блясък, раздразване...


Благодарение на Lancaster, чувствителната кожа сключи мир със слънцето. Двойното ниво на защита – срещу UV лъчите и свободните радикали, е гарант на сделката. Иновацията на Clarins е многостранна клетъчна защита. За красотата на кожата се грижат сена, чинар, маслиново дърво, баобаб и грах. Верен на натуралната концепция, L’Occitane открива нови хоризонти в... Бразилия. Органичната съставка бурити е златно олио от плодовете на палмовото дърво. Високата концентрация на бета-каротин (3 пъти по-висока от тази в моркова) я прави мощен съюзник срещу UV лъчите. Другите труднопроизносими съставки купуасу и каштаня гарантират трайна хидратация. Вдъхновението на Kloranе е масло моной от Таити, получено от накисването на цветето тиаре в масло от рафинирана копра от кокос.

 

Промени има и при текстурата. Прозрачният спрей Clear Protect на Garnier не оставя бели следи по кожата. Carroten изкушава с... плодово мляко с витамини. Продуктите за след слънце все повече заприличват на пожарогасители. Clarins разчита на екстракт от диня (хидратира), слънчогледови семки (тушира горенето), шафран (стимулира потъмняването), растителен серотонин (релаксира)... Estee Lauder набляга на растения-адаптогени, които помагат на кожата да се приспособи към стресовите фактори.


1. автобронзант-мляко за лице и тяло Summer Shine на Carroten
2. слънцезащитен спрей за тяло Oil Free Milky Spray SPF 10 на Lancaster
3. прозрачен защитен спрей Ambre Solaire Clear Protect SPF 10 на Garnier
4. блестящ гел за дълготраен тен Bronze Gold на Deborah
5. плодово мляко с витамини Vitaminpower UVA/UVB 6 на Carroten
6. гел за тяло за след слънце Re-Nutriv Sun Supreme Rescue Gel for Body на Estee Lauder
7. успокояващ балсам при слънчево изгаряне SOS Sunburn Soother на Clarins
8. слънцезащитен воал за лице и очи Sunscreen Veil SPF 30 на L’Occitane do Brasil
9. разкрасяващо масло за тяло и коса Polysianes Monoi Morinda на Klorane
10. автобронзант-мляко за лице и тяло Sun Result на Lierac с постепенно тониращо действие
11. слънчев лосион за удължаване на тена Sunshine Lotion на L’Occitane do Brasil
12. слънцезащитен спрей Sun Care Spray Gentle Milk-Lotion UVB 20 на Clarins
13. автобронзант за тяло Polysianes на Klorane
14. ултразащитен крем за чувствителна кожа Ultra Protection Tan Contral SPF 50+ на Lancaster
15. хидратиращ лосион за тяло Touch of Bronze Moisturizing на Clinique с ефект на автозагар

 

 


Втора спирка
Ароматите
9 1/2 седмици


Парфюмеристите предлагат да се освежим с леденостудена вода или да изгорим в огъня на страстта. Контрастът не бива да ви плаши. Общото между ароматните противоположности е, че доставят... наслада. Представете си как кубче лед се топи между гърдите и водата се стича в центъра на Вселената – женския пъп


Червено, белязано с жълто


Кожата на Naomi Campbell не била съвършена, а тя страдала от потливост. И какво от това? Важното е, че не само умее да побърква мъжете, но и споделя тайната с останалите жени. Seductive Elixir (1) се превежда като съблазнителен еликсир и е посветен на Африка. Нотките на хибискус, нар и френско грозде разпалват желанието.

 

Подобният на шише за магична отвара флакон с увита около основата змия говори, че във всяка жена живее съблазнителка. За прилика с първата Ева намеква и Red Delicious Summer (2) на DКNY - коктейл от червени плодове, сред които ябълка и ванилия. Палмовото листо на флакона на Cinema Scenario D’Ete на YSL (3) ще ви помогне да се скриете от слънцето на Френската Ривиера, но няма да ви спаси от опияняващия микс от цитруси, жасмин и иланг-иланг.


Чувството, което оставя Cerruti 1881 en Eleurs (4) е за букет, бран на разсъмване. Първите слънчеви лъчи се къпят в росата по жасминови цветчета, виолетки и здравец. Спонтанен и пълен с екзотично очарование е My Morgan (5) на Morgan. Нотките на дива ягода, момина сълза и гуава ви карат да се влюбите в него моментално. Joop! Разпалва кръвта с 3 лимитирани мъжки аромата Hot Summer 2008. Разноцветните флакони с пламъци – синият Joop! Jump, зеленият Joop! Go и пурпурният Homme Joop! (6), осветяват нощи, пълни със страст. Акордът на тютюн и подправки в комбинация с плодове в последния служи за детонатор. Мъжкият Hypnose Homme Eau Fraiche (7) на Lancome е поредният опит да ви хипнотизират. Не че се изискват кой знае какви усилия. Още на три есенцията от горчив портокал, мента, джинджифил и лавандула ще ви омагьоса.


 

Дълбоко синьо, разредено с бяло


Забелязали ли сте, че лятото двойките се увеличат. „Замрази ме!”, призовава ароматната Cool Water Freeze Me на Davidoff. „Хладната” й същност е подчертана от заскрежени флакони, които изглеждат като извадени от фризер. Нежната тръпка при дамското ухание (8) се дължи на мента и натрошен лед, разтворени от слънчевата топлина на ананас. Въпреки че дамската половина (9) от White на Aigner прилича на айсберг, усещането е измамно. Обсебващата й чувственост се дължи на мирис на топла кожа, целина, риган. Женската версия на Eternity Simmer (10) на Calvin Klein е свеж повей на бамбук и босилек. Среднощен жасмин и момина сълза настройват романтично. Едва загатнат джинджифил гали кожата като слънчев лъч. СК One Summer (11) приканва да се заредите с игриво настроение и да усетите вкуса на живота.

 

Поемете дъх и се гмурнете в „морето“ от диня, краставица и водна мента. Мъжкият Boss Pure (12) е квинтесенция на чистотата и прохладата на... водата. Макар че е без вкус, според създателите тя ухае на цитрус, смокиня и лилия. И при Ferre вдъхновението е молекула H2O от Лазурната пещера в Капри, легендарно обиталище на нереиди и сирени. След това молекулите стават много. Резултатът е мъжкият Acqua Azzurra (13). Морските обитателки дълго ще помнят уханието на бергамот, розмарин и роза, което се носи след смелчаците, дръзнали да попаднат в подводния свят. Чувството на свежест, лъхащо от Chrome Legend (14) на Azzaro е като вятър, издуващ платната на яхта. Зелена ябълка, мате и подправки разказват историята на баща и син, които споделят страстта към морето.

 

 

 

Трета спирка
Макияжът бронзова феерия


Дискретният (и не толкова) чар на златото винаги е бил част от империята Dior. Доказва го лятната колекция Golden Dior. Формулите с перлени частици карат всичко, до което се докоснат – лице, очи, устни и нокти, да блести.

 

И   Guerlain залага на светлината. Според Оливие Ешодмезон, творчески директор на марката, перфектният продукт за заличаване на умората е бяло-розови перли в течен гел, основа и блясък едновременно. Lancome пък улавя естественото сияние на розата в колекцията червила Color Fever Roses. Резултатът е божествени цветове, толкова живи, колкото самата роза. Изцяло подчинена на любовта на госпожица Коко Шанел към загара е хидратиращата бронзираща пудра с ефект на... пясъчни дюни.

 

На фона на „пустинното“ тонално средство, цветовете на четворката сенки – златисто кафе, искряща праскова, нежнорозово и каки, приличат на оазис. YSL открива вдъхновение в сърцето на Африка. И тук хармонията при очите – кафяво, оранжево, бежово и охра, пресъздава цветовете на огряна от слънцето земя. Повече за бронзиращата пудра под формата на мистериозно племенно бижу.

 

Каквото и да казват трендмейкърите за благородството на бледата кожа, едва ли биха могли да отменят must have за лятото - микс от златисти, кафяви и бронзови оттенъци с розов или коралов акцент. Струящата от лицето слънчева светлина го превръща в прелъстяващо бижу


1. палитра сенки Palette Couleurs D’Afrique на YSL
2. бронзираща руж-пудра Shimmering Tones Powder Quad на Clinique
3. кремообразни водоустойчиви сенки Quick Eyes Cream Shadow на Clinique
4. траен лак Le Vernis на Lancome
5. глос KissKiss Pearl Gloss на Guerlain
6. палитра за лице и устни Dior Bronze Luminizer
7. основа-блясък Meteorites Perles на Guerlain

8. хидратиращо червило Aqualumiere на Chanel

9. фон дьо тен за блясък Teint Lumiere Haute Definition на Ingrid Millet
10. бронзираща пудра-руж Sun Effect Bronzing Powder-Blusher на Collistar
11. хидратираща бронзираща пудра Soleil Tan на Chanel
12. лак за нокти Dior Vernis
13. червило Color Fever Roses на Lancome
14. водоустойчива удължаваща спирала Everlong Waterproof на YSL
15. палитра сенки Lumieres Facettes на Chanel

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР