купи или умри?! за бога, харчи разумно!

Професията personal shopper, макар и в Европа да звучи все още малко ексцентрично, в САЩ е съвсем актуална.

Ивайло Харалампиев 24 March 2009

Ако сте гледали филма „Нищо общо", сигурно си спомняте с какво започна да се занимава героинята на Камерън Диас към края. Подбираше гардероба на бабки, водеше ги из магазини и им купуваше дрехи. За услугите, освен че си спечелваше приятелството и благодарността на много от тях, получаваше и своята комисионна. Професията personal shopper, макар и в Европа да звучи все още малко ексцентрично, в САЩ е съвсем актуална. Нещо като личен купувач, личен съветник, стилист - от всичко по малко, но така или иначе терминът си остава поне за момента само на английски. ЕВА разговаря в Мадрид с Марта Мантия, една от пионерките на тази професия в Испания.

Опознай тялото си, попълни гардероба си, харчи според бюджета си, свикни да разглеждаш модните списания, трансформирай базовите си дрехи чрез аксесоари, умножи гардероба си с десет задължителни дрехи! Това са шестте съвета за актуализиране на личния имидж, които са изписани на гърба на визитката на Марта. Тя самата не само че е реално влюбена в модата като начин на изразяване, но има 20 години стабилна практика в родния си град Сантандер, в Барселона, Мадрид, Лондон. Работила е за Gucci, Versace, Joseph, Angel Schlesser, Ailanto.

Професията personal shopper определено звучи доста екстравагантно. Какво точно правиш? Аз съм нещо като имидж съветник - насочвам клиентките си какво да обличат, какво им прилича, какво и къде да купуват и как да си планират бюджета. Започвам с нещо като разследване - къде и как живеят, какво работят, с колко бюджет разполагат за определен сезон. Правим заедно и тест на основата на гардероба им - дали им липсват базови неща. Преценявам какво им отива според физиономията и телосложението. После им показвам как да харчат добре и да избягват типичните грешки - пазаруваш, прибираш се вкъщи и си казваш: и това сега с какво ще го комбинирам, или: защо съм купила еди какво си, след като ми стои зле.

Как се подготвя човек за тази работа? 20 години работя в модата. Имала съм собствен магазин, работила съм в международни бутици. С клиентките, които добре познавам, дори не губим време да обикаляме магазините, а отиваме направо там, където знам, че може да намерим подходящите неща за подходящия човек. В магазините вече ме познават. Ходя в шоурумите на различните марки, обаждам се на клиентките, ако зная, че търсят нещо и би могло да ги интересува. Посещавам също аутлети, често има много интересни неща. В началото придружавам клиентките си, след няколко сезона вече се познаваме добре и когато в някой магазин видя нещо, което зная, че някоя от тях търси, звънвам й по телефона и я питам дали да й го купя и да й го занеса.

С колко пари трябва да разполага една жена, за да се изплаща такъв личен съветник? Няма задължителен бюджет, дори с 600 евро за един сезон, ако имаш добра основа на гардероба, може да се направи нещо. С 300 евро можеш да си купиш едно, максимум две неща. Привърженичка съм да се купуват по-малко, но по-качествени неща и да се създава гардероб малко по малко. По-добре нещо по-ексклузивно, отколкото да си купиш много, но тривиални дрехи. Ако работиш в банка или по-сериозна фирма например, с един добър костюм можеш да изглеждаш винаги елегантно, докато с повече, но посредствени костюми ще изглеждаш винаги смачкана. Ако имаш малко пари, не ги харчи всичките в масовите магазини. Колкото и неприемливо да ти се струва заради цената, купи нещо по-скъпо и качествено и след това го комбинирай с нещо по-евтино или с нещо което вече имаш в гардероба. Не си купувай пет безлични „парцала".

А как влияеш върху стила на клиентките си? Опитвам се да бъда малко и стилистка. Жената, която няма много време да пазарува или не се чувства в свои води в модата, не трябва да се хвърля на нещо екстравагантно. Елегантната жена е семпла, дава впечатление за чистота, облича се в меки, ненабиващи се тонове. По-ярките нюанси са за предпочитане върху аксесоар. Не настоявам обаче една жена да смени генерално имиджа си и концепцията си за обличане, макар че понякога и това се случва.

Това обаче звучи като доста скъпа услуга. В моя случай не е елитарна услуга. Със сигурност клиентките ми плащат много по-малко, отколкото им помагам да спестят.

Следването на сезонните тенденции задължително ли е? Може да си елегантна и извън генералната тенденция. Препоръчвам например обувките с платформи независимо дали са на мода в момента, защото жените, които не знаят как да вървят на ток, стават по-високи и в същото време стъпват удобно. Има жени, които много страдат на високи токове, но им е все едно, защото се намират хубави и това ги компенсира. Жените, когато се усещат красиви, не се интересуват особено дали са в крак с настоящата тенденция. Има и такива, които са много радикални с трендовете. Тази дреха - понеже е от миналия сезон, не мога да я обличам. Но като цяло жените все повече обичаме да използваме това, с което разполагаме.

Кое е основното правило, което следваш в работата си - все пак личният имидж е нещо доста деликатно? Никога не казвам, че нещо е хубаво или стои добре, когато не е истина. Много съм директна. Казвам им: това и онова няма защо въобще да го пробваш. А и познавам гардероба на клиентките си. Ако има куп костюми, по-добре да инвестира в хубави обувки или чанта, а не отново в костюм. Зрелищен гердан спасява официална вечеря или коктейл. Ако не искате да си купувате нещо специално за случая, ще ви свърши чудесна работа роклята отпреди два сезона със специален аксесоар.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР