минава Audi Q5

Той носи всички белези на родословието си, сред които високото ниво на безопасност, подразбиращо се по презумпция, когато се каже Audi. При това без да е толкова голям и нахакан като събрата си Q7, все пак е градски жител, а не покорител на планини и пустини. 

Ваня Шекерова 24 February 2009

 

Той носи всички белези на родословието си, сред които високото ниво на безопасност, подразбиращо се по презумпция, когато се каже Audi. При това без да е толкова голям и нахакан като събрата си Q7, все пак е градски жител, а не покорител на планини и пустини. Макар че има всички качества на всъдеход – подпомагащо спускането по стръмен терен устройство, стабилизираща програма за шофиране извън пътя, независимо дали той е пясък, чакъл или едри камъни. 


По-компактен, по-спортен, по-строен, Q5 бе въведен във владение на софийската джунгла от вносителите от Porsсhe България с подобаващо ърбън парти. Сред модели на Визаж, демонстриращи новите трендове на стрийт модата, под звуците на Вивалди и Пиацола, на пътя излязоха двата модела на напетия SUV – спортният и офроуд претендентът.


Поразиха публиката с динамика, многофункционалност и комфорт, както и с напълно новите пропорции, в които те са наместени.


Audi Q5 е висок само 1,65 м и определено приляга на нежната половина от човечеството. Откликва освен на изискванията за сигурност, и на такива за повече място в купето – чрез плъзгането на задните три седалки до 10 см напред-назад, падаща облегалка на пътническото място до шофьора така че да може да се побере дори дъска за сърф. Плюс поставки за бутилки и изводи за зареждане на мобилна електроника не като лукс, а като необходимост. Както и плъзгащ се покрив с функция потъмняване и щори за задните прозорци, електрически управлявана задна врата и прибиращ се теглич.


Интериорът е определено дизайнерски с включени уникални елементи за модела – по-високо поставено табло в хармония с изправената позиция за шофиране, изтънчени материали като алуминий, благородни дървесини, хром, естествена кожа и алкантара.


Стандартното оборудване на автомобила включва електромеханична ръчна спирачка, интелигентен ключ за лесен достъп (няма нужда да го изваждате от джоба или чантата си), автоматичен климатик и вграден бордови компютър. Допълнителни опции са Audi Drive Select за избор на вариант за управление според обстоятелствата на пътя, мултимедийна система за включване на bluetooth устройство, на DVD, TV тунер, като управлението им може да става и с гласови команди. Също iPod, както и най-добрата аудио система на Bang&Olufsen. 


И тъй като модерният градски човек изисква все повече удобства, вероятно не би отказал екстрите от премиум сегмента – система за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение, система за предупреждение за друго превозно средство в зоната на риска при задминаване или престрояване, круиз-контрол за поддържане на дистанцията с движещия се отпред.


Ако ви бърка, винаги може да се изстреляте с ускорението, което позволяват и бензиновият, и двата дизелови двигателя с различна мощност. Не се притеснявайте за разхода на гориво – Q5 се вписва в антикризисната програма с разход от 8,5 на сто при бензиновия до 7,7 на сто при по-могъщия от двата дизелови агрегата. 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР