Куршевел

Les Trois Vallees (Трите долини) е най-голямата алпийска ски област

Елка Влаховска 30 January 2006

Всяка зима те са като магнит за световния елит, но първенството по "звездно" присъствие държи Куршевел. Сравнително нов, основан през 1946 г., Куршевел се превръща за кратко време в един от най-престижните ски курорти в света. Той е повече от high class център с луксозните си хотели, изисканите си ресторанти и многобройните си писти за начинаещи и напреднали скиори. Куршевел е символ на статус. Като черната карта AmEx, като последния модел мобилен телефон, който изваждате от чантата Hermes или като небрежната фраза: "Този ноември в Ница отново бе топло и приятно..."

Пет са нивата, на които са алпийските селища в долината Куршевел: Сент Бон и Льо Пра на 1300 м надморска височина, Куршевел -1550, Куршевел -1650 и Куршевел - 1850. Колкото по-високо, толкова по-престижно. През 60-те години на миналия век Куршевел 1850 е посещаван от кинозвездите Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо, Клаудия Кардинале, Жан Пол Белмондо. 80-те са времето на бизнесакулите и елитните манекенки, сега публиката е микс от кинозвезди, модели, политици, либерали, богати наследници и дизайнери. По белите писти можете да срещнете дори кралски особи - всяка зима там ходи Хуан Карлос, кралят на Испания, със семейството си. И все пак, долината Куршевел не е недостъпно удоволствие. Разнообразието от предложения за отсядане е голямо - от луксозни хотели, през ваканционни комплекси, планински хижи за големи компании или частни квартири. Подробна информация и възможности за резервации онлайн дава добре разработеният интернет сайт www.courchevel.com
За маниаците скиори са стръмните писти, които се спускат от станцията Солир на 2738 м в района на Кол дю Па дю Лак или в ски зоните Гран Кулуар и Лез-Авал. От станцията Кол де ла Лоз на 2274 м пък до 1300 м надморска височина са двете най-интересни черни писти с дължина по 1,5 км. Най-масовите писти са в района Ла Визел, като за най-красива се смята Бук Блан, която минава и през борова гора. Там, както и на ски лифта Ла Визел, можете да срещнете през януари много от световните знаменитости, както и най-богатите руснаци. Роман Абрамович миналата година дори отправи "неприлично предложение" да купи курорта, подценявайки легендарни чувства като френския патриотизъм. На крайната станция на Ла Визел е прието да се седне на терасата на ресторанта, на чаша френско вино и на вкусно фондю.

За начинаещите има дълги и леки трасета в района на Пралон и на Белкот на 1650 м височина, както и ски школи с добри инструктори. The French ski school например предлага уроци в група по ски или сноуборд за 45 евро на ден, както и школа за деца до 3 години, с целодневни занимания за 30 евро.
Куршевел не е само рай за скиорите, но и за фитнес маниаците. Спортният комплекс Форум предлага закрита пързалка, боулинг, фитнес център с модерни уреди и разглезващи масажи, скално катерене по стена, картинг на лед и куп други развлечения.

Друга страст на курортистите е шопингът. Тук присъстват с бутици всички елитни модни и бижутерийни марки. Многобройни са и спортните магазини, които не само продават последния писък на ски модата, както в облеклата, така и в оборудването, но и отдават под наем необходимата екипировка. Сред най-добре представените марки са Rossignol, Dynastar и K2. В Куршевел се демонстрират не само спортни умения, но и висша спортна мода. През 1930 г. Коко Шанел учредява в Сен Мориц елитния Корвилия ски клуб, с което заявява участието на дизайнерите в налагащата се като белег за елитарност скимания. Затова не е изненадващо, че именно Chanel и Карл Лагерфелд от 2001 г. създават висша мода за белия спорт. Следва ги Джон Галиано за Dior. Ето защо високите писти и хотелските лобита все повече се превръщат в необичайни модни подиуми.

В елитните ресторанти и барове пък вечер е прието дамите да се появяват с рокли, а кавалерите - с костюми. Никой не тръгва за Куршевел без вечерен тоалет, официалният дрес-код в елитните заведения е задължителен. Както се казва в един от пътеводителите на Куршевел "и не очаквайте, че във френски ресторант ще ви обслужат бързо". Известно е, че за французите храненето е ритуал, който изисква церемониалност. Един от най-известните gourmet ресторанти е Le bateau ivre (Пияният кораб), кръстен на едноименната поема на Рембо. Той се намира на последния етаж на хотел Пом де Пен и е с изглед към целия курорт. Там майстор-готвачът Жан-Пиер Жакоб, споменаван в често в гурме-гидовете на Франция, гощава гостите си с типични савойски блюда, или с ястия с трюфели, или с миди Сен Жак в екзотични сосове, а вечерята е от 80 до 170 евро на човек. Едно от развлеченията на гостите на курорта е да си устройват "гастрономични турове" из местните ресторанти. Другите забавления, типични за Куршевел и майтапчийски наричани "малките незабравими куршевелизми", са разходката с въздушен балон над курорта, краткият полет с малък самолет по залез слънце около Монблан или устройването на "скиорски ден" по пистите на Трите долини със закупен ski pass. При последното обаче важи "правилото на Пепеляшка" - лифтовете работят до 16 часа и ако не успеете да се върнете в Куршевел, ще ви се наложи да хващате такси.

Ако вече сте резервирали хотел за ваканцията, остава да очертаете маршрута. Лети се със самолет до Женева. От летището към Куршевел има луксозен автобус, който за 3 часа и срещу 106 евро ви отвежда към алпийския рай. Друг вариант е да наемете такси, в което до 4 души ще се возят за 285 евро. V.I.P - гостите наемат хеликоптер, който за половин час прелита разстоянието от Женева до Куршевел. В него могат да пътуват до 5 души на цена 1400 евро.

[[photo:1149]]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР