Stop на зелено

Това е пътуване по следите на зеленото - цвета на ранната пролет, когато всичко хубаво предстои.

Адриана Попова 12 April 2007

Избрахме да ви представим Долен в Родопите и Бръшлян в Странджа, защото са сравнително непознати, защото са насред гората и защото дават онова, от което големият град ни лишава: тихи нощи и лениви дни.

Дрескодът за зелените дестинации е: ниски спортни обувки, огромна чанта, която без мърморене ще побере книгата ви за уикенда, фотоапарата, бутилката вода и слънцезащитния крем (защото слънцето започва да препича), суетшърт или леко яке със стопери и ципове за спортен шик, шапка или слънчеви очила, тесни дънки или широки бермуди. И всичко това в ярки и свежи цветове - защото е пролет, защото са модни и защото с тях ще бъдете акцентът в това пътуване към зеленото.

Долен - забравете високите обувки

Забравете за така модерните обувки с танкове, ако ще ходите в Долен. Иначе рискувате изкълчване на всяка крачка по калдъръма на тесните му улички. Селото е обявено за исторически и архитектурен резерват заедно с отдалечената на 20-ина километра Ковачевица през 1977 г. Близо 70 са старинните му, потънали в зеленина и покрити с каменни плочи къщи и странното е, че една с една не си приличат. Строени са с вкус и мерак през XVIII и XIX в. и още тогава някои имали вътрешни бани и тоалетни. Прекрасна, и за съжаление, - сломена от времето и човешката немара, е черквата "Св. Николай Чудотворец", с нейните първокласни дърворезби.

Най-сладкият купон в Долен става, ако сте по-голяма компания и наемете някоя от реставрираните и оборудвани със съвременни удобства къщи. Със старинното си очарование Джаловата къща е перфектен вариант. Нашето пристрастие е към уютния й чардак, на който, особено при добро слънце, разговорите са по-приятелски от всякога, кафето ухае прекрасно и неприятните спомени за задръствания, работа и диети някак си се топят, топят, докато накрая не изчезнат съвсем. Други старинни къщи, подходящи за нощни купони и сутрешно успиване, са Шарковата и Доленската.

В Долен питайте домакините си за местните специалитети „капички" - това е специален сорт фасул, изсушен с шушулките, родопски клин - баницата с ориз, капама и родопска салата.

Бръшлян - сауна в горите на Странджа

Допреди няколко години банските и спортният екип в Бръшлян щяха да са повече от неуместни. Тогава това беше истински призрачно село - обвито в паяжината на времето, заглъхнало там някъде в загадъчната Странджа... После някой разкъса паяжината. В Бръшлян стана цветно, оживено, появиха се първите къщи за гости, а от миналото лято в него има и джакузи, сауна и фитнес. Тези цивилизационни глезотийки са в хотелския комплекс "Сърмашик" - така е било турското име на селото. В комплекса освен стандартни стаи могат да се наемат и къщички на два етажа с кухня и хол - в етно стил. В ресторанта се хапва вкусно, изкушенията са местните рецепти с пресни гъби, зеленчуци и странджански дядо. Никак не пропускайте десертите - ние опитахме крем "Черно и бяло" и мелба с плодове. Апетитно е и в "Механата" в комплекса с хотелски удобства на Дора Кръстева.

Там англичани и французи хапват кебап по странджански или агнешко стомна кебап. Околностите на Бръшлян са идеални за джип сафари. Любителите на мистерии не пропускат да видят т. нар. гроб на египетската богиня Бастет, жената-котка, чието изображение е очертано върху скала, или вълшебния лековит извор Индипасха - той обаче е близо не до Бръшлян, а до друго странджанско село - Граматиково. Ако искате да посетите светилището на Бастет или на Аполон край Малко Търново - трябва да се обадите в Историческия музей, за да ви осигурят екскурзовод. Без него не може, защото зоната е гранична. От Бръшлян през Малко Търново може да се влезе в Турция - в близкия Лозенград (Къркларели на турски, на 45 км) има прочут хамам, 135 км са до Одрин.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР