Остров Капри

Бевърли хилс не е единственото място в света, където на квадратен километър има най-много милионери.

Елка Влаховска 22 August 2004

Бевърли хилс не е единственото място в света, където на квадратен километър има най-много милионери. През август "звездопадът" от знаменитости с най-солидните банкови сметки в света се изсипва на Капри. Скалистият остров в Тиренско море със своите 10 квадратни километра площ посреща около половин милион гости от цял свят, привличайки като магнит богатите и известните. Повечето от тях акостират на пристанището Марина гранде с луксозните си яхти, новите римски патриции - с ревящите си моторни лодки, а туристите - с корабчета от Соренто или от Неапол, отстоящи съответно само на 5 и на 36 километра от острова.

Почивката на Капри е скъпо удоволствие. Нощувка в четиризвезден хотел започва от 350 евро (в стая без панорамен изглед) и стига до 800 евро и нагоре в разгара на сезона. Петзвездните хотели пък са с постоянна клиентела, която резервира ваканцията си за година напред. Предлагат се под наем и частни вили с живописни средиземноморски градини.

От пристанището Марина гранде таксита-кабриолети с "покрив" - раирана тента отвеждат за 10 евро гостите към хотелите и към епицентъра на светския живот в града Капри. Площадът Умберто I, галено наричан "Ла пиацетта" е едно от най-оживените, но и романтични места на острова. Там е любимото място за вечерни разходки, озвучени от разноезична реч. На "пиацетта" морският бриз не мирише само на море, а и на Шанел, Булгари и Диор, а нощем блестят не само едри звезди, но и диаманти.

Ранната прелюдия към вечерта започва в някое от малките елегантни бистра с чаша късо ободряващо италианско еспресо. В малките улички около площада пък са ресторантите, известни с огромното разнообразие от морски дарове, приготвени по средиземноморска традиция с ароматни треви. Най-скромната вечеря започва от 50 евро, а неписано правило е бакшишът да е поне 10 евро. Тук е прието да се харчат пари с лекота: да поръчате минерална вода вместо мартини за аперитив би предизвикало онзи поглед у сервитьора, който подсказва произхода му на потомък на средиземноморски пирати.

Твърди се, че най-добрата кухня и най-богатата винена листа предлагат ресторантите Villa Verde и La Capannina, най-вкусните пици сервират в Buca de Bacco, а най-красивата лятна градина с лимонови дръвчета е в Da Paolino. Познавачите се озовават в малките часове на нощта в таверната Anagrota, на около 50 м от луксозния петзвезден хотел Quisisana, където отсядат Том Круз и Михаел Шумахер. Гостите в таверната привлича легендата на острова, посивелият китарист Гуидо Лемпо, който разнежва чувствителните души със старинни неаполитански канцонети.

По италианска традиция в повечето ресторанти висят снимки на светските знаменитости, които са гостували там. През 60-те години островът е бил любимо място за отдих на Жаклин Кенеди и Мария Калас, Тони Къртис и София Лорен, Елизабет Тейлър, Джина Лолобриджида. Яхтата Marlin на семейство Кенеди, акостирала често в годините на "долче вита", днес отново се поклаща в крайбрежните води. Сега тя е притежание на синьор Де Лавалли, собственикът на марката обувки Tod's. Освен яхтите, от онези времена датира и появата на луксозни бутици на Капри.

Пръв в изникващия на острова "Клондайк на елитната мода" забива колче Емилио Пучи. Неговият бутик първоначално се нарича Emilio of Capri, дизайнерът се срамувал да използва фамилията си. "За последните хиляда години аз съм първият Пучи, който работи", обича да повтаря аристократът. Пучи дава "униформата" на светския летен отдих с прочутите панталони "капри" (прилепнали по тялото, с цип отстрани и с дължина до коляното), тесните копринени блузи и кърпите за глава, с които помним холивудските красавици от 60-те. В онези години в бутика на Пучи пазаруват София Лорен, Мерилин Монро, Лорен Бакол.

Днес шопинг традицията на острова продължават съпругите на индустриални магнати и арабски шейхове, звездите от шоубизнеса, сред които Марая Кери и Наоми Кембъл, Моника Белучи, Майкъл Дъглас и Катрин Зита Джоунс. В малките улички около "Пиацетта" са представени всички елитни марки за облекла и бижута. Отдихът на Капри носи много шопинг изкушения.

Магнит за светския елит обаче е спокойната и романтична атмосфера на острова с въздух, ухаещ на ароматни билки, с портокаловите и лимоновите горички, с феерията на средиземноморските цветя и с кристалните води на Тиренско море. В прозрачно сините води се възвисяват рифовете Фаральони, станали емблема на острова. В скалните масиви морето е издълбало причудливи пещери и арки. Най-загадъчна е Синята пещера: водата около нея проблясва с неземна синя светлина. До там се стига с лодка, а споменът за природното чудо остава незабравим. Най-красивата панорамна гледка се открива пък от хълма Солеро в Анакапри - по-ненаселената и гориста част на острова.

Изкачвайки се с лифт, пред погледа изникват Неаполитанският залив, недалечният остров Иския, крайбрежието на Соренто и величественият притихнал вулкан Везувий. Вижда се отвисоко във всички посоки и скалистият Капри, поетично наричан "каменното цвете" на Италия. В Анакапри са частните вили на хора от световния бизнес и артистичен елит. Там е и летният дом на дизайнера Валентино. В тези частни резиденции достъп естествено няма, но можете в Капри да видите как римският император Тиберий е прекарвал дните си на доброволно изгнаничество. Вила Йовис е добре съхранен архитектурен паметник.

По крайбрежието плажове с мек пясък няма. Който иска да поплува, ползва басейните на хотелите или ако е любител на по-екстремните преживявания, наема лодка и търси кротки заливчета около острова. Най-снобско е да се обикаля с яхта и да се разглеждат красивите пейзажи с чаша шампанско на палубата. Така прекарват ваканцията си холивудските продуценти, които в паузата на почивката успяват да договорят осъществяването на поредния филмов проект. Ако в началото на миналия век е била популярна днешната практика световни събития да се решават на яхти, сигурно и Ленин е щял да организира революцията на борда на ветроход във водите на Капри.

След революционния метеж през 1905 г. в Русия на острова се установява колония от около 700 руски политемигранти. Ленин на два пъти е идвал да коригира "политическата линия" на болшевиките, която неизбежно се изкривявала под влиянието на приказната природа и умиротворяващата патриархалност на островния живот. С "каприйската ерес" се заразил и пролетарският писател Максим Горки, който цели 6 години прекарал в обятията на Капри и на своята любовница - италианска графиня.

Атмосферата на острова пробужда романтични чувства. Не случайно тук е предпочитано място за венчавки, заявявани понякога и спонтанно от туристите. През последните години "венчалната треска" толкова силно обхваща Капри, (не и без помощта на туристическите агенции, които предлагат тази услуга), че е санкционирана с църковен указ. Архиепископът на Соренто Феличе Чече, под чиято юрисдикция се намира знаменитият остров, напомнил на каприйските свещеници, че католическият брак е "преди всичко църковно тайнство", а извършвано без представяне на документ за свято кръщение е "грубо нарушение на каноническото право".

Ако ви е трудно да помислите за ваканция на Капри, подарете си пътешествие дотам, за да можете да разказвате на приятели: "А това лято бях на Капри".

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР