япония

събрана в мимолетния цвят на вишна

Десислава Петрова 14 April 2005

Представяте ли си как в някоя слънчева априлска утрин шефът обявява в офиса неработен ден. И как подканва, не, дори нарежда на служителите си да грабнат сандвичи и напитки и да отидат в парка, за да се наслаждават на цъфналите дървета. Това се случва всяка пролет в Япония по времето на ханами, празника на съзерцанието на цъфналата вишна. За всеки град този ритуал трае няколко дни, докато цветчетата на сакура (японската вишна) омагьосват с неземната си красота и пробуждат тъга с краткотрайната си прелест.

Сакура е символ на японския характер. Това е така, защото животът на самураите е бил сравняван с живота на вишневите цветове, който продължава "не повече от три дни", но е красив и достоен. По рождение аристократ, японското вишнево дърво не дава плодове, единствената му мисия е да ражда красота. Затова то присъства неизменно в мотиви в кимона, порцеланови съдове, декоративни предмети. Японците се гордеят със своята сакура, защото само те я имат. Традициите за съзерцание на вишневия цвят датират от дълбока древност и са запазени и до днес.

Още в края на март радиостанциите и телевизиите обявяват Сакура Зенсен или фронта на вишневия цвят, сякаш съобщават за мощно атмосферно течение. Цъфтежът на вишните започва на юг в Окинава през март, понася се на север и през април е в Киото и Токио и накрая през май пристига в Хоккайдо. Вълнението в цялата страна ексалира. Трудно ни е да си представим подобно въодушевление, съпроводено с пикници на открито, песни, гуляи и тържества. Милиони посетители пътуват до известните храмове и градини. Празнуват пролетта с танци и музикални концерти, поетични надпревари, калиграфски изложби и рисунки, представящи настъпващия сезон.

Фирмите и семействата излизат навън, за да отпразнуват краткия пик на този толкова популярен символ на Япония. Сакура е всъщност краят на пронизващите зимни ветрове и не може да се каже, че сте видели Япония, ако не сте видели нейното пробуждане през пролетта. Това старомодно наслаждение е на път да изчезне, но не и самият празник. Той започва в 10 часа сутринта с весели шествия на хора, които носят смехотворни маски и фантастични костюми. Музиканти аматьори се опитват да свирят на шамисен, древен японски музикален инструмент, пресъздавайки атмосферата на самурайските времена. Всеки градски парк гъмжи от хора и се провеждат истински битки за най-добри места за пикник.

Нормално е да се резервират места дълго преди празненството да е започнало. Обикновено постелката за пикник се слага рано сутринта и се маркира с името на групата и часа на тържеството или се слагат "постови", който пази избраното място. Търговската еуфория също набира скорост. В магазините се продават специални чанти за пикник - бенто - в които има отделения за сандвичи, суши и бутилки саке. Освен гуляите на открито по време на фестивала се провеждат състезания по икебана, оригами, калиграфия, шибори, карате, чайна церемония, музикални рецитали, дегустации на саке, местна кухня и вино, бонзай демонстрации и сумо.

Периодът на цъфтеж на сакура е много кратък, само за няколко дни цветовете са отнесени от пролетния бриз. Така че хората имат навика да спират ежедневната си работа, да затварят магазините си, за да се насладят на сакура. Това е най-веселото събитие в годината, с пиене, музика и песни. Ценителите предпочитат по-усамотено да се наслаждават на красотата и избират по-отдалечени планини или малко населени места.

Краят на ханами обаче не е край и на сакура. Цветовете на вишната се съхраняват в сол. А когато се попарят с гореща вода, се получава благоуханно и леко питие. То може да бъде сервирано по всяко време, но е традиционно при сватби и тържествени церемонии. Така мимолетната красота на вишневия цвят е съхранена за още един миг от вечността.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР