ресторанти за здравословно хранене

Четвъртъците са посветени на вегетарианската кухня, приготвена по правилата на аюрведа от готвача Юрий Ковачев. Менюто всеки път е различно, съобразено със сезона.

17 November 2008

Чай във фабриката

Четвъртъците са посветени на вегетарианската кухня, приготвена по правилата на аюрведа от готвача Юрий Ковачев. Менюто всеки път е различно, съобразено със сезона. В по-студените дни например се предлага загряваща морковена супа с джинджифил. Като мазнина се използва гхи – пречистено чрез претопяване масло. Опитайте и традиционния индийски десерт кхири от мляко с ориз и подправки. В останалите дни в чайната се предлагат сладкиши, фрешове, здравословни сандвичи – и разбира се, изключителна селекция чайове като Jogi, Nina’s, Darjeeling, арабски, китайски зелен, мурсалски. София, Ул. Бенковски 11.

 

 


Слънце&Луна

Кухнята е вегетарианска, микс от европейски и азиатски рецепти, адаптирани към българския вкус. Тук може да опитате характерната за Ориента маджадра: ястие от ориз, леща, пресен кориандър, лимони и домат. Продуктите са пресни, от местни производители. Обработват се щадящо, често на пара, микровълновата печка е персона нон грата. Пшеницата и ръжта за специалните хлябове се смилат на място с каменна мелница, така полезните съставки се запазват максимално. В ресторанта впрочем може да набюдавате на живо цялата магия на раждането на хляба: от смилането на зърното, през месене и втасване до изпичането му. Напитките са домашен студен чай, плодови шейкове, фрешове, индийска бира и немска бира с грейпфрут. София, Ул. Уилям Гладстон, 18А. На тел. 0895 64 84 77 може да си поръчате храна за вкъщи.

 

Кибеа

Кухнята е природосъобразна, но не вегетарианска, близка до макробиотичната кухня на Анн-Мари Колбин. Използват се екологично чисти и биологично активни продукти. Не се пържи, не се използват замразени и консервирани храни. Захарта е заменена от кленов сироп. Бялото брашно се използва крайно ограничено, основният хляб, който се приготвя, е от пълнозърнесто брашно и ядки. Предлагат се органични червени вина без химикали. Обстановката е изискана. Ресторантът работи всеки ден без неделя от 12 до 22,30 ч. София, Ул. Вълкович 2А, тел. 980 30 6




ресторант Chef’s

Менюто се определя според сезона, продуктите са винаги пресни и се готвят на момента – в ресторанта няма фризер. Микровълнова печка също. През есента акцентът може да е крем супа и тиква, през зимата е времето на кнедлите и свинското задушено, през пролетта и лятото идва часът на зеленчуците – най-напред листните, а после и всички останали според появата им на пазара. Менюто се сменя всеки ден, ще го видите изписано на ръка върху дъската на входа на ресторанта. Салатите се поднасят винаги овкусени, сервировката е изискана. От сряда до петък ресторантът работи след 19 ч., през уикенда от 13 до 18 и след това от 19 до 23 ч., понеделник и вторник са почивни дни. Край Пасарел, на 17 км от София, тел. 0896 72 32 22.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР