омар за супа, суши, тепаняки

Здравословна, диетична, а и вкусна е кухнята на страните от Далечния Изток. Ако искате да опитате нещо много нетрадиционно и различно и да обогатите гурме културата си, EVA ви предлага места, където източните кулинарни традиции са претворени с опит и фантазия, а ястията са не само храна за стомаха, но и удоволствие за душата.

24 March 2008

Здравословна, диетична, а и вкусна е кухнята на страните от Далечния Изток. Ако искате да опитате нещо много нетрадиционно и различно и да обогатите гурме културата си, EVA ви предлага места, където източните кулинарни традиции са претворени с опит и фантазия, а ястията са не само храна за стомаха, но и удоволствие за душата.


Sasa

Жив омар от аквариума ще ви извадят в японския ресторант Sasa, за да ви приготвят три отделни ястия, всяко с неповторим, запомнящ се вкус. Това са само част от глезотиите за ценителите на автентичната кухня, които предлага майстор-готвачът Хироаки от Страната на изгряващото слънце. В интериора в дзен-стил с много дърво и камък и с традиционните бонзаи можете да добиете истинско усещане за традициите и вкусовете на Япония. Да узнаете по най-приятния начин какво е например «унаги кабаяки» (змиорка на скара в соев сос) или «гома данго» (мус от сладък червен боб с яйчен крем и сусамени понички). Има, разбира се и разнообразие от ястия, по-обичайни за нашия вкус, но когато човек отиде в японски ресторант, по-интересно е да експериментира с автентичните национални гозби. Защо да не се изкушите например от супата със соеви зърна, тофу, водорасли и зелен лук? Тя се сервира в чайниче с купичка, от която отпивате бистър бульон, а с клечките прихващате основните съставки. Рибите по традиция са добре застъпени, както и суши-специалитетите в отделно меню. Ресторант Sasa работи съвсем отскоро, но вече има клиенти с постоянно запазена маса.

Info: София, бул. Черни връх 31, панорамата на х-л Хемус, тел.: 02/ 963 54 14


Ястия в картини

В открития неотдавна ресторант Император в столицата можете да видите (и да вкусите) произведенията на китайското кулинарно изкуство „Диао К” – гозби, оформени като истински картини, по рецепти, предавани от поколение на поколение. В основата на кулинарните изкушения са традициите на Шанхайската школа и си заслужава да пробвате ястия като подлучената салата от медуза, захаросаната жожоба или заскреженото кашу. В менюто са застъпени и пилешкото, и телешкото, и свинското, но ви съветвам да заложите на патешкото в сос от стриди или на заешкото по императорски. А ако сте ценители на рибните деликатеси, порция есетра в лют сос или сьомга на „джонка”, ще зарадват не само небцето, но и очите ви с оригиналната си украса. По традиция ще ви сервират китайски зелен чай, а можете да опитате и автентична китайска ракия. По-голямата част от гостите тук обаче предпочитат да се доверят на перфектната селекция от български ракии и вина или на отлежалото шотландско уиски.

Info: София, кв. Лозенец, ул. Крум Попов 4, тел.: 02/ 963 37 06


200 рицари на gourmet културата

Сомелие №1 за 2006 Таньо Шишков и председателят на Евроток България и главен готвач на Гранд хотел София Жоро Иванов са основатели и оглавяват българското гурме общество със секретар Станислав Радославов. Генерален спонсор на идеята е Гранд хотел София, където в зала „Триадица” бе първата сбирка с дегустация.
200 души в рамките на една календарна година ще бъдат отбрани членове на гурме обществото от всички сфери на бизнеса, изкуството, спорта, политиката. Всеки месец те ще опитват и оценяват не само деликатесни храни и напитки от най-висока класа, а и ще се запознават с произведения на изкуството, с дрехи, бижута, аксесоари на водещи световни марки. Членството в тази нова ложа не се заплаща, но в нея се влиза само с покана и посвещение в гурме философията и културата. Място сред 200-та избраници се освобождава единствено при смърт или отказ от привилегията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР