Ресторант „Банкович“

Понякога ставаме алергични към столицата, в която дневният бензинов дъх се сменя с тежкия парфюм на нощния клубен живот. Но в София има и малки градски потайности, които да ни зареждат през есента с невинния аромат на щастието

Адриана Попова, Елка Влаховска 28 November 2013

Главният готвач Мариан Банкович спечели два медала на току-що завършилия фестивал на сръбската скара в Лесковац „Рощелиада“ – I място за „Каручката“ (ястие с 5 вида месо: телешко, свинско, конско, агнешко и пилешко) и III място за плескавица и кебапчета. Фестивалът събира майстори на сръбската скара от цял свят.
Каймакът е много типичен за сръбската кулинария – приготвя се от горния слой на необезмасленото мляко, който се обира и престоява с малко сол. Каймакът в ресторант „Банкович“ се носи от Крушевац и е най-добре да го поръчате с прясна погача. Безобразно вкусен е – първична и чиста храна, която като че ли носи наслада на ДНК ниво. Естествено, не може да сте в сръбски ресторант и да не опитате скара. Най-добре вземете плато с различни видове скара – от миниатюрни кебапчета до ущипци, пикантните кюфтенца с кашкавал и бекон. Специалитет е и гравче на тавче – познатият и от ресторантите в Македония боб, запечен в гювече. Внимавайте с ракията – крушовата и дюлевата от Лесковац атакуват доста агресивно обонятелните рецептори, но за любителите на различното може би ще се окажат успешен експеримент.
На „Аксаков“ 11А, София, тел. за резервации 0884 586 650.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР