Дневникът на една много гладна жена

Написан от Биляна Хинова в клиниката на д-р Людмила Емилова във Варна

Биляна Хинова 01 April 2003

Пристигам във Варна объркана и изплашена. Лекарите, които ме лекуваха в София, са много скептични и не вярват в гладолечението. Аз пък, след седмици на лекарства и изтощителни прегледи, съм разколебана в методите на официалната медицина. Не е нормално на моите 35 години за 10 дни да направя 5 хипертонични кризи - кръвно налягане 200/140 и пулс 100-125.

В същото време увеличената ми щитовидна жлеза кой знае защо отказва да работи. Изобщо! Изглеждам така, сякаш съм глътнала малка гумена топка и лекарите твърдят, че само операция за отстраняване на възлите може да ми помогне, а оттам нататък пожизнено ще карам на лекарства. Гърлото ме боли ужасно. Не мога да работя и да се радвам на шестмесечната си дъщеричка. Добре, че голямата е на 12 години и се справя сама.

Д-р Емилова ме прегледа и ми каза, че със сигурност гладолечението ще реши проблемите с кръвното, но не се наема да прави прогнози как ще се развие заболяването на щитовидната жлеза (тиреодит на Хашимото). Веднага обаче се обади на лекар във Варна, който на следващия ден ми направи ехография на щитовидната жлеза и разреши да гладувам.

Към всичките проблеми мога да добавя и постоянните болки в гърба заради работата с компютър, влошеното зрение, нездравословното хранене, социалната зависимост към цигари и - не на последно място - около 15 килограма наднормено тегло, които никак не мога да сваля след раждането.

За това съм тук, в прочутата клиника на д-р Емилова, която лекува с омекотената система за гладуване. Дано не е късно.

Пристигнах в четиризвездния хотел "Лебед" в курорта "Свети Константин и Елена", в който е клиниката на д-р Емилова, с две огромни чанти - едната с дрехи, другата с плодове, с огромно безпокойство дали ще се справя и с една камара снимки на любимите ми същества, без които трябва да издържа цели три седмици (май това ще ми е най-трудно). И разбира се, въоръжена с достатъчно техника - компютър, мобилен телефон, CD-плейър и фотоапарат.

Навън е невероятен студ, морето е покрито с ледена кора и изглежда така, сякаш никога няма да се размрази. Тишината е невероятна. Особено като си свикнал да виждаш тези места изпълнени с хора, топли и слънчеви. Красиво е. Но някак си странно.

Мануела (позната от много време, минала по пътя на гладуването, сега работи като инструктор по йога при д-р Емилова и в останалото време като секретарка) ме посрещна с усмивка и специален подарък - ефектно опаковано шишче от изсушени ягоди.

Легнах си без обичайната вечеря - месо с картофи, салата, а понякога и десерт. Хапнах само две ябълки, за да се подготвя за утрешния ден първи от програмата.

За деня - 0 кг ,цигари 7, кн 140/100, ужасно силна болка в гърлото

ДЕН ПЪРВИ 17 февруари

06:48 Събудих се със същата болка, кашлица и запушен нос. За първи път посрещнах деня с тибетски ритуали -специалната гимнастика поздрав към слънцето. После ми взеха кръв за изследвания. Кръвно 125/85, болка в гърлото.

10:00 Току-що изпих закуската си - чай от липа и чаша прясно изцеден лимонов сок с мед, заради гърлото. Чувствам се добре, не усещам глад. Всяка сутрин д-р Емилова изнася лекции, докато ние си пием чая. Днес ни разказа истории на хора, които буквално са се изправили на крака след 20 дни гладуване.

Много интересни хора има тук. Всеки с проблемите си, и с надеждата, че за 2-3 седмици ще се отърве от болести, които са го мъчили години. В същото време има и такива, които са скептично настроени и непрекъснато се правят на интересни. Оплакват се, че им е скучно, че нямат с кого да си говорят и са доста досадни. Сега ще се разходя до морето.

15:00 До сега съм изпила 2 чаши чай и една чаша фреш от лимони ( + ягодите). Глад не изпитвам, по-скоро мислите са ми гладни.

19:30 Кръвното ми налягане е 110/80. Твърде ниско е за мен. Усещам се странно. Болят ме костите, движенията са ми някак забавени. Следобед спах два часа - като малко дете. След това играх китайска гимнастика. Сега ще изпия още една чаша чай, а към 10:00 ще хапна круши. Продължавам да си мисля за разни вкусотии. Това е най-трудното - да спреш да мислиш за разни сандвичи, манджи и топли хлебчета. Не усещам глад.

Гърлото още ме боли. Трудно преглъщам и чаят много ми помага. Езикът ми е обложен с поне 1 мм налепи.

Една полезна рецепта при болки в гърлото: изцежда се сокът на 3-4 лимона, добавят се 3-4 супени лъжици мед и се загрява на водна баня, без да завира. Изпива се бавно на големи глътки. Ето това ми направиха в ресторанта по препоръка на д-р Емилова и ми помогна.

Цигари 7, кръвно налягане 110/80

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР