Лагерфелд избра Кремена Оташлийска

За една година тя постигна това, което известни модели не могат и за десет. Научете как – от първо лице.

Кристина Симидчийска 10 October 2013

Кадър от досието на Chanel Cruise Singapore, сниман от Карл Лагерфелд

България най-накрая има своя истински световен топмодел – 17-годишната Кремена. За една година тя постигна това, което известни модели не могат и за десет. Научете как – от първо лице.

Не, няма да преувеличим, ако кажем, че един български модел покори Седмиците на модата в началото на тази година. За сезона есен-зима 2013/2014 Креми Оташлийска дефилира за 52 бранда и колекциите им прет-а-порте – абсолютен прецедент за нов модел, както отбелязаха в модния сайт style.com. Взе участие и в Седмиците на висшата мода (с общо 11 шоута), лицето й заблестя от пролетната кампания на Balenciaga, а вездесъщият Карл Лагерфелд я избра за лице на круизната колекция Chanel Singapore. Равносметката? Много силно начало на една модна кариера, която я отведе в Hot List на най-големия сайт за мода models.com за най-търсените модели в света.
EVA с удоволствие ви представя Кремена Оташлийска.


Креми се появява на срещата ни в обичайната за един модел „униформа“: кецове, дънки, кожено яке. Разкошната й коса е прибрана в небрежен кок. Изглежда съвсем на годините си и все пак моментално се отличава с висока стройна фигура и характерна лека походка. В България е само от ден и се ядосва на дискомфорта от часовата разлика, за която твърди, че обикновено не усеща. Този път обаче пътят й е дълъг: идва от Париж, преди това е имала двудневен ангажимент в Сингапур. Дотам е летяла общо 20 часа от Ню Йорк с пет часа престой в Шанхай. Поръчва кафе, а на късметчето й пише… късмет. Ами да, Кремена определено е момиче с късмет.
Едва 9-годишна заминава за Барселона заедно с майка си и сестра си Бистра, която – следвайки амбицията за тенис-кариера – е записана в спортна академия в Испания. Пет години по-късно при една от ваканциите си в България Креми среща собственика на агенция „Интермоделс“ Ирина Папазова. Тя забелязва потенциала й за модел и я уговаря за пробни снимки – явно успешни, защото след като Ирина ги изпраща на модната агенция View в Барселона, Кремена получава първите си покани за фотосесии. Няма въодушевени спомени за тях, но те стигат до небезизвестната агенция Ford Models в Ню Йорк. И оттам са категорични: идвай. Заминава с майка си, която подписва договор с Ford и неотлъчно пътува с нея през първите шест месеца: „Нормално, непознат бизнес, нищо не знаехме за него – припомня си Кремена. – Но аз съм самостоятелна от малка. Още откакто заживяхме в Барселона, често пътувах сама до Канада, където имаме роднини. Голям плюс бе, че говоря свободно няколко езика. Дори и сега, като казвам, че съм от България, но знам френски, испански и английски, ме гледат изненадано. Всъщност никой досега не ме е разпознавал като българка.“
Големият пробив идва с кастинг в Париж за френската модна къща Balenciaga. Връщайки се в Ню Йорк, Креми разбира, че не само е одобрена да дефилира за бранда за предстоящата Седмица на модата, но и че ще го прави като тяхно ексклузивно лице. Това означава, че никоя друга марка не би могла да я наеме за свое шоу през сезона в която и да е държава в света. За капак дебютиращият модел е избран да закрие шоуто на Balenciaga, с което шансът й за модна кариера се увеличава многократно. Ексклузивният договор е продължен и през следващия сезон, снима се за престижни списания като Vouge Италия, W, Numero, Self Service, Pop, Love, Another Magazine, позира пред обективите на Стивън Мейзъл, Патрик Демаршелие и Питър Линдберг.
Междувременно, вече на 16 години, Кремена прекъсва обучението си в Барселона и продължава с дистанционно училище в България, което тази година завършва. В момента живее в Ню Йорк с още няколко момичета модели: „Имаме много хубав апартамент на 50-ия етаж, на две минути от Таймс Скуеър. Няма нищо общо с ужасните моделски апартаменти, за които всички говорят. Може би зависи и от агенцията. Вече искам да си взема мой апартамент, но търсенето изисква време, което засега нямам.“ Прелита поне два-три пъти месечно разстоянието между САЩ и Европа и най-често не знае къде ще е следващият й ангажимент: „Ей сега може да ми звъннат и да кажат – утре пътуваш, ще снимаш корица в Париж. Или – ще си на кастинг за Armani. Максимум седмица най-рано определят следващата работа. Случва се и в деня преди заминаването да я канселират. Никога не се знае.“
Определя се като супердисциплинирана, никога не закъснява за среща и не си позволява да мрънка каквото и да се случи. Благодари за това на родителите си: „Майка ми винаги е изисквала много от мен и сестра ми. Ако лимитът за нещо условно е 10, тя ще иска от нас 20! Винаги е било така.“ Пак на тях дължи издължената си фигура (и двамата са бивши спортисти – майка й е европейска шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика, а баща й е бивш национал по волейбол) и се заклева, че не е прекарала и един ден на диета. Не си пада особено по четенето. Слуша най-различна музика и обожава, като се завърне със сестра си в България, да обиколят столичните чалга клубове – нещо като ритуал welcome home. Отдава го на факта, че двете толкова отдавна не живеят в България, че възприемат чалгата с очите на чужденци. А може и просто да й харесва. Но най обича българската храна: „Хубава храна! В Америка всичко е изкуствено и безвкусно, усещаш как ти става гадно още докато го ядеш.“ Но да се върнем на въпроса с модата:

Очакваше ли да направиш толкова силен моден сезон?
С риск да прозвучи малко надуто – да. Логично е, след като два сезона си ексклузивно лице за голяма марка като Balenciaga и никой друг не може да работи с теб, през третия сезон всички да те искат. А и освен това месец преди кастингите за ревютата излезе кампанията на Balenciaga. Така че малко или много го очаквах. Дори си спомням как преди да започне всичко казах на мама: „Много искам да направя 50 шоута и да участвам в Dolce&Gabbana.“

Звучиш като максималист.
Абсолютно такава съм! Даже малко прекалено максималист съм, но то е за хубаво. Направих всички шоута, които си пожелах. Наистина с много труд, но... Всъщност хората няма как да ме разберат, дори и да им го обяснявам.

Какво значи „много труд“ за един модел?
Да започнем с това, че всеки ден ставаш в 6 часа. Подготвяш се за фитинги, за кастинги или за шоута. Прибираш се към един, два, три през нощта... Спиш около три часа. Имала съм на ден по 4 шоута и 3 фитинга. И разбира се, в различни точки на града. Някои момичета предпочитат да ходят с метрото, но аз просто не мога. Ползвам кола и шофьор, които агенцията осигурява, а след това си удържа разходите от хонорарите ми. Не е никак евтино, но е единственият шанс да си отдъхна за 10–20 минути, така че в този смисъл парите си заслужават. Седмиците на модата са изключително натоварващи и само хората, които работят в тази сфера, го знаят. Другите си мислят, че е голяма забава – грим, прическа, после се разхождаш по подиума... И аз първоначално си го представях така, но бързо разбрах колко много труд има от целия екип зад една снимка, какво напрежение и натоварване е всъщност.

Има ли някое шоу, което бе твой фаворит?
Може би тези на Chanel и Louis Vuitton. Това на Louis Vuitton беше в последния ден от Седмиците на модата. Моето повикване за шоуто беше в 3 часа, а фитингът ми за тях преди това бе в 3 през нощта. И след като шоуто мина, просто ми се ревеше от кеф. Толкова бях щастлива, че всичко е свършило. И горда, че съм издържала. Хората забравят, че модните седмици всъщност са четири и реално за един модел това е месец неспирна работа. Иначе като обстановка, декор и атмосфера най-много ми хареса шоуто на Chanel.

Как се случи Лагерфелд да те снима за досието на Chanel Cruise Singapore?
Случи се след ревютата прет-а-порте и висша мода на Chanel, в които участвах. Самото досие го снимахме една седмица преди шоуто на колекцията. Лагерфелд е адски готин. Знае се, че винаги закъснява – поне с 5-6 часа. Просто седиш и го чакаш. Бях в студиото в 6 часа, в 7 вече бях готова и гримирана, а започнахме снимките в 12 през нощта. Но моите приятелки модели ме бяха предупредили – чакаш много, но пък снима страшно бързо. Така и стана: за три часа снимките приключиха. Най-много време отнемаше нагласяването на аксесоарите. Иначе Лагерфелд го мислех за надут, а той се оказа адски мил и сърдечен. Като влезе в студиото, целуна абсолютно всички – до асистент-гримьорите и фризьорите. Изумително е как на 79 години работи толкова много и има такова изобилие от енергия.

Ти защо напусна първата си агенция в Ню Йорк – Ford Models?
Те бяха страхотни, но в края на миналата година много от агентите им напуснаха. Сред тях бе и моят агент Нуно, с когото започнах от нулата – още от агенцията ми в Барселона. Когато той напусна Ford, аз първоначално останах, защото това все пак е голяма агенция. Обаче нещата не вървяха добре и затова сега съм със Supreme Management и отново с моя любим агент.

На какво според теб се дължи успехът ти?
(скоростно, без да се замисля) Късмет.

Наистина ли е само късмет?
Може би е и до начина, по който работиш. Важно е да имаш дисциплина. Досега никой никога не се е оплаквал от мен и дори напротив – хвалят ме пред агентите. Но главно е късмет, защото има толкова много момичета и ако не съм аз, то ще е някоя друга. Забравяш годините си, откъде си и всичко останало, просто работиш.

Разкажи ни за работата си с Balenciaga.
Работих близо месец с тях и бяха добри и мили. Никола Геские (бившият дизайнер на марката, сега наследен от Алекзандър Уанг – бел. ред.) е много деликатен човек и странно, но се притеснява от контактите с хората. Ден след рождения ми ден разбра, че съм празнувала, и ме привика настрани. Отивам и виждам Никола и неговата стилистка Мари – стоят пред една торта и започнаха да ми пеят Happy Birthday. Подариха ми чанта и аз просто не можех да повярвам! Като цяло големите имена в модния бизнес – дизайнери, фотографи – са много готини. Същото важи и за моделите. Казват, че са злобни и дръпнати, но напротив – истински успелите и добрите въобще не са надути. А момичетата, които са нови като мен, бързо започват да се правят на важни и затова се провалят.

Какво мислиш за топмоделите в България?
Ох, веднъж на една фотосесия показах на екипа една много известна българка, която се определя за супермодел. И те се изплашиха. От количеството грим, силикон и всичко останало. Стандартите са много различни тук и там... Чета коментарите в разни сайтове, в които често ме наричат „анорексичка“, а любимият ми е на една жена, която написала: „Не бих искала да съм на нейно място.“ Мога само да я съжалявам. Сериозно, кой не иска да е на мое място?!

Не знаеш какво ти предстои, но какво би искала да ти се случи през следващия моден сезон?
Корици. И от Топ 50 да стана Топ 1 (избухва в смях). В models.com – най-важния и голям сайт за модели – в момента съм в Hot List. Надявам се скоро да попадна в Топ 50. Но има време. Сега съм на 17 години. И се надявам да имам също толкова силен следващ сезон, защото това, че предният е бил успешен, всъщност не дава никакви гаранции.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР