Експедиция Грим

Влез в приказките

Лилия Илиева 23 September 2013

Влез в приказките

В края на миналата година се навършиха 200 години от публикуването на първата книга с преразказани вълшебни истории и легенди на братя Грим и сега най-хитовият маршрут в Германия е „Експедиция Грим“. Дълъг е 600 км и следва стъпките на приказките и на живота на двамата най-известни немски братя разказвачи от родния им град до отрупания със статуи на бременските музиканти град Бремен. Ето какво интересно може да видите в тази експедиция:



Колибата на Снежанка и седемте джуджета

Намира се на хълмовете над спа курорта Бад Вилдунген в центъра на селцето Бергфрайхайт. В нея има 7 креватчета с детски размери и окачени на закачалката шапки за джуджета. Местните трудно се вписват в представата за джуджета. В медната мина над селцето в продължение на 450 години работели едни от най-снажните мъже в цяла Германия, тогавашните гастарбайтери. Бергфрайхайт в превод от немски означава Планина на свободата. Дали в къщата на Снежанка е имало джуджета, или приказната героиня е била доста едра германка?

Замъкът на Спящата красавица
в Сабабург е превърнат в хотел. На входа му има табела с историята на местната красавица Маргарета фон Валдек, която починала едва на 21 години (през 1554 г). Била прогонена от мащехата си и после, казват, отровена. Според легендите, когато собствениците закупили замъка, той бил заобиколен от трънаци, също като в приказката за Спящата красавица. Всеки четвъртък от април до октомври в 4,30 следобед в замъка Сабабург се играе приказката за момичето, което принцът събужда с целувка. Много двойки включват този замък в сватбеното си пътешествие. Сватбеният апартамент е на върха на стръмно спираловидно стълбище. Навсякъде има надписи „Спящата красавица живя тук“.

Кулата на Рапунцел
е десетметрова. Тя е част от хотела на Тренделбург – замък, пълен с рицарски брони и оръжия, сводести изби, мазета и високи кули. От един от най-високите прозорци виси десет-метрова руса плитка. Казват, че е на Рапунцел. Разходката в замъка води гид-рицарят Дитрих. Може да се разминете с булка и младоженец, защото хотелът е много популярен за организиране на сватби. Има резервации даже от Китай и Монголия.

Бременските музиканти
може да видите в Бремен сред грандиозна готическа архитектура и лабиринт от средновековни улици. До октомври всяка неделя в 12 ч. на обед музиканти разказват приказка в хумористичен вариант и с музикален съпровод пред църквата Либефрауенкирхе.

Можете да се разходите по река Швалм в близост до едноименния град. В гъстата гора преди града се е разиграла историята на Червената шапчица. Повече за маршрута и събитията по него може да научите на www.germanfairytaleroute.com.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР