Вечеря на свещи с Димитър Тодоранов

Лилия Илиева 04 September 2013

С Митко Тодоранов сядаме на терасата на неговия ресторант Moabet в Лозенец в момента, в който слънцето потъва зад хоризонта. На запад се разливат златиста, оранжева и червена светлина, от изток пълзи тъмнината на нощта. С интересен мъж като него вечерята не може да е просто на свещи. На терасата под нас една по една пламват факли. 

Димитър Тодоранов е главен мениджър на Федерацията по шотокан, треньор на българския национален отбор, многократен национален и единственият европейски шампион на България по карате-До. Завършил е информатика във Великотърновския университет  и Националната спортна академия  у нас, финанси и финансов мениджмънт в САЩ. Три години е изучавал НЛП (невро-лингвистично програмиране) по руската школа. Занимавал се е с високорисково инвестиране на американската фондова борса. Тренирал е звездите Ан Хатауей и Хю Джакмън по спортна програма, която сам е създал. Бил е модел на Dolce&Gabbana. Срещал се е с Дейв Геън от Depeche Mode. Във вените му тече българска и бразилска кръв. Налива ми бяло вино. Казваме си „Наздраве“.

Митко е от Велико Търново. Дали заради това е болярското му спокойствие? Или благодарение на спорта, с който продължава да се занимава ежедневно – тренира минимум час всяка сутрин? Тодоранов е от расата на хладнокръвните. Непоклатим във всяка ситуация. Бързо мисли, бързо реагира. Действа интелигентно. Може би е емоционален, но му е необходимо време, за да допусне другите до себе си и да си позволи да го показва. Говори едва забележимо френско „р“. Има татуировка под дясната ръка с японски йероглифи. Значението им е тайна, но един от тях се свързва с годината на Тигъра по китайския зодиак, в която е роден. И е много интуитивен. Преди да подаде ръка на човека срещу себе си вече го е сканирал. Нарекъл е ресторанта си Moabet и заради асоциацията с приятен, сладък разговор, но още повече заради вплитането на значенията на думите moi на френски (аз) и bet – на английски (залагам). Заложил е тук своето име, както във всичко, което прави. Ресторантът е на веранда от бяло дърво с приказна гледка към малкия залив на Лозенец. Под нас са клуб Hacienda, сгушен сред палми, и златистият пясък на плажа. Шумът на морето е упойващ. Вдясно денонощно свети бял стилен кръст, а вляво на скалите скоро ще се появи шестметрово бяло пиано. В дизайна на ресторанта се включва Краси Капитанов. В интериора на комплекса Hacienda Art&Sport Beach, в който е и клубът, има картини на художниците Кольо Карамфилов и Стефан Божков. 

Идеята се ражда на хамак
Идеята за този комплекс му хрумва през 2008, когато се връща от Ню Йорк. Разведен е от година. Отива сам на море. Попада на малкия плаж на Лозенец и полюшвайки се на един хамак отстрани на скалите, осъзнава, че е време след години странствания по цял свят и много прекарани в Ню Йорк да се върне в България. За два дни се запознава с всички. Разбира, че мястото се дава под аренда. И разработването на този комплекс се превръща, както сам казва, в скъпото му хоби.
Пием вино и Митко признава, че една от любимите му летни напитки е перно или всички с анасон. Това за него е вкусът на лятото. Напомня му за ваканционния дух на Средиземноморието. Хапваме салати – той от рукола с морски дарове, аз от белени розови домати с моцарела и кедрови ядки. За менюто ни се грижат двама готвачи – един български и един гръцки. Най-любимият аромат на Митко, признава, е на море. С морето имат особена връзка. То прекъсва състезателната му кариера. То го ранява. То сменя кръвта му. То му донася най-големите му любови. Но поред!

След белия тунел видях ангел
Вече е европейски шампион, когато отива на световно първенство в Бразилия. Работи с един от най-добрите треньори в света – Антонио Лива. „Треньорът ми каза: „Ще станеш световен шампион. Ходи си почивай – споделя Митко. – Аз много обичах да карам сърф. И се пуснах по вълните. Една ме удари в пясъка. Този инцидент преобърна живота ми.“ Откарват го в болница. В стаята в интензивното от съседното легло му махва някакъв човек. След минути изнасят човека мъртъв, увит в чаршаф. Лекарите са убедени, че на Митко му няма нищо. Видимо е така, но коремът му започва да се подува. Седем часа по-късно установяват, че е пълен с кръв, защото реброто му е пробило бъбрека. „И бях почти умрял. Правиха ми две операции. Преляха ми бразилска кръв. Все се шегувам, че кръвта ми почерня. Видях белия тунел, тялото си отгоре и това ме промени като човек. Вече се радвам на малките неща.“ В нощта след операцията, когато вижда тялото си отгоре, Митко вижда и друго – до леглото му седи млада бразилска лекарка с книга в ръка. Тя прекарва цяла нощ, бдейки над него. Казва се Патриция и е стажантка в болницата. Живее в общежитието на последния етаж на сградата. Патриция е неговият ангел. Влюбват се. Тя е непрекъснато до него. На втората операция е в операционната. Преди това Митко й е предложил да се оженят. Тя е приела. Следва голяма любов. Митко прекарва 20 дни в болницата. В началото не може да помръдне. Всеки ден го мият дебели негърки с големи гъби и го целуват. В момента, в който събира сили, на всеки 30 минути става и обикаля леглата по 5 минути. Възстановява се. Връщат го със самолет в България преждевременно. Съпътстващият го лекар полудява в самолета. Връзката с Патриция продължава две години. Чуват се по телефона, знае бразилския й номер на наизуст. С времето и разстоянието любовта избледнява. Осем години по-късно се чуват по скайп и тя му признава, че има син. Връзката прекъсва. Два дни по-късно Митко успява да разбере, че синът й не е от него. Но тези два дни... са много вълнуващи.
Съдбата го разделя с Патриция, за да го срещне с друга любов.

Сред вълните
Със свой близък приятел заминава за Лондон на курс за инструктор по различни спортове (йога, пилатес, степ аеробика) на круизни кораби. Първият час, който води, е по йога. А тя не е най-силната му страна. След като не намира никого да го замести, показва една загрявка за карате, една за футбол и завършва с дишане. Всички в залата са смаяни. Никога не са опитвали такава йога. Тогава се запознава с бъдещата си съпруга – Наташа Чатарпал. Тя е водеща в MTV и е на кораба с телевизионен екип, за да снимат реклами. Наташа е второ поколение емигрантка в САЩ с наполовина бразилски и наполовина индийски корени. Митко харесва бразилските жени. Те ходят сякаш танцуват. С тях всичко се случва с лекота. С Наташа се влюбват. Пътуват заедно за кратко на кораба и решават той да замине при нея в Ню Йорк.

Ню Йорк, Ню Йорк
„В Ню Йорк отидох на състезание с мой приятел, победихме и реших, че единственият начин да почна да правя нещо – защото отидохме на Нова година и до февруари свършихме парите – е да тренирам някого на карате.“ Предлага да води карате в клуб и го приемат. Започва работа. После създава свой фитнес и обединявайки уменията, които има – от йога, пилатес, кикбокс, карате и другите спортове, които владее, – създава програмата си Body Fat No More с намигване към Faith No More. „И на майтап тя придоби суперпопулярност.“ Снимат го в сутрешните блокове на NBC, CBS и FoxNews. Канят го да обучава треньори в най-големия фитнес в света в осеметажния Sport Club LA в Upper East Side в Манхатън. „Там членуват някои американски актьори. И там го намира агентът на Ан Хатауей, за да я тренира и да я подготви за филма Get Smart. Тренират година. Описва я като много дисциплинирана. Отношенията им са служебни и приятни. Има тренировки и с Хю Джакмън. Идеята е Митко да живее в Ню Йорк с жена си и да тренира звезди. Заедно с това продължава да учи и става финансов консултант на кувейтски фонд. За любимата си Наташа се жени два пъти, първо – когато изтича работната му виза за САЩ. Тогава двамата се венчават тайно. Две години по-късно правят пищна сватба с 500 гости, 20 от които са близки на Митко. Сватбата е в хотел „Кристал палас“, където се е женил Доналд Тръмп, и на нея има кораб от лед. Продължава с дни по американските обичаи. Първо избират шафери и шаферки, после правят репетиция. Година по-късно се развеждат. И той си тръгва. Има нужда да смени посоката.

Тайната
Консултира американски фирми, предоставящи услуги в областта на спорта и здравословния начин на живот, и организация за международна стокова логистика. Амбициозен е и много любопитен. Има сетива за разпознаване на всяко важно ново знание. „Китайците имат едно проклятие – да живееш в интересни времена. За тях може да е проклятие, за мен е готино. Интересно ми е да е динамично“ – казва Митко. Харесва книгата The Secret (Тайната) на Ронда Бърн и вярва, че днешните ни мисли са утрешната ни реалност. Светът му се струва интересно място и вярва, че най-хубавото предстои.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР