Кейти Холмс: Ще разбие ли пилето златната клетка

Холивудските клюкари, които отдавна подозираха, че звездният брак на Том Круз с Кейти Холмс няма да го бъде, се оказаха прави.

16 November 2007

Снимка: sipa/keystone

Адвокат Денис Уосър, който от години обслужва Том Круз и роднините му, вече е бил притеснен от въпроси на Кейти, свързани с бъдеща юридическа раздяла на семейството.

Още преди две години, когато Том и второразрядната актриса, милата девойка Кейти обявиха, че са гаджета и започнаха да се появяват ръка за ръка, журналистите предположиха, че това е само рекламен трик, изгоден за двете страни. Новите любовници подозрително демонстративно се целуваха и разкриваха чувствата си. Сдържаният по характер Том тикаше Кейти пред камерите, целувайки я в устата, обясняваше, че изгаря от страст. Във всекидневниците редовно се появяваха отчети точно какво е подарил на възлюбената си, как е организирал романтично пътешествие, как е дал указания на Армани да създаде за нея колекция от бельо до сватбена рокля.

В шоуто на Опра Уинфри този доскоро напълно затворен в себе си мъж скочи от стола, тръшна се на земята, молитвено вдигайки ръце към тавана и започна да се кълне в любов на Кейти. Това шоу в студиото струва на Том разтрогване на контракта му с „Уорнър Брос".

Кейти също нагнетяваше напрежението - разказваше как още като ученичка сънувала, че се омъжва точно за Том Круз. И този вълшебен сън станал реалност.

Оказва се обаче, че Том Круз лично е организирал сбъдването му. Ето как: звъннал на бащата на Кейти, именит адвокат на име Мартин Холмс, и му обяснил как е страхотен фен на дъщеря му, която е гледал в „Телефона кабина" и „Пеещия детектив", където тя има малки, но ярки роли. И как най-любимият му телевизионен сериал е „Заливът на Доусън", и как е готов да ходатайства пред босовете на Холивуд за възобновяването му.

Бащата на Кейти бил слисан и се опитвал да обясни, че той и майка й не подкрепят участието й в глупави и агресивни филми. Че се опитват да я накарат да завърши висшето си образование и да се занимава с керамика, където тя наистина е много добра. Но Том продължавал да разказва за своите планове, свързани с Кейти - как иска да направи рекламния тур на филма „Война на световете" заедно с нея, как иска да я заведе в Италия, Франция, Южна Африка. Мартин Холмс не можел да направи нищо освен да предаде на дъщеря си молбата на Том.

Когато между двамата се завързва роман, бащата си позволява да попита как е възможно да строиш отношенията си по телефонно обаждане. Обяснението на Кейти е, че Том е свикнал всичко да планира , затова не забелязва, че понякога прави глупости. Том й бил обяснил как няколко пъти се опитвал да стигне до нея, но агентът й все му затварял, мислейки, че някой се шегува.

Запознанството на Кейти и Том също било добре планирано и организирано - Том затворил един ресторант, масите за двама били украсени с букети и свещи, сред тях се движели келнери с колосани жаба и предлагали ту винената листа, ту менюто, ту Том да оцени качествата на броколите (нали е вегетарианец). Той изглеждал потресаващо в смокинг с лилия в петлицата, старомодно зализан с брилянтин.

Кейти била толкова смутена, че когато сядала, не уцелила стола и паднала, хващайки се за покривката на масата. Падайки, тя забелязала как лицето на Том се променило, сякаш на мястото му застанал друг човек: очите му се присвили и устата му се изкривила в гримаса на презрение.

Въпреки че се опитал да обърне всичко на шега, Кейти никога не може да забрави другото му лице. И когато се роди дъщеря им Сури, и когато тя е сама, измъчена от безсъние, продължава да си задава безброй въпроси: кой е Том Круз всъщност, какъв човек е?

...Първата им вечеря заедно минала великолепно, въпреки че вместо задушени броколи Кейти би предпочела бифтек. Но Том казал, че още от този момент започва да я въвежда във вегетарианската вяра. Въпреки че я развличал с досадни истории от детството си, Том харесал на Кейти. Та нима има жена, която да устои на Том Круз - красавец със спортна фигура, с белозъба усмивка на студент, мечта на американската тъща, както го наричат в холивудските кулоари.

Изпращайки Кейти до дома й, Том й подал плик: в него имало чек за покупка на ново жилище, както и адреса на жилището. Подхвърлил й още на другия ден да намине през бутика на приятеля му Джорджо Армани, да си избере нещо в синьо, защото харесвал този цвят, а и трябвало да я заведе на опера.

Кейти се разтреперала, Том й назначил втора среща! Тя го искала, още как го искала, но какво щяло да стане с връзката й с Крис Клейн? Те се разделили още през 2003, защото тя му изневерила.

На следващата сутрин споделила с майка си, че Том изглеждал много самотен, говорил толкова много, явно нямал приятели, пред които да го прави.

Много скоро той й звъннал през нощта да й каже, че заминава с него в Рим. Сутринта ще я вземе шофьорът му, багаж не й трябва - той ще й купи всичко необходимо. Бил се разбрал с баща й, че тя минава под негово разпореждане.

В Рим на премиерата на „Война на световете" те за пръв път се появили заедно пред медиите. Том се натискал непрекъснато, а на въпроса „Кога ще е сватбата" отвърнал „Скоро."

В стаята на хотела Кейти намерила колекция от рокли, избрани за нея, и десетки кутийки с диамантени бижута. Том непрекъснато молел да му прости, ако се държи неадекватно, защото бил направо загубил ума си по нея.

Хубаво ли й било с него? В първите месеци - със сигурност. Романът им вървял като приказка - тя била обикновеното момиче, Том - принцът. Заел се да организира дори кариерата й. А родителите на Кейти били скептични и недоверчиви към бъдещия зет.

През 2005 Том завел изгората си в Париж. Качил я на Айфеловата кула, за да й съобщи нещо много важно. На най-високата площадка охранителите им направили така, че да останат сами. На Кейти й се подкосили краката не само от високото, а и от предложението за брак, което Том й направил, измъквайки от джоба на якето си кутийка с пръстен. Разбира се, че била съгласна да се омъжи за него! Том й протегнал ръка с нов, обсипан със скъпоценни камъни телефон, за да звънне на родителите си. По-късно Кейти разбрала, че се подслушва. Специално нает човек отсявал обажданията - така отпаднали от списъка на близките й нейните приятелки.

На връщане в Лос Анжелис Кейти изслушала всичко за вече подготвената сватба: щяла да струва два милиона, на нея щели да бъдат поканени приятелите на Том със съпругите си, за нейните не бил съгласен. Тя трябвало да прояви благоразумие - не можело хора от висшия ешелон да пият коктейли с непознати от простолюдието.

Между другото, Том бил предвидил, че Кейти трябва да роди преди сватбата: Армани имал поръчка да ушие за бебето му костюм. Оказало се, че гинекологът е съобщил на него, че Кейти е бременна, не на нея.

Том изобщо не забелязал, че на бъдещата му съпруга въобще не й станало приятно в тази ситуация. От векове първа жената научава вестта, че ще става майка и след като се справи със своите емоции, избира начин да съобщи на мъжа. Той продължил да дудне как след сватбата те ще живеят в неговия дом в Бевърли Хилс, заедно със сестра му, майка му и двете му осиновени деца, със слуги и помощници. Той бил отделил на Кейти две стаи, наел й шофьор, открил й кредитна карта... А жилището, което тя си купила по негова поръка? „Ще го продам," отвърнал звездният жених и се поинтересувал как вървят заниманията на Кейти с частната педагожка по сциентология, която й прикачил преди два месеца. Именно тя трябвало да я подготви и за раждането - съгласно учението на сектата, раждането трябва да премине в пълно мълчание. Родилката да не крещи, а лекарите - да не говорят. Сциентолозите смятат, че думите в толкова важен момент вещаят нещастие в бъдещето на бебето. Сам Том ще присъства на раждането, по законите на сектата той трябвало да изяде плацентата.

Връщайки се у дома, Кейти се потопила в радостни грижи, забравяйки за момента странния монолог на Том в самолета. Той заминал да снима в Берлин „Мисията невъзможна", но на всеки час й звънял и искал отчет за всичките й действия. На Кейти това й изглеждало много мило, никой до момента не я бил обграждал с такова внимание и интерес, не се бил грижил така за нея. Нямайки опит с мъжете, тя сравнявала Круз единствено с предишния си приятел Крис, който не бил блестящ актьор, пушел по две кутии на ден, зависел от бирата, а и още в училище имал проблеми с наркотиците. Животът му бил хаотичен, поток от емоции и непрекъснати недоразумения включително и с жените. А Том ясно знаел какво иска. Не близвал алкохол, допинг, фанатично се грижел за здравето си. В края на всеки месец си правел пълни изследвания: старателно спазвал диета, лягал си в точно определено време, дозирал почивка и физически натоварвания, пиел витамини, ходел на масажи и никога не допускал каквито и да било отклонения от установените правила.

Кейти убеждавала журналистите, че не й е скучно да живее с робот - тя даже му се възхищавала!

На 18 април 2006 в частна клиника в Лос Анжелис, ръководена от съученик на Том Круз, Кейти роди дъщеря - Сури. По време на раждането отначало мъжествено понасяла болките, но когато контракциите станали непоносими, с жестове помолила да й дадат обезболяващо. И тъй като и анестезията била забранена от сциентоложката църква, Том се паникьосал. Докато обаче звънял на ръководството на сектата, акушерът, следящ състоянието на родилката, се развикал и без да дочака разрешение, направил на Кейти обезболяваща инжекция.

Точно седем месеца след раждането на Сури, Том и Кейти се оженили в Италия, защото така бил решил той.

До сватбата Кейти живяла самотна в Колорадо - с бебето и прислугата, докато Том непрекъснато пътувал и снимал. Тогава тя разбрала, че телефонът й се подслушва. В светлината на този факт тя преосмислила всичко, което й се струвало мило и прекрасно от страна на Том. И разбрала, че е напълно поробена по предварително съставен план. Искало й се да живее просто и свободно - да излезе в града, да се разходи по магазините, да изпие кафе и да побъбри с приятелка, да иде на кино, да се позанимава с керамиката си, да снима дори. Но за всичко това в настоящата ситуация дори не смеела да мечтае.

Преди да замине за Германия съпругът й тържествено й връчил една тетрадка. В нея с калиграфски почерк на първата страница било написано любовно признание. Том обяснявал как дълго е мечтал да срещне порядъчно момиче, търсил го къде ли не. Мечтата му да обича идеалната жена: млада, непорочна, готова напълно да му се посвети, се превърнала в натрапчива идея. И накрая търсенето му се увенчало с успех. Кейти била добра майка, грижовна съпруга, както вече бил разбрал. Трябвало да коригира само някои детайли.
Най-напред Том й препоръчвал да мине курс по самоусъвършенстване в неговата секта по сциентология. Тя вече била записана на занятията всеки четвъртък и петък в 6,30. Той решил, че на жена му ще й бъде по-лесно, ако усвои някои правила за поведения в неговия дом в качеството й на съпруга. Той оставил два списъка: какво може и какво не трябва да прави. Не можело: да говори по телефона с приятели повече от 10 минути, да напуска дома без да остави адрес и предполагаем маршрут, да отсъства повече от час. Винаги трябва да използва личния си шофьор и телохранител. По всякакви въпроси, даже лични, да се обръща към своята духовна наставница-сциентоложка мисис Родригес. Кейти също трябвало да преразгледа критично своите предишни момичешки хобита: латино танци, караоке, шопинг, игра на „Монополи" и да се раздели благоразумно с тях, искрено стараейки се да споделя интересите на съпруга си: игра на хокей на маса и детски спортни игри (гоненица, крос за време, клякания на принципа кой повече...). Той също с радост би приел да учи Кейти да пилотира самолет. Съпругата му трябвало да се снима само в проекти, които той е одобрил. Всички изпратени й сценарии трябвало да отиват при неговия агент.

Кейти трябвало да знае, че има открита сметка в банката, но всеки разход по кредитната карта трябвало да бъде съгласуван с него лично или по телефона. Том й напомнял, че готвейки се за сватбата и раждането, тя прахосала лекомислено крупна сума (356 773 долара).

Той също така я известявал, че без да съгласува с нея, е отказал тя да се снима в „Батман: началото". Хонорарът, който предлагали на Кейти (2 млн. долара), го накарал да мисли, че такъв комерсиален проект ще навреди на имиджа й. Вече бил дал разпореждане на своите хора да подготвят смяната на фамилията й от Холмс на Круз. И да не си мисли тя, че се опитвал да я потиска. В никакъв случай! Той просто познава добре живота и иска максимално да я предпази от проблеми.

Първият сериозен и открит конфликт в семейството се разразил през април тази година, когато Кейти уведомила мъжа си, че без да го пита е дала съгласие да се снима в комедията „Бесни пари" и на 15 заминава в Луизиана заедно с дъщеря си. Том посинял, побелял, позеленял и процедил през зъби: „Как успя..." Просто не можел да признае, че персоналът, нает от него, отдавна следи жена му. При това Кейти била вече съобщила новината и на журналистите и цяла Америка започнала да говори за първия филм на мисис Круз след сватбата.

Том не знаел, че сестрата на Кейти й дала тайно мобилен телефон, за да може да звъни където и когато поиска. С този телефон тя се свързала с режисьорката Кели Кури, за да му съобщи, че ще участва в „Бесни пари".

Том отменил всичките си ангажименти и съобщил, че тръгва с нея на снимките в Луизиана. Като грижовен съпруг и баща не можел да допусне дълга раздяла.

Още през първия ден на снимачната площадка Кейти разбрала, че е под тоталния контрол на мъжа си - всички били длъжни да я дебнат, актьорът Матю Макконъхи, избран за ролята на неин екранен съпруг, бил зачеркнат като неблагонадежден и твърде разпуснат, и заменен по настояване на Том Круз с никому неизвестния Адам Ротенберг.

След два дни в Луизиана пристигнал и самият Круз, настанил майка си и сестра си в стаи, съседни на тази на Кейти и Сури. Съобщил, че се радва, разбира се, че съпругата му се е върнала на работа, но ако тя искала да научи неговото мнение, по-добре би било да си стои вкъщи, да мисли не за кариера, а за деца. Той смятал, че Кейти трябва да му роди поне още две. А защо й е на нея да работи въобще? Той е фрашкан с пари и с радост би ги споделял с жена си. Подписал е пет контракта и в следващите три години смятал да снима много активно. Кейти би трябвало да оцени ситуацията на трезва глава, да пресметне възможностите си и да стигне до единствено правилното решение да се посвети на семейството и дома.

Сутринта след този разговор Кейти звъннала на адвокат Денис Уосър...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР