Хеди Ламар: Красавицата, която изобрети wi-fi

Затова списание Forbes я сложи на корицата си – единствената холивудска жена вамп, удостоена с тази чест. Освен екстравагантни изобретения, Хеди има шест брака и една голяма любов, продължила цял живот.

Ирина Иванова 01 July 2016

Най-вероятно дори не сте чували името й. През 40-те години на миналия век Хеди Ламар е една от най-блестящите холивудски жени и една от най-слабите холивудски актриси. Случват се такива неща. Само че в биографията на тази изключителна красавица има три факта, с които ще остане в историята. И то не само в тази на киното.

Хеди е първата актриса, показала се гола на екрана във филм, който не е в съответните жанрове, и първата, която „изпълнява“ оргазъм в едър план – в същия филм, чешкия „Екстази“ от 1933 г. Между другото, отнася доста шеги по този повод, дори я наричат Лорънс Оливие на оргазма. Но онова, заради което наистина няма да я забравим, е изобретението „freguency hopping” (прескачаща честота), лежащо в основата на всички съвременни безжични технологии – от мобилните телефони до wi-fi. До последния си ден – умира през ноември 2000 г. на 86 години – тя е убедена, че другите й изобретения (фосфоресцираща кучешка каишка, кока-кола на кубчета, апарат за стягане на кожата, действащ на принципа на акордеона) са много по-интересни и обществено значими. Така и не успява да проумее интернет. Радва се само, че нейното патентовано изобретение е довело до появата на мобилните телефони. Защото тя обожава телефоните и никога не разбира как така на някого може да му хрумне да си губи времето с писма, когато може просто да вдигне слушалката.

Хеди е еврейка, родена е във Виена, а баща й е известен и много богат банкер. Пълното й име е Хедуиг Ева Мария Кийслер, но тя бързо го редуцира до Хеди. По-късно това става официалното й име. Не иска да носи кармата на тежките си кръщелни имена. Хедуиг означава „беглец в опасност“, Ева – живот, а Мария – горчиви сълзи. Хеди обаче не означава нищо. Каква свобода!

Детството й е волно – огромна къща, обгърната от най-красивия частен парк в цяла Виена. Родители, които й осигуряват всичко, защото е единственото им дете. Шантава бавачка, същинска Мери Попинз, която й преподава френски и италиански. Единствената й травма от детството е от деня, когато решава да подстриже любимата си кукла, а после с изненада установява, че косата й никога няма да порасне отново. Тогава Хеди разбира, че някои неща в живота са необратими.

Родителите са й скучни. Обича ги, но ги смята за най-безцветните хора на света. Още много малка разбира, че е различна. Където и да влязат тримата, всички млъкват и задължително някой се провиква: „Какво красиво дете!“ Хеди е изумително красива и много забавна. Само че отрано й става ясно, че няма никакво значение дали е забавна или не. Всички я забелязват само защото е красива. По-късно самият Кларк Гейбъл, с когото се снима в един от многото си филмови провали, казва за нея: „Когато Хеди пристигаше на някое парти, красотата й променяше поведението на всички присъстващи.“ А Луис Б.Майер, легендарният собственик на студията MGM и човекът, който я открива за Холивуд, я нарича „най-красивата жена в киното за всички времена“. „С това определение – шегува се горчиво актрисата – Луис ме жигоса завинаги.“

Бащата на Хеди хич не е очарован, че дъщеря му иска да стане актриса. След дълъг размисъл обаче й позволява да се запише в школата на прочутия театрал Макс Райнхард, също австриец, с думите: „Каква би могла да стане с тази външност? Във всеки случай не и банкерка.“

Макс Райнхард обаче също не знае как да постъпи с Хеди. Първо, тя е още съвсем малка, едва на 16. Второ, доста разглезена е тази банкерска дъщеря. И трето – когато си близо до нея, оставаш без дъх дори само като я гледаш. Но в театъра публиката е далеч, далеч отвъд светлините на рампата и никак не остава без дъх, защото Хеди – какво да се лъжем! – не е и никога няма да стане гениална актриса. И Райнхард я насочва към киното. „Родена си за близки планове!“ – казва й той.

Хеди се снима в епизодични роли в няколко второкласни немски филма, докато в един момент някакъв неизвестен режисьор с чешки произход и еврейска кръв й предлага главна роля в новия си филм „Екстази“. Човекът си разбира от занаята явно и най-после й дава точната роля. Хеди излиза гола от езерото.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Vanilla
09 November 2015, 23:59

Това, да твърдите, че "най-вероятно" не сне чували името й, е малко тесногръдо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР