д-р Тиана Николова, АГ болница „Св. Лазар“

С годините през болницата са минали доста чужденки и няма рускиня или французойка, която да не се погрижи първо за себе си.

Мариана Антонова 01 July 2013


Личната програма на д-р Николова, АГ болница „Св. Лазар“




Д-р Николова, приятно съм изненадана от новия интериор на вашата болница.
Преди две години направихме генерално обновяване. В момента можем да кажем, че сме най-добре оборудваната болница в България. Всичко е ново, качествено и от много висок клас. Освен това разширихме клиниката с 1100 кв.м. По принцип досега сме реинвестирали всичко, което сме изкарвали. Сградата на болницата например за първи път остана без ипотека миналата есен. Като взехме документа, чак не ми се вярваше, че е истина.

Познавам те от 14 години, откакто съществува болницата, и ми се струва, че не излизаш в отпуск. Първите 7 години със съпруга ми (д-р Валентин Николов) живеехме в болницата. Вече не живеем в болницата, но пак сме на разположение 24 часа. Не съм си изключвала джиесема от 1995 г., откакто го имам. В последно време си позволяваме по седмица до 10 дни ваканция за Нова година. И гледам да съм далеч, за да мога да си почина. Но телефона си не изключвам. Може би на човек му трябва по седмица почивка на 4-5 месеца, обаче при мен е невъзможно. Затова не го мисля.  

Как минава денят ти в болницата?
Идвам сутрин в 8 без 15 и нямам фиксирано време за край на работния ден. Обикновено ражданията стават през нощта, много рядко – в работно време. Какво да ти кажа... Дъщеря ни учи в чужбина, така че с мъжа ми сме свободни да работим.

Кажи ми какво в работата ти е доставило най-голямо удоволствие досега. 2003 г., когато купихме 4D ултразвук. Беше първият за България, теглихме 55 000 марки кредит, за да го купим. Нямаше кой да ни обучи как да го ползваме, 2-3 месеца се учихме сами от книжката с указанията. Сега разполагаме с най-новия модел на Дженерал илектрик, но тогава се почувствах горда, че имам възможност да работя с такава класна апаратура. После – когато открихме банката за стволови клетки през 2005 г. Защото да можеш да инвестираш в такова нещо, свързано с бъдещето, с генетиката, е огромно удоволствие. Разбира се, истинското удовлетворение идва от това пациентките ти да са доволни.

Специален случай, с който се гордееш, че сте се справили успешно?
Горда съм с всеки рак, който сме оперирали успешно. Всяко раждане ме радва – имали сме и доста комплицирани, но когато имаш тежък случай и той мине както трябва, удоволствието е двойно. Защото това е човешки живот. Също така в областта на превантивната диагностика, и по специално –  онкопрофилактиката. Радвам се всеки път, когато хвана примерно изменения на шийката на матката в начален стадий. Защото тук нещата са в ръцете на доктора.

Дай съвет на жените във връзка с профилактиката на здравето. Ще го дам с пресен случай от практиката ми. Днес сутринта дойде една пациентка на 58 г., медицински работник, която от 2 месеца усеща дискомфорт при уриниране. При прегледа установих, че има спешна необходимост от оперативна намеса. Ох, каза пациентката, сега нямам време, кой ще гледа внучетата и т.н. Ние, жените, сме идиотско племе. Особено българките. Първо мислим за къщата, после как да помогнем на децата, на мъжа и чак след това за себе си. С годините през болницата са минали доста чужденки и съм забелязала, че няма рускиня или французойка, която да не се погрижи първо за себе си.

Ти колко обръщаш внимание на себе си? Всяка година си правя по веднъж профилактичен гинекологичен преглед, а на гърдите – два пъти годишно. Правя си редовно зъбите, от време на време си преглеждам очите и ходя на фитнес. Но пък си слагам редовно ботокс и рестилейн.

Кажи ми малко повече за пластиката на влагалището и повдигането на пикочния мехур. При нас операцията за повдигане на пикочния мехур е ендоскопска, със спинална анестезия, трае 25 минути и на другия ден пациентките си отиват. Използваме нова технология – платно, което задържа мехура в нормалната му позиция. Резултатът е абсолютно сигурен. За вагиналните пластики използваме лазер. Операцията също е бърза и щадяща.

Продължава да битува мнението, че е по-сигурно да родиш в голяма държавна болница. Ами виж, в Швейцария има частна АГ болница, която съществува от повече от 100 години и в която е традиция да раждат жени с най-големи финансови възможности. Досега за 14-те години, откакто ние работим, не се е случвало да изпратим пациентка по спешност на друго място. Нямаме починала родилка или бебе.

За повече информация: 02/962 20 05, 088 407 64 25, 088 851 14 92
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР