Йозмит

Не обличам кралици, само себе си

Адриана Попова 18 June 2013

С роклята Victoria Spaceship Йозмит става кралица на миналогодишния Виенски бал. Тя тежи 30 кг. Десенът е от викторианската епоха. Може да се разпъне като палатка и под нея да се танцува.

Не обличам кралици, само себе си

Йозмит и Алек Сандър. Екстравагантната двойка пристигна в София веднага след участието си в Бала на живота във Виенското кметство – може би най-голямото благотворително събитие в Европа, което набира средства за борбата със СПИН. Алек Сандър е български музикант, който от няколко години живее в Ню Йорк, а у нас записва песни с Дес (или Деси Слава, или Десислава). Йозмит, който е южнокореец, но също живее в NYC, беше черешката на тортата във фестивала „Пулсът на Южна Корея“, който се проведе за първи път у нас. Той или тя (на въпроса какъв е всъщност, отговори с: „Мистерия“) прави медитативна разходка пред Народния театър, облечен в една от уникалните си рокли и беше в центъра на парти във Фабрика 126. Йозмит и Алекс са част от програмата – между двайсетарско кабаре, еротично шоу, акробатики в стил Цирк дьо Солей, на авангардния нюйоркски нощен клуб The Box. Където са идвали...


Кой е идвал в The Box?
Йозмит: От британското кралско семейство, принцът на Саудитска Арабия, знаменитости като Мадона, Джъстин Тимбърлейк, Фърги, Мик Джагър, Арета Франклин, Линдзи Лохан, Джуд Лоу, Риана. Мадона и Джъстин Тимбърлейк идваха след техен концерт. Клубове The Box има в Лондон, Ню Йорк, Лас Вегас, в Дубай, вероятно и във Франция ще го има. И в тях идват наистина много звезди.

Какво представлява  клубът?
Й: Авангардно място, което комбинира пърформанс с елементи на кабаре от 20-те, с много еротика, много предизвикателно. Ексклузивен и скъп. 2000 долара струва, за да си запазиш маса в него.

Алекс, а ти как попадна там?
Йозмит ме спечели да работим заедно, когато го видях за първи път на сцената в клуба. Никога не бях виждал такова шоу. Направихме няколко песни, а от година и половина сме заедно и на сцена. Неговото шоу е по-екстремно, по-голо. В някои номера участвам и аз.

Какво разбираш под по-голо?
Й: Това, което правя аз, е по-еротично, шокиращо, но винаги красиво. Красивата страна на шока. Малко транссексуално....
А: Тук, във Фабрика 126, излезе по женски гърди, а в The Box показва и нещо отдолу. Което пак не е негово, пак е изкуствено. Но изглежда много истинско. Провокира хората, които отначало мислят, че е жена, после – че е мъж. 
Й: Някои хора напускат. Но The Box е място за експерименти. Трябва да си с разкрепостено съзнание.

Йозмит, след Ню Йорк как ти се вижда София?
Много ми харесва. Има очарованието на древен град. И е много спокойна. Не е толкова налудничаво като в Ню Йорк, енергията е различна.

В Ню Йорк се раждат тенденциите. Кажете някоя.
А: Средите, в които се движим там, са толкова ярки, разноцветни, толкова импулси идват отвсякъде, че не ти остава време да ги асимилираш. Няма един-единствен тренд. Например черно се носи този сезон, другият сезон – бяло. Всичко е толкова разноцветно и ярко. Всичко е много индивидуално.

Йозмит, откъде ти хрумват идеите за екстравагантите рокли, с които се обличаш?
По образование съм моден дизайнер. Интересувам се от по-артистична мода, не съм толкова практичен. Вдъхновявам се от Италия, от от кутюр. Харесвам Александър Маккуин, Жан Пол Готие, и някои много авангардни дизайнери като Джон Галиано, и някои много интелектуални като Хюсеин Чалаян, също Viktor&Rolf, заради страстта, с която работят заедно, класически автори като Givenchy, Chanel.

Би ли искал да облечеш английската кралица?
Не се интересувам да обличам друг, освен себе си.

Как те възприемат в Южна Корея?
Това беше едно доста затворено общество преди, доста консервативно. Преди 12 г. се опитвах да стана звезда там, но ме посъветваха да не казвам, че съм гей. Сега вече има транссексуални знаменитости. Доста по-добре е.

Какво ще кажеш за Psy?

Това е нещо като комедия. Не искам да бъде лицето на корейската музика, но е много популярен и аз малко му завиждам.

Алекс, разкажи малко за Виенския бал, от който идвате?
Беше на 26 май. Ние директно оттам дойдохме в България. Имаше много звездни гости като Елтън Джон, Бил Клинтън, Фърги, която беше с нас в самолета, Кармен Електра, Адам Ламбърт, цялото семейство на Кавали. Миналата година Йозмит стана кралица на този бал, с най-пищния костюм. Тази година го бяха поканили в журито за новия крал или кралица. Имахме огромната чест да летим до Виена от Ню Йорк в частен самолет. Бяхме най-отпред, при най-големите випове. С Адам Ламбърт (известен гей поп певец) и Кармен Електра си приказвахме през цялото време. С Адам имаме общи приятели, нищо, че е от Ел Ей, но идва доста често в Ню Йорк. Аз, естествено, го питам за общи проекти, но той в момента прави по-рок неща, а аз - по-денс. Казах му, че Деси, с която имам дует, му е много голяма фенка. Той ми каза, че е чувал нашата песен - бях му пратил един имейл с нея преди това. И че много му харесва.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР